Οι αγρότες ξεσηκώθηκαν σε όλη την Ευρώπη στη “σκιά” της ακροδεξιάς – Τι ζητούν

Διαβάζεται σε 7'
Αγρότες στο Βερολίνο
Αγρότες στο Βερολίνο AP Photo Ebrahim Noroozi

Κινητοποιήσεις αγροτών σε όλη την Ένωση, έφτασαν μέχρι και στις Βρυξέλλες. Τι ζητούν εν μέσω πληθωρισμού και Ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων στην ενέργεια.

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη την Ευρώπη, ενώ πραγματοποίησαν συμβολική πορεία και στις Βρυξέλλες, έξω από τα κεντρικά του Ευρωκοινοβουλίου.
Την Τετάρτη, περίπου εκατό Γάλλοι, Ολλανδοί και Ιταλοί αγρότες βρέθηκαν μπροστά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθούν για τις πράσινες πολιτικές της ΕΕ ή τις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών.

Η αντίθεση στην πράσινη συμφωνία ή στις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών της ΕΕ μεταξύ των αγροτικών οργανώσεων εντάθηκε τους τελευταίους μήνες, καθώς πολλές αγροτικές ενώσεις εκτιμούν πως βλάπτουν την αγροτική αγορά της ΕΕ και το εισόδημα των αγροτών. Τα ακροδεξιά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα “στηρίζουν” τις κινητοποιήσεις μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις, προσπαθώντας εκ νέου να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία.

Κινητοποιήσεις αγροτών στη Θεσσαλία
Κινητοποιήσεις αγροτών στη Θεσσαλία INTIME

Την Πέμπτη και την Τετάρτη, Γάλλοι αγρότες κατέστρεψαν εισαγόμενα τρόφιμα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο BFM TV, ανακοινώνοντας πως θα συνεχίσουν τις πανεθνικές τους δράσεις ζητώντας καλύτερες αμοιβές και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Συγκεκριμένα, οι αγρότες κατέστρεψαν εισαγόμενα φρούτα από την Ισπανία, στη νότια Γαλλία όπου καταγράφονται και οι περισσότερες κινητοποιήσεις. Οι διοργανωτές των κινητοποιήσεων ανέφεραν πως τα περισσότερα από τα λαχανικά και τα φρούτα δωρίστηκαν σε φιλανθρωπικό σύλλογο ο οποίος παρέχει βοήθεια σε άπορους κατοίκους της χώρας.

Κύριο αίτημα των αγροτών στη Γαλλία είναι να ενισχυθούν, καθώς εκτιμούν πως πλήττονται από αθέμιτο ανταγωνισμό από το εξωτερικό.

 

Κινητοποιήσεις αγροτών στη Θεσσαλία
Κινητοποιήσεις αγροτών στη Θεσσαλία INTIME

Οι εκπρόσωποι των αγροτών στη Γαλλία αναφέρουν πως τα ξένα προϊόντα θα μπορούσαν να παραχθούν στη Γαλλία, αλλά αυτό περιορίζεται από ένα μεγάλο αριθμό κανονισμών. Παράλληλα, οι διαδηλωτές απειλούν πως θα πολλαπλασιάσουν τις δράσεις τους, ακόμη και μέσα στο Παρίσι.

Οι πορείες στη Γαλλία και τα “μπλόκα” στους δρόμους ήρθαν μετά τις αντίστοιχες στη Γερμανία. Οι αντιδρώντες αναφέρουν πως δεν θα σταματήσουν μέχρι τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Στη Γαλλία μάλιστα, οι αγρότες έχουν μπλοκάρει πολλά σημαντικά δίκτυα μεταφορών στα νότια της χώρας.

Σε άλλα κράτη όπως την Ολλανδία, την Πολωνία και τη Ρουμανία, τα αιτήματα είναι ανάλογα. Οι αγρότες ανησυχούν για τον ανταγωνισμό από φθηνότερες εισαγωγές αλλά και τους περιβαλλοντικούς κανόνες της Ένωσης.

Αγρότες στο Βερολίνο
Αγρότες στο Βερολίνο AP Photo Ebrahim Noroozi

Πρακτικά, η λίστα της “οργής” των αγροτών περιλαμβάνει:

Την αύξηση του κόστους των καυσίμων, τις μειώσεις στα επιδόματα και την υψηλή φορολογία, τους περιορισμούς στις εκπομπές αζώτου, τον αθέμιτο ανταγωνισμό που προαναφέραμε και δη τις εισαγωγές ουκρανικών προϊόντων χωρίς δασμούς.

Κοινή συνισταμένη σε όλα τα κράτη είναι οι διαμαρτυρίες για τις “πράσινες πολιτικές” της ΕΕ, η φορολογία και οι κοινοτικοί κανονισμοί. Σε Γαλλία και Γερμανία η Λεπέν και το ακροδεξιό AfD προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την όλη κατάσταση.

Κινητοποιήσεις αγροτών σε όλη την Ευρώπη
Κινητοποιήσεις αγροτών σε όλη την Ευρώπη AP Photo Ebrahim Noroozi

Το αγροτικό ζήτημα έχει ιδιαίτερη σημασία για τις ευρωεκλογές, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό την έναρξη ενός νέου διαλόγου με τους αγρότες, αναφέροντας πως γεωργία και διατήρηση του περιβάλλοντος, μπορούν να πάνε μαζί. Ο διάλογος εκκινά αυτές τις μέρες, ωστόσο αναμένεται να μην ολοκληρωθεί άμεσα, την ώρα βέβαια που η ακροδεξιά σε Γαλλία και Γερμανία, καταγράφει σταθερά υψηλή πορεία στις δημοσκοπήσεις. Το Copa-Cogeca ο σύνδεσμος Ευρωπαίων παραγωγών, αντέδρασε θετικά στην πρωτοβουλία, εκτιμώντας ότι δεν έχουν αποσαφηνιθεί τα ζητήματα που θα συζητηθούν.

Οι συνομιλίες θα αφορούν θέματα όπως τα έσοδα των αγροτών, η βιωσιμότητα των γεωργικών πρακτικών, η τεχνολογική καινοτομία, η ανταγωνιστικότητα.

Αυτό που εκτιμάται βέβαια είναι πως ενδεχόμενες αλλαγές στη φορολογική πολιτική, θα μπορούσαν να κάμψουν τις αντιδράσεις. Ειδικά στη Γερμανία, κύριο αίτημα είναι να αρθούν οι εξαγγελίες Σολτς, που προτίθεται να καταργήσει σειρά φοροαπαλλαγών για αγορά γεωργικών μηχανημάτων, αλλά και να περικόψει τα επιδόματα για το πετρέλαιο κίνησης, εν μέσω πληθωριστικής κρίσης.

Κινητοποίηση αγροτών στη Ρουμανία
Κινητοποίηση αγροτών στη Ρουμανία AP Photo Andreea Alexandru

Στα ανατολικά της Γερμανίας την ίδια ώρα, το AfD επελαύνει, ενώ στην ατζέντα του έχει μέχρι και το ενδεχόμενο “δημοψηφίσματος” για πιθανή έξοδο της χώρας από την ΕΕ, σε περίπτωση βέβαια που θα μπορούσε να μπει σε κάποιον κυβερνητικό σχηματισμό. Πράγμα που για την ώρα είναι αρκετά δύσκολο.

Στη Γαλλία, υπό το βάρος της Λεπέν, ο Μακρόν πήρε θέση καλώντας τους αγρότες σε διάλογο. Δήλωσε δε συγκλονισμένος από το δυστύχημα σε αγροτικό μπλόκο, όταν ένα όχημα έπεσε πάνω σε οδόφραγμα με αποτέλεσμα μια γυναίκα να χάσει τη ζωή της.

Με τις εκλογές στην ΕΕ να πλησιάζουν, ο Μακρόν έχει απαιτήσει από τους νέους υπουργούς της εκ νέου διορισθείσας κυβέρνησής του, να βρουν λύσεις στα παράπονα.

Κινητοποιήσεις στη νοτιοδυτική Γαλλία
Κινητοποιήσεις στη νοτιοδυτική Γαλλία AP Photo Nicolas Mollo

Να σημειωθεί πως στις μεταρρυθμίσεις της ΕΕ με στόχο το 2040, προβλέπεται η επώδυνη απομάκρυνση από τον άνθρακα για τους αγρότες, κάτι που αναμένεται να είναι βασικό “αγκάθι” και σίγουρα, θα επηρεάσει και τις ευρωκάλπες. Περιβαλλοντικοί ακτιβιστές λένε από την άλλη ότι δεν θέλουν να μειωθούν οι επιδοτήσεις στους αγρότες, αλλά να τις ξοδέψουν με λιγότερο καταστροφικό τρόπο.

Όλα αυτά, υπό το βάρος της συνέχισης των υψηλών επιτοκίων της ΕΚΤ τουλάχιστον ως το καλοκαίρι, που καθιστούν πολύ ακριβό τον δανεισμό επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Αγρότες στην Πολωνία
Αγρότες στην Πολωνία AP Photo Czarek Sokolowski

Τι διεκδικούν οι αγρότες στην Ελλάδα

Οι αγρότες στη χώρα μας διεκδικούν, μεταξύ άλλων, την αναπλήρωση του εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής από καταστροφές και ασθένειες, την κατασκευή έργων υποδομής για την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα όπως και τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Παράλληλα, ζητούν αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνεται κατά 100% η παραγωγή, αλλά και το κεφάλαιο από όλους τους κινδύνους.

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας, τόνισε ότι η σημερινή κινητοποίηση έχει στόχο “να αναδείξει τα προβλήματα των αγροτών. Σημείωσε πως οι αγρότες περιμένουν συγκεκριμένες απαντήσεις από το αρμόδιο υπουργείο ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλιμακώσουν τον αγώνα τους με κινητοποιήσεις στην εθνική οδό και στήσιμο μπλόκου”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα