Όργιο βίας και ο Ραχόι βλέπει ‘Νίκη Δημοκρατίας’

Όργιο βίας και ο Ραχόι βλέπει ‘Νίκη Δημοκρατίας’

Ο Ισπανός πρωθυπουργός απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στα εκτεταμένα επεισόδια και τους εκατοντάδες τραυματίες στην Καταλονία. Τα συγχαρητήρια στους Ισπανούς αστυνομικούς και τους Καταλανούς που δεν πήγαν να ψηφίσουν

Της απεσταλμένης στη Βαρκελώνη, Ιωάννας Κλεφτόγιαννη

“Σήμερα νίκησε η Δημοκρατία”, είναι οι πρώτες δηλώσεις που έκανε  σήμερα ο καταβεβλημένος Μαριάνο Ραχόι έχοντας προηγουμένως αναφερθεί στο μεγαλείο του ισπανικού κράτους και τη βαριά ιστορική κληρονομιά του, συνεχάρη τους Καταλανούς που απείχαν από το Δημοψήφισμα, την Ε.Ε. και τη διεθνή κοινότητα που δεν υπερασπίστηκαν το «παράνομο διχαστικό» Δημοψήφισμα, την ισπανική αστυνομία  που εκτέλεσε το νόμο και τους δικαστές που θεσμοθέτησαν τους νόμους τους οποίους «σήμερα  η ισπανική κυβέρνηση απλώς υπερασπίστηκε”.

Αποδείχτηκε πόσο δυνατή είναι η ισπανική Δημοκρατία

“Αποδείχτηκε πόσο δυνατή είναι η ισπανική Δημοκρατία”, συμπέρανε,  επαναλαμβάνοντας ότι το Δημοψήφισμα που διεξήχθη ήταν παράνομο και ότι το μεγαλύτερο μέρος το καταλανικού λαού δεν  τίμησε τις κάλπες,  καθιστώντας μια ήδη παράνομη διαδικασία και άκυρη.

Από την ομιλία του απουσίαζε οποιαδήποτε αναφορά στους 761 τραυματίες που άφησε πίσω της η ισπανική αστυνομία, ενώ υπήρχαν αναφορές στο «bullying», σε βάρος Ισπανών δημοσιογράφων και δικαστών από Ισπανούς πολίτες.

Όλα έγιναν, όπως έπρεπε να γίνουν, τηρήθηκε ο νόμος

“Όλα έγιναν, όπως έπρεπε να γίνουν, τηρήθηκε ο νόμος”, επανέλαβε ο Μαριάνο Ραχόι με διαφορετικές λέξεις σε μια άνιση ομιλία όπου τέσσερις  λέξεις επαναλαμβάνονταν διαρκώς : νομιμότητα, ελευθερία, δικαιοσύνη, συνύπαρξη. Σε μια αποστροφή  ο Ισπανός πρωθυπουργός εξέφρασε τον οίκτο του για τους Καταλανούς που «παγιδεύτηκαν από την προπαγάνδα της καταλανικής κυβέρνησης και ψήφισαν», μαζί με την αποστροφή του για τους γονείς «που χρησιμοποίησαν τα παιδιά   τους σαν ασπίδα στα εκλογικά κέντρα».

Καλώ τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις να αποφασίσουμε για το μέλλον της χώρας

Ανακοίνωσε και τα σχέδιά του για την αυριανή μέρα: “Αύριο ξεκινάμε τις διαδικασίες αποκατάστασης της κανονικότητας του καθεστώτος. Καλώ τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις να αποφασίσουμε για το μέλλον της χώρας”. Αμέσως μετά τις δηλώσεις Ραχόι κι ενώ οι Καταλανοί στις πλατείες της χώρας πανηγύριζαν για το Δημοψήφισμα, οι σοσιαλιστές PSOE κατηγόρησαν ως συνυπεύθυνους για ό,τι συνέβη “τον Ραχόι και τον Πούτζεμοντ”. Oι  Ciudananos μίλησαν για «αποτυχία της Δημοκρατίας», επιρρίπτοντας  ευθύνες στην καταλανική κυβέρνηση που επιχείρησε να διχάσει την Καταλονία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version