Ολλανδία: Η κυβέρνηση θα "προσλάβει" καλλιεργητές κάνναβης για νόμιμη παραγωγή

Coffee shop στην Ολλανδία.
Coffee shop στην Ολλανδία. AP

Το "πράσινο φως" είχε δοθεί το 2018 σε ένα πείραμα μεγάλης κλίμακας,όταν η κυβέρνηση επέτρεψε σε δέκα δήμους να καλλιεργούν κάνναβη νόμιμα.

Οι ολλανδοί καλλιεργητές κάνναβης θα μπορούν από τον Ιούλιο να υποβάλουν αίτηση στην κυβέρνηση για να λάβουν άδεια να προμηθεύουν νόμιμα μερικά από τα διάσημα ολλανδικά coffee shops (καφέ όπου η ουσία πωλείται νομίμως), ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Η κυβέρνηση είχε ανάψει το πράσινο φως το 2018 σε ένα πείραμα μεγάλης κλίμακας, επιτρέποντας σε δέκα δήμους να καλλιεργούν κάνναβη νόμιμα.

ADVERTISING

Στόχος του πειράματος είναι να μετρήσει ποιές επιπτώσεις μπορεί να έχει η καλλιέργεια κάνναβης στην εγκληματικότητα, την ασφάλεια, τη δημόσια τάξη και την υγεία.

"Οι υποψήφιοι παραγωγοί που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πείραμα με την κάνναβη μπορούν να υποβάλουν αίτηση από την 1η Ιουλίου 2020" και έως τις 28 του μήνα, ανέφερε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

Η κυβέρνηση έχει θέσει έναν ορίζοντα περίπου έξι μηνών για να επιλέξει δέκα παραγωγούς με βάση συγκεκριμένα κριτήρια: η πρόταση κάθε υποψηφίου οφείλει να προβλέπει κατά κύριο λόγο την παραγωγή τουλάχιστον 6.500 κιλών ξηρής κάνναβης και ένα φάσμα δέκα διαφορετικών ποικιλιών κάνναβης ή χασίς.

Σύμφωνα με αυτό το κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, οι ενδιαφερόμενοι δήμοι θα επιβλέπουν επί σειράν ετών την εγκεκριμένη καλλιέργεια κάνναβης και τη διανομή της σε coffee shops, που θα μπορούν μετά να την πωλούν σε πελάτες.

Η Ολλανδία έχει αποποινικοποιήσει την πώληση μικρών ποσοτήτων κάνναβης - λιγότερο από πέντε γραμμάρια - από το 1976 και ο νόμος επιτρέπει σε κάθε πολίτη να καλλιεργεί νόμιμα πέντε φυτά κάνναβης για προσωπική χρήση.

Ωστόσο, η μαζική καλλιέργεια και η χονδρική πώληση μαριχουάνας παραμένουν απαγορευμένες, με αποτέλεσμα οι εκατοντάδες ιδιοκτήτες των coffee shops να εξασφαλίζουν τις προμήθειές τους από το οργανωμένο έγκλημα για να καλύψουν τη ζήτηση.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ολλανδία, Κάνναβη
SHARE:

24Media Network