Στα άκρα οι σχέσεις Άγκυρας – Βερολίνου

Στα άκρα οι σχέσεις Άγκυρας – Βερολίνου
German Chancellor Angela Merkel, left, and Turkish President Recep Tayyip Erdogan arrive for a press statement after a meeting in Ankara, Turkey, Thursday, Feb. 2, 2017. (AP Photo/Lefteris Pitarakis) AP

Οι γερμανικές αρχές ακυρώνουν δυο συγκεντρώσεις υπέρ του Ερντογάν και ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης δεν θα συναντήσει τον Γερμανό ομόλογό του. Για εξηγήσεις κλήθηκε ο Γερμανός πρέσβης στην Τουρκία

Οι γερμανικές αρχές ακύρωσαν σήμερα δύο συγκεντρώσεις παρουσία Τούρκων υπουργών που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στη Γερμανία για να προωθήσουν το «ναι» στο δημοψήφισμα του Απριλίου στην Τουρκία για τη συνταγματική αναθεώρηση, επικαλούμενες προβλήματα που προέκυψαν σχετικά με τις δυνατότητες υποδοχής των συμμετεχόντων.

Η πόλη Γκάγκεναου, στη νοτιοδυτική Γερμανία, ανακάλεσε την άδεια που είχε παραχωρήσει στην Ένωση Ευρωπαίων Τούρκων Δημοκρατών (UETD) να πραγματοποιήσει αργότερα σήμερα μια προεκλογική συγκέντρωση με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Δικαιοσύνης της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγ.

«Καθώς όλη η περιοχή γνωρίζει για την εκδήλωση, η πόλη αναμένει ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Επομένως, η αίθουσα Bad Rotenfels, οι θέσεις πάρκινγκ και οι δρόμοι πρόσβασης δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών» εξήγησε η δημοτική αρχή σε ένα δελτίο τύπου.

Παράλληλα η πόλη της Κολωνίας, στο δυτικό τμήμα, γνωστοποίησε ότι δεν θα επιτρέψει να πραγματοποιηθεί μια συγκέντρωση του UETD που είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή παρουσία του υπουργού Οικονομίας της Τουρκίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτζί, σε μια δημοτική αίθουσα.

«Αυτή η εκδήλωση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί και δεν θα πραγματοποιηθεί» έκανε γνωστό στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος τύπου της δημοτικής αρχής, χωρίς να διευκρινίσει εάν η οργάνωση, ένας σθεναρός υποστηρικτής του Ερντογάν στην τουρκική διασπορά στην Ευρώπη, θα μπορούσε να γίνει σε κάποιον άλλο χώρο.

Η UETD είχε αρχικά κλείσει την αίθουσα για μια «θεατρική εκδήλωση» προτού γνωστοποιήσει την Τετάρτη ότι θα πραγματοποιήσει μια «ενημερωτική εκδήλωση». Σύμφωνα ωστόσο με τη δημοτική αρχή αυτή η αλλαγή του αντικειμένου της εκδήλωσης σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν επιτρέπει να ληφθούν εγκαίρως επαρκή μέτρα ασφαλείας.

Ο Τούρκος υπουργός ακυερώνει τη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας δήλωσε σήμερα ότι ακύρωσε τη συνάντηση που επρόκειτο να έχει με τον Γερμανό ομόλογό του, τον Χάικο Μάας στη Γερμανία κι επιστρέφει στην πατρίδα του μετά την άρνηση των γερμανικών αρχών να του επιτρέψουν να εκφωνήσει μια ομιλία ενώπιον των υποστηρικτών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μπεκίρ Μποζντάγ είπε σε τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα ότι η δημοτική αρχή του Γκάγκεναου προχώρησε στην ανάκληση της άδειας να πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση όπου επρόκειτο να μιλήσει, με το επιχείρημα ότι ο χώρος της εκδήλωσης ήταν πολύ μικρός για να τους ανθρώπους που επρόκειτο να παραστούν.

«Αντιδημοκρατικές προσεγγίσεις όπως η ματαίωση της ομιλίας μου με τη δικαιολογία του (ελλιπούς) χώρου στάθμευσης είναι απαράδεκτη» δήλωσε ο Μποζντάγ σε δημοσιογράφους από το Στρασβούργο.

«Ακύρωσα τη συνάντησή μου με τον Γερμανό υπουργό Δικαιοσύνης έπειτα από αυτήν την εξέλιξη κι επιστρέφω στην Τουρκία» συμπλήρωσε, ενώ για εξηγήσεις εκλήθη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ο Γερμανός πρέσβης στην Τουρκία.

Φωτό: Ap Images/Lefteris Pitarakis

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα