ΟΗΕ: Διπλάσια τα παιδιά που πνίγηκαν προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο σε σχέση με το 2022

ΟΗΕ: Διπλάσια τα παιδιά που πνίγηκαν προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο σε σχέση με το 2022
Μετανάστες σε σκάφος (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI

Μια ανθρωπιστική κρίση παραμένει σε εξέλιξη στη Μεσόγειο καθώς, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, 289 παιδιά πνίγηκαν προσπαθώντας να τη διασχίσουν το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Τουλάχιστον 289 παιδιά πέθαναν τους πρώτους έξι μήνες του 2023 προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη, αριθμός που αυξάνεται κατακόρυφα, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

Ο απολογισμός αυτός είναι διπλάσιος από τον αντίστοιχο του πρώτου εξαμήνου του 2022, ανέφερε η UNICEF, ζητώντας τη δημιουργία ασφαλών ανθρωπιστικών διαδρόμων που θα επιτρέπουν στα παιδιά να βρίσκουν καταφύγιο στην Ευρώπη.

«Ο αριθμός των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη διπλασιάστηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι», τόνισε η Βερένα Κνάους, αξιωματούχος της UNICEF για τους μετανάστες και τους εκτοπισμένους.

«Υπολογίζουμε ότι τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, 11.600 παιδιά διέσχισαν τη Μεσόγειο, αριθμός επίσης διπλάσιος σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022», είπε.

Τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, 3.300 παιδιά που έκαναν το ταξίδι αυτό -το 71% του συνολικού αριθμού- ήταν ασυνόδευτα ή είχαν χωριστεί από τις οικογένειές τους, σύμφωνα με τη UNICEF.

Το ποσοστό αυτό είναι τρεις φορές υψηλότερο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

«Αυτά τα παιδιά χρειάζεται να ξέρουν ότι δεν είναι μόνα τους. Παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να δράσουν επειγόντως», τόνισε η Κνάους.

Ευρωβουλευτές ζήτησαν να αναπτυχθεί μια «αξιόπιστη και μόνιμη στρατηγική έρευνας και διάσωσης» για τους μετανάστες στη Μεσόγειο, μετά το ναυάγιο στην Πύλο που ενδέχεται να άφησε πίσω του πάνω από 600 νεκρούς.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα