Οργή λαού στην Ουκρανία. Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής

Οργή λαού στην Ουκρανία. Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής
PHOTOGRAPH: ROMAN PILIPEY/ ROMA

Έξω από το κοινοβούλιο της Ουκρανίας, συγκεντρώνονται διαδηλωτές. Για "πραξικόπημα" τους κατηγορεί ο πρωθυπουργός της χώρας

Χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της προσέγγισης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση συγκεντρώνονται γύρω από το κτίριο του Κοινοβουλίου στο Κίεβο, όπου συζητήθηκε και απορρίφθηκε την Τρίτη, πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Δύο ημέρες μετά την διαδήλωση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στην Κυριακή στο κέντρο του Κιέβου, εκατοντάδες άνθρωποι διανυκτέρευσαν και χθες στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας. Μαζί τους ενώθηκαν σήμερα το πρωί οι χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώνονται γύρω από το κτίριο του Κοινοβουλίου, ενώ άλλοι κατευθύνονται προς την έδρα της κυβέρνησης, η οποία έχει αποκλεισθεί από χθες το πρωί από διαδηλωτές.

Πολλοί από τους διαδηλωτές φορούν κόκκινα γιλέκα, στο χρώμα του κόμματος της αντιπολίτευσης Ούνταρ του Βιτάλι Κλίτσκο.

Η απόφαση του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση και να διατηρήσει τη θέση της χώρας ως δορυφόρου της Ρωσίας προκάλεσε μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας ανάλογο με την Πορτοκαλί Επανάσταση το 2004 που έφερε στην εξουσία τις δυνάμεις της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μίκολα Αζαρόφ κατήγγειλε χθες ως "πραξικόπημα" τις μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Κίεβο.

"Αυτό που συμβαίνει έχει τα χαρακτηριστικά πραξικοπήματος. Είναι πολύ σοβαρό. Επιδεικνύουμε υπομονή, αλλά δεν θέλουμε οι εταίροι μας να θεωρήσουν ότι όλα επιτρέπονται", δήλωσε ο ουκρανός πρωθυπουργός χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των ΗΠΑ και του Καναδά, σύμφωνα με τα ουκρανικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Μίκολα Αζαρόφ δήλωσε επίσης ότι προετοιμάζεται επίθεση κατά του Κοινοβουλίου, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Από τη Μόσχα, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έπαιξε τον κυρίαρχο ρόλο στην απόφαση του Κιέβου να αρνηθεί στην υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε, ως ανεμένετο, ότι οι διαδηλώσεις έχουν οργανωθεί "από το εξωτερικό" και ότι "μοιάζουν περισσότερο με πογκρόμ παρά με επανάσταση".

"Βλέπουμε πώς εμπλέκονται ομάδες που είναι καλά οργανωμένες...Πρόκειται για απόπειρα αποσταθεροποίησης της νόμιμης ηγεσίας", είπε.

Στην Ουάσινγκτον, απαντώντας στις δηλώσεις του ουκρανού πρωθυπουργού, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται για απόπειρα κατάληψης της εξουσίας, αλλά για ειρηνικές διαδηλώσεις που καταστέλλονται βάναυσα.

"Φυσικά δεν θεωρούμε τις ειρηνικές διαδηλώσεις πραξικοπήματα. Η βία που χρησιμοποίησαν οι αρχές κατά των ειρηνικών διαδηλωτών το πρωί του Σαββάτου στο Κίεβο δεν είναι αποδεκτή", δήλωσε ο Τζέι Κάρνεϊ εκπρόσωπος του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Σε μία προσπάθεια κατευνασμού, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Βολοντίμιρ Ρίμπακ ανακοίνωσε τη Δευτέρα, ότι θα περιλάβει στη σημερινή ημερήσια διάταξη πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης, ενώ ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς παραδέχθηκε σε συνέντευξή του σε ουκρανικά τηλεοπτικά δίκτυα ότι οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση υπερβάλλουσας βίας, αλλά "αφού προκλήθηκαν" από τους διαδηλωτές. Ο αρχηγός της αστυνομίας του Κιέβου παύθηκε χθες, ενώ ο ουκρανός πρόεδρος υποσχέθηκε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ότι θα διεξαχθεί έρευνα για τη χρήση βίας από την αστυνομία.

Θέλοντας να υποδηλώσει ότι η συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς ζήτησε από τον πρόεδρο της Επιτροπής να δεχθεί ουκρανική διαπραγματευτική ομάδα για να συζητηθούν "ορισμένα σημεία" της συμφωνίας σύνδεσης που την Παρασκευή ο ίδιος αρνήθηκε να υπογράψει.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

SHARE:

24Media Network