Οι ΗΠΑ επέστρεψαν κλεμμένες αρχαιότητες στην Ιταλία

Οι ΗΠΑ επέστρεψαν κλεμμένες αρχαιότητες στην Ιταλία
Ιταλική σημαία στην έδρα του Υπουργικού Συμβουλίου Getty Images/iStockphoto

Σε 266 ανέρχεται ο αριθμός των κλεμμένων αρχαιοτήτων, που επεστράφησαν από τις ΗΠΑ στην Ιταλία. Μεταφέρθηκαν μέσω διεθνούς δικτύου λαθρεμπορίου αρχαιοτήτων.

Το Υπουργείο Πολιτισμου της Ιταλίας ανακοίνωσε την επιστροφή 266 αρχαίων αντικειμένων αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τις ΗΠΑ, όπου είχαν μεταφερθεί και πουληθεί στα τέλη της δεκαετίας του ’90 μέσω διεθνούς δικτύου λαθρεμπόρων αρχαιοτήτων.

Τα έργα αφορούν ιστορικά αντικείμενα της περιόδου των Ετρούσκων, της Magna Graecia (Μεγάλη Ελλάδα, η ονομασία που είχαν δώσει οι Ρωμαίοι στην επικράτεια των ελληνικών αποικιών στη Σικελία και τη νότια Ιταλία) και της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Το παλαιότερο έργο από αυτά χρονολογείται τον 9ο αιώνα π.Χ.

Η επιστροφή των αρχαιοτήτων πραγματοποιήθηκε εν μέσω της συνεργασίας των ιταλικών αρχών με τις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση ειδικευμένης μονάδας της ιταλικής αστυνομίας.

Το Υπουργείο Πολιτισμού δημοσίευσε φωτογραφίες στις οποίες φαίνονται αρκετά χρωματιστά κεραμικά, το κεφάλι ενός αγάλματος και μερικά νομίσματα. Μάλιστα, στη Νέα Υόρκη διοργανώθηκε μια τελετή στην οποία τα έργα αυτά εκτέθηκαν, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι 145 αντικείμενα ανακτήθηκαν στο πλαίσιο διαδικασιών χρεοκοπίας σε βάρος του Βρετανού εμπόρου αρχαιοτήτων Ρόμπιν Σιμς, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Στο μουσείο Menil Collection του Χιούστον άνηκαν άλλες 65 αρχαιότητες, το οποίο πήρε την απόφαση να επιστραφούν στην Ιταλία, καθως οι αρχές βρήκαν ότι προέρχονταν μέσω παράνομων ανασκαφών σε ιταλικούς αρχαιολογικούς χώρους, ενώ εξήχθησαν παράνομα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα