ΟΗΕ: Τριπλασιάστηκαν οι μετανάστες που προσπάθησαν να περάσουν τη Μεσόγειο από τη Λιβύη το 2021

ΟΗΕ: Τριπλασιάστηκαν οι μετανάστες που προσπάθησαν να περάσουν τη Μεσόγειο από τη Λιβύη το 2021
Πρόσφυγες και μετανάστες σε βάρκα ανοιχτά της Λιβύης AP Photo/Emilio Morenatti, File

Αυξήθηκε ο αριθμός των ανθρώπων που προσπάθησαν να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο από τη Λιβύη. Την ίδια στιγμή, πάνω από 1.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή κηρύχθηκαν αγνοούμενοι την περασμένη χρονιά.

Ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που αποπειράθηκαν να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο από τη Λιβύη αυξήθηκε ραγδαία κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

«Ως τη 14η Δεκεμβρίου, η λιβυκή ακτοφυλακή αναχαίτισε 30.990 μετανάστες και πρόσφυγες και τους γύρισε πίσω στη Λιβύη, συνολικά αριθμό σχεδόν τριπλάσιο από αυτόν του 2020 (12.000 άνθρωποι)», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, σε εσωτερικό ενημερωτικό έγγραφό του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας το περιεχόμενο του οποίου περιήλθε σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου.

Πάνω από 1.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή κηρύχθηκαν αγνοούμενοι στη Μεσόγειο την περασμένη χρονιά. Ο αριθμός αυτός ήταν επίσης απότομα αυξημένος από το 2020, σύμφωνα με τους αριθμούς του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μέρους του συστήματος του ΟΗΕ.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι στην εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το NATO το 2011, η Λιβύη μετατράπηκε σε πλατφόρμα για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που θέλουν να φθάσουν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν πως μετανάστες και οι πρόσφυγες στη Λιβύη βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με φρικιαστικές συνθήκες διαβίωσης, βία, εκβιάσεις και καταναγκαστική εργασία – έχουν αναφερθεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια περιπτώσεις σύγχρονης δουλείας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version