ΟΗΕ καλεί Μιανμάρ για παύση επιχειρήσεων κατά των Ροχίνγκια

In this Tuesday, Sept. 5, 2017, file photo, an exhausted Rohingya woman arrives with her children at Kutupalong refugee camp after crossing from Myanmmar to the Bangladesh side of the border, in Ukhia. Two weeks after violence in western Myanmar caused minority Rohingya Muslims to flood into neighboring Bangladesh, global reactions to the crisis have included anger, protests in Islamic country capitals and dismissals by Myanmar authorities. (AP Photo/Bernat Armangue, File)
In this Tuesday, Sept. 5, 2017, file photo, an exhausted Rohingya woman arrives with her children at Kutupalong refugee camp after crossing from Myanmmar to the Bangladesh side of the border, in Ukhia. Two weeks after violence in western Myanmar caused minority Rohingya Muslims to flood into neighboring Bangladesh, global reactions to the crisis have included anger, protests in Islamic country capitals and dismissals by Myanmar authorities. (AP Photo/Bernat Armangue, File) AP

Η Γενική Συνέλευση προτρέπει τη Μιανμάρ να τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της μειονότητας των Ροχίνγκια

Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προέτρεψε τις αρχές της Μιανμάρ να τερματίσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της διωκόμενης μουσουλμανικής μειονότητας Ροχίνγκια, ενώ κάλεσε να οριστεί ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη σύγκρουση, παρά την αντίσταση που πρόβαλαν κυρίως το Πεκίνο και η Μόσχα.

Πάνω από 650.000 μέλη της μειονότητας Ροχίνγκια έχουν εγκαταλείψει τη Μιανμάρ εξαιτίας του διωγμού που εξαπέλυσε ο στρατός της χώρας, όπου η μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού είναι βουδιστές. Οι ένοπλες δυνάμεις της Μιανμάρ διαπράττουν, κατά την ορολογία που χρησιμοποιούν ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ, μια «εθνική εκκαθάριση» αφότου άρχισαν τις επιχειρήσεις τους τον περασμένο Αύγουστο.

Η απόφαση που υπέβαλε ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΣ) εγκρίθηκε την Κυριακή με 122 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 24 αποχές.

Η Κίνα, η Ρωσία, η Καμπότζη, το Λάος, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Λευκορωσία, η Συρία και η Ζιμπάμπουε—όπως και η ίδια η Μιανμάρ—εναντιώθηκαν σε αυτό το κείμενο.

Η απόφαση της ΓΣ του ΟΗΕ καλεί τις αρχές να επιτρέψουν την πρόσβαση στους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, να εγγυηθεί την επιστροφή των προσφύγων, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν καταφύγει στο γειτονικό Μπανγκλαντές, καθώς και να προσφέρει υπηκοότητα σε όλους τους Ροχίνγκια, οι οποίοι, αποστερούμενοι την υπηκοότητα της Μιανμάρ, αποτελούν τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα απάτριδων στον κόσμο.

Οι μειονοτικοί υφίστανται πολλές διακρίσεις και ωμότητες: καταναγκαστική εργασία, εκβιάσεις, περιορισμούς της ελευθερίας κίνησης, άδικους κανόνες για τους γάμους, κατασχέσεις γαιών.

Εξάλλου, η ανακοίνωση προτρέπει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να διορίσει έναν ειδικό απεσταλμένο για τη Μιανμάρ.

Από την πλευρά τους, οι αρχές της Μιανμάρ διαψεύδουν ότι διαπράττονται ωμότητες στην Πολιτεία Ραχίν, στον βορρά, εστία των Ροχίνγκια, και υποστηρίζουν ότι ο στρατός αντέδρασε στις επιθέσεις μουσουλμάνων ανταρτών εναντίον αστυνομικών τμημάτων και θέσεων την 25η Αυγούστου, όταν τουλάχιστον δώδεκα αστυνομικοί σκοτώθηκαν.

Την περασμένη εβδομάδα, η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ Γιανγκχί Λι ανακοίνωσε ότι οι αρχές της Μιανμάρ της απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα και της διεμήνυσαν ότι δεν θα συνεργάζονται στο εξής μαζί της.

(Φωτογραφία: AP / Bernat Armangue)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σχεδιασμένες από τον βιρμανικό στρατό οι σφαγές των Ροχίνγκια, σύμφωνα με ΜΚΟ

SHARE:

24Media Network