Ουκρανία: Περαιτέρω κλιμάκωση μετά από μπαράζ αντιποίνων – Το Κίεβο χτύπησε γέφυρα στην Κριμαία

Ουκρανία: Περαιτέρω κλιμάκωση μετά από μπαράζ αντιποίνων – Το Κίεβο χτύπησε γέφυρα στην Κριμαία
Ρωσικά χτυπήματα στην Ουκρανία AP Photo/Evgeniy Maloletka, File

Με αντίποινα στα αντίποινα συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να τηρεί τις απειλές της σε βάρος του Κιέβου και να στρέφει εκ νέου την προσοχή της στη Δύση.

Περαιτέρω κλιμάκωση στο μέτωπο του πολέμου προκάλεσε το ουκρανικό χτύπημα με drone σε βάρος ενός ρωσικού τάνκερ στη Μαύρη Θάλασσα.

Η αντίδραση της Μόσχας ήταν οργισμένη, προειδοποιώντας για σοβαρά αντίποινα εναντίον του Κιέβου, όπως και έκανε.

Όπως μετέδωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έπληξαν ουκρανικές αεροπορικές βάσεις στις περιοχές Ρίβνε, Χμελνίτσκι και Ζαπορίζια.

Οι επιδρομές έγιναν κατά τη διάρκεια της νύχτας και σύμφωνα με το ίδιο υπουργείο, οι βομβαρδισμοί ήταν επιτυχείς, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιηθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

“Τριάντα πύραυλοι κρουζ και 27 επιθετικά drones καταστράφηκαν”, ανέφερε η Πολεμική Αεροπορία στο Telegram.

Οι ρωσικές αρχές ανέστειλαν επίσης τις πτήσεις στο διεθνές αεροδρόμιο Βνούκοβο της ρωσικής πρωτεύουσας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS, υπενθυμίζοντας ότι και την προηγούμενη εβδομάδα έγινε το ίδιο λόγω επιθέσεων από drones.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για το χτύπημα, ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν κέντρο μετάγγισης αίματος στο Κουπιάνσκ στην περιοχή του Χαρκόβου με νεκρούς και τραυματίες, αλλά και κτίρια της αεροναυπηγικής βιομηχανίας Motor Sich στη Ζαπορίζια.

Η περιοχή Khmelnytskyi, εκατοντάδες χιλιόμετρα από την πρώτη γραμμή των μαχών και έδρα μεγάλης ουκρανικής αεροπορικής βάσης, ήταν μεταξύ των περιοχών που στοχοποιήθηκαν.

Αντίστοιχα και σήμερα, η γέφυρα Χόνχαρ στην Κριμαία καταστράφηκε από ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τον διορισμένο από την Μόσχα, ηγέτη της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ.

Η Ουκρανία είχε προηγούμενα πλήξει την ίδια γέφυρα τον Ιούνιο, καθώς είναι ένα από τα μετρημένα στα δάκτυλα, σημεία διέλευσης μεταξύ της Κριμαίας και της ηπειρωτικής Ουκρανίας.

Στρέφεται κατά της Δύσης ξανά η Ρωσία

Ένας Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι συνομιλίες που διεξάγονται στη Σαουδική Αραβία με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ινδίας με στόχο τον καθορισμό αρχών για μία ειρηνική επίλυση του πολέμου της Ρωσίας, είναι μία καταδικασμένη προσπάθεια της Δύσης, προκειμένου ο Παγκόσμιος Νότος να συνταχθεί με την πλευρά του Κιέβου.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από 40 χώρες συμμετέχουν στη διήμερη διάσκεψη, η οποία, αποτελεί μερικώς μία προσπάθεια της Ουκρανίας να οικοδομήσει ένα πλαίσιο υποστήριξης πέραν των δυτικών συμμάχων της, προσεγγίζοντας τις χώρες που ήταν επιφυλακτικές να πάρουν θέση ως προς την πολεμική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ρωσία δεν προσκλήθηκε.

Ο Ρώσος υφυπουργός των Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ χαρακτήρισε την διεθνή συνάντηση ως “μία αντανάκλαση της προσπάθειας που κάνει η Δύση για τη συνέχιση άκαρπων και καταδικασμένων προσπαθειών κινητοποίησης της διεθνούς κοινότητας και ειδικότερα, του Παγκόσμιου Νότου, αν όχι συνολικά, για την υποστήριξη της λεγόμενης φόρμουλας του Ζελένσκι, η οποία είναι καταδικασμένη και μη βιώσιμη από την αρχή”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα