Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν το γενικό επιτελείο των κουρδικών δυνάμεων στο Κομπάνι

Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν το γενικό επιτελείο των κουρδικών δυνάμεων στο Κομπάνι

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν το γενικό επιτελείο των κουρδικών δυνάμεων στο Κομπάνι, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ καλεί την Τουρκία να αφήσει τους πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορα για να προστατέψουν την πόλη

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) κατέλαβαν σήμερα το κτίριο του γενικού επιτελείου των κουρδικών δυνάμεων στο Κομπάνι, στο βόρειο τμήμα αυτής της κουρδικής πόλης της Συρίας που βρίσκεται στη μεθόριο με την Τουρκία, η οποία κλήθηκε σήμερα από τον ΟΗΕ να επιτρέψει στους κούρδους πρόσφυγες να διασχίσουν και πάλι τα σύνορα για να βοηθήσουν το Κομπάνι.

"Οι τζιχαντιστές πήραν τον έλεγχο του 'τετραγώνου ασφαλείας' στο Κομπάνι", το οποίο περιλαμβάνει το στρατιωτικό συγκρότημα των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG, η κύρια πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας), τη βάση των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας και την έδρα του τοπικού συμβουλίου της πόλης, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

"Έχουν καταλάβει τουλάχιστον το 40% της πόλης", δήλωσε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου.

"Η κατάληψη του γενικού επιτελείου θα επιτρέψει στους τζιχαντιστές να προωθηθούν προς τη μεθοριακή διάβαση με την Τουρκία στο βόρειο τμήμα της πόλης και, αν το πετύχουν, θα πολιορκήσουν τις κουρδικές δυνάμεις στο Κομπάνι", εξήγησε ο ίδιος.

Η μάχη είναι εντελώς άνιση, καθώς οι τζιχαντιστές υπερτερούν σε αριθμό και σε όπλα και προχωρούν παρά τα πλήγματα που καταφέρει εναντίον τους ο υπό την Ουάσινγκτον συνασπισμός.

"Ο συνασπισμός κατέστρεψε οχήματα και θέσεις του ΙΚ, αλλά δεν έχει εμποδίσει τον ανεφοδιασμό τους σε όπλα από τα προπύργιά τους στις επαρχίες της Ράκα και το Χαλεπιού (βόρεια Συρία)", σύμφωνα με τον Αμπντέλ Ραχμάν.

Στο μεταξύ, στη Γενεύη, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στέφαν Ντε Μιστούρα κάλεσε την Τουρκία να επιτρέψει σε εθελοντές να διασχίσουν τα σύνορα για να εμποδίσουν μια σφαγή στο Κομπάνι, όπου εξακολουθούν να βρίσκονται 500-700 άμαχοι, κυρίως ηλικιωμένοι.

"Καλούμε τις τουρκικές αρχές να επιτρέψουν στους πρόσφυγες να μπουν στην πόλη για να υποστηρίξουν την άμυνά της", δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. Πρόσθεσε πως φοβάται μια "σφαγή". "Θυμάστε τη Σρεμπρένιτσα" στην πρώην Γιουγκοσλαβία, πρόσθεσε.

"Όλοι θα πρέπει να κάνουν οτιδήποτε μπορούν για να το σταματήσουν", τόνισε ο Ντε Μιστούρα. "Ελπίζω ότι δεν θα δούμε αποκεφαλισμένους ανθρώπους".

Ο Ντε Μιστούρα παρουσίασε δορυφορικές φωτογραφίες και εξήγησε ότι "10.000 ως 13.000 κάτοικοι βρίσκονται σε μια τοποθεσία στη μεθοριακή ζώνη ανάμεσα στην Τουρκία και τη Συρία και πολλοί βρίσκονται ακόμη μέσα στην πόλη". "Αν πέσει, το πιθανότερο είναι πως οι άμαχοι θα σφαγούν", δήλωσε ο διπλωμάτης.

"Εφόσον το Κομπάνι είναι πιθανόν να πέσει αν δεν βοηθηθεί, επιτρέψτε σ' αυτούς που θέλουν να πάνε εκεί και να συμμετάσχουν στην άμυνά του, με επαρκή εξοπλισμό, ο εξοπλισμός μπορεί να κάνει πολλά πράγματα", διευκρίνισε ο Ντε Μιστούρα απευθυνόμενος στην Τουρκία.

"Το ΙΚ δεν θα σταματήσει με αποφάσεις του ΟΗΕ", συνέχισε ο ίδιος. "Η έκκλησή μας προς την Τουρκία έχει στόχο να λάβει επιπλέον μέτρα για να σταματήσει η προώθηση του ΙΚ, διαφορετικά όλοι μας, της Τουρκίας περιλαμβανομένης, θα το μετανιώσουμε", δήλωσε.

SHARE:

24Media Network