Οι Ρώσοι αποσυνδέθηκαν από το υπόλοιπο Internet

Οι Ρώσοι αποσυνδέθηκαν από το υπόλοιπο Internet
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν AP

Oι Ρώσοι ενημέρωσαν πως δοκίμασαν την αποκοπή τους από το παγκόσμιο Internet, για να σωθούν από τις 'επιθέσεις'. Δεν είπαν κάτι σχετικά με τον... έλεγχο όσων κάνουν οι χρήστες της χώρας στο διαδίκτυο.

Το πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας, RBC ανακοίνωσε πως η χώρα δοκιμάζει τους τρόπους που μπορεί να ‘αποκοπεί’ από το παγκόσμιο Internet. Σύμφωνα με την έκθεση που προέκυψε από έγγραφα της ρωσικής ομάδας εργασίας, για την ασφάλεια του διαδικτύου από τον Ιούνιο έχουν αρχίσει τα σχετικά τεστ.

Στα τέλη του 2019 η Ρωσία έχει περάσει το νόμο ‘Κυρίαρχο Διαδίκτυο‘ που έχει ως στόχο την προστασία του ρωσικού μέρους του διαδικτύου, από εξωτερικές απειλές. Ήταν η απάντηση της χώρας σε αυτό που είχε ονομάσει ως ‘επιθετικό χαρακτήρα’ των εθνικών πολιτικών ασφαλείας στον κυβερνοχώρο, των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση είχε σχολιάσει πως ένας από τους λόγους της αυτόνομης λειτουργίας είναι και η σωτηρία από τις κυβερνοεπιθέσεις. Ξεκάθαρα, ο νόμος αυτός αύξησε τον έλεγχο της Μόσχας στις συνδέσεις που γίνονται εντός Ρωσίας με το παγκόσμιο διαδίκτυο. Γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις ουκ ολίγων ακτιβιστών που ασχολούνται με την ελευθερία της έκφρασης.

Αν γίνει ό,τι έχει διατάξει ο Βλάντιμιρ Πούτιν, θα ενισχυθεί η κυβερνητική εξουσία στον κυβερνοχώρο της Ρωσίας που λέγεται Runet -από το Ru με το οποίο τελειώνουν όλες οι διευθύνσεις αυτού του κομματιού της γης και το net.

Με λίγα λόγια, το Runet είναι το ρωσικό τμήμα του διαδικτύου. Όπως επιχειρείται η απομόνωση αυτού του τμήματος από όλα τα άλλα του πλανήτη, η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει όλη την κυκλοφορία των πολιτών της στο διαδίκτυο, μέσω συγκεκριμένων σημείων ελέγχου του κράτους. Στα πρότυπα της Κίνας. Πέραν του ότι θα ελέγχει τα πάντα, θα μπορεί να αποκόψει την όποια πρόσβαση των πολιτών της στο υπόλοιπο διαδίκτυο.

Από τις 15 Ιουνίου και για ένα μήνα, οι δοκιμές που έγιναν αφορούσαν τις τέσσερις μεγαλύτερες εταιρίες τηλεπικοινωνιών της Ρωσίας. Κατά το ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας, τα αποτελέσματα ήταν επιτυχημένα. Σε ερώτηση για τον σκοπό αυτών, μέλος της ομάδας εργασίας είπε πως “θέλουμε να προσδιορίσουμε την ικανότητα του Runet να λειτουργεί υπό τις όποιες συνθήκες -ενώ δέχεται τις όποιες εξωτερικές απειλές”. Στα τεστ άνηκε και η δυνατότητα φυσικής αποσύνδεσης του Runet από το υπόλοιπο Internet του πλανήτη -να μπορεί να λειτουργεί ακόμα και αν κάποιος ‘εχθρός’ επιχειρήσει την αποκοπή. Δεν διευκρινίστηκε πόσο διήρκεσε αυτή η αποσύνδεση ή αν προέκυψαν θέματα στους χρήστες. Βάσει νόμου, οι δοκιμές πρέπει να γίνονται κάθε χρόνο. Δεν είχαν γίνει το 2020 λόγω πανδημίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα