Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν διπλωματικό μποϊκοτάζ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς της Κίνας

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν διπλωματικό μποϊκοτάζ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς της Κίνας
Τζο Μπάιντεν AP

Στα άκρα οδηγείται η σχέση των ΗΠΑ με την Κίνα, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε το διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα γίνουν τον Φεβρουάριο στο Πεκίνο. Κανονικά θα συμμετάσχουν οι Αμερικανοί Αθλητές.

Αυτό που κυκλοφόρησε ως πληροφορία το πρωί της Δευτέρας (6/12), έγινε επίσημο το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανακοίνωσαν διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022 που θα γίνουν στην Κίνα, “σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την γενοκτονία, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Σιντζιάνγκ”.

Τι σημαίνει η συγκεκριμένη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου; Πως δεν θα υπάρξει εκπροσώπηση των ΗΠΑ με στέλεχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, αν και οι αθλητές συνεχίζουν να προετοιμάζονται και φυσικά να έχουν κανονικά το δικαίωμα να συμμετάσχουν στους Αγώνες που θα ξεκινήσουν στις 4 και θα ολοκληρωθούν στις 20 Φεβρουαρίου στο Πεκίνο.

“Οι Αμερικανοί αθλητές θα έχουν την πλήρη υποστήριξή μας. Θα ζητωκραυγάζουμε για εκείνους, αλλά από το σπίτι. Δεν θα συμμετάσχουμε και να συνεργαστούμε γι’ αυτούς τους αγώνες” είναι η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης, με την Κίνα να έχει αποκαλέσει “κηλίδα” την απόφαση των ΗΠΑ. Η προηγούμενη φορά που οι Αμερικανοί μποϊκόταραν διπλωματικά αγώνες, ήταν το 1980, στην διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν ο πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ γύρισε την πλάτη στους Ολυμπιακούς της Μόσχας.

Η απάντηση της Κίνας

Η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσιγκτον απέρριψε τη Δευτέρα (06/12) την ανακοίνωση των ΗΠΑ για διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022, κάνοντας λόγο για «προσχηματική πράξη» και «πολιτική χειραγώγηση» που «δεν θα έχει κανέναν αντίκτυπο στην επιτυχή διεξαγωγή των Αγώνων».

«Καμία πρόσκληση δεν έχει δοθεί σε πολιτικούς των ΗΠΑ, επομένως αυτό το “διπλωματικό μποϊκοτάζ” έρχεται απλώς από το πουθενά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας Λιού Πενγκγιού, στο πρακτορείο Reuters σε απάντηση μέσω email σε αίτημα για σχολιασμό της ανακοίνωσης των ΗΠΑ.

«Μια τέτοια προσχηματική πράξη είναι απλώς μια πολιτική χειραγώγηση και μια σοβαρή διαστρέβλωση του πνεύματος του Ολυμπιακού Ιδεώδους. Στην πραγματικότητα, κανείς δεν θα νοιαζόταν για το αν αυτοί οι άνθρωποι θα έρθουν ή όχι, και δεν έχει καμία απολύτως επίδραση στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου 2022, για να πραγματοποιηθούν με επιτυχία» σχολίασε ο εκπρόσωπος της πρεσβείας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα