Ουγγαρία: “Εκτόξευση” των κρουσμάτων κορονοϊού πιθανότατα λόγω του μεταλλαγμένου στελέχους

Ουγγαρία: “Εκτόξευση” των κρουσμάτων κορονοϊού πιθανότατα λόγω του μεταλλαγμένου στελέχους
Κλειστή καφετέρια στην Ουγγαρία ⓒ 2021 Laszlo Balogh/Associated Press

Μπορεί να έχουν αρχίσει να αυξάνονται ξανά τα κρούσματα κορονοϊού στην Ουγγαρία, ωστόσο ο πρωθυπυργός της χώρας σημείωσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για την επιβολή αυστηρότερων μέτρων.

Τα κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν αρχίσει να αυξάνονται πάλι στην Ουγγαρία, μάλλον λόγω της εξάπλωσης του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν σε κρατικό ραδιοσταθμό.

Ωστόσο ο Ορμπάν σημείωσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για την επιβολή περαιτέρω μέτρων λοκντάουν για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του ιού, καθώς η προγραμματισμένη επιτάχυνση των εμβολιασμών κατά της COVID-19 με ρωσικά και κινεζικά εμβόλια μπορεί να αντισταθμίσει την αύξηση των κρουσμάτων τις ερχόμενες εβδομάδες.

“Αν αρχίσουμε τους εμβολιασμούς και με το κινεζικό εμβόλιο, ως το Πάσχα θα μπορούμε να εμβολιάσουμε όλους τους (άνω των 2 εκατομμυρίων) ανθρώπους που έχουν καταχωριστεί για εμβολιασμό”, δήλωσε.

Η Ουγγαρία αναμένει να λάβει 500.000 δόσεις του εμβολίου της κινεζικής εταιρείας Sinopharm την ερχόμενη εβδομάδα και σχεδιάζει να αρχίσει σύντομα να το χορηγεί. Ως εκ τούτου θα γίνει η πρώτη χώρα μέλος της ΕΕ που θα το χρησιμοποιήσει.

Αυτή την εβδομάδα η Ουγγαρία έγινε εξάλλου η πρώτη χώρα μέλος της ΕΕ που χορήγησε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, μετά την έγκρισή του για επείγουσα χρήση από την ρυθμιστική της αρχή, και δεν περίμενε το πράσινο φως του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για να προχωρήσει στην χρήση του.

Η ουγγρική ρυθμιστική αρχή έχει επίσης εγκρίνει, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το εμβόλιο της Sinopharm, το οποίο ήδη χορηγείται στην γειτονική της Σερβία.

Ο Ορμπάν πρόσθεσε ότι στόχος της Ουγγαρίας είναι να έχει έναν επαρκή αριθμό ανθρώπων που θα έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19, οι οποίοι στη συνέχεια θα λάβουν ένα πιστοποιητικό ανοσίας, όπως και αυτοί που έχουν αναρρώσει από την COVID-19.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός επισήμανε την πιθανότητα να συνδεθούν ειδικά δικαιώματα με το έγγραφο αυτό, βάσει των οποίων θα επιτρέπεται στον κόσμο να επισκέπτεται εστιατόρια και ξενοδοχεία, κάτι το οποίο, όπως είπε, θα βοηθήσει επίσης στην ανάκαμψη της οικονομίας. Τα εστιατόρια στην Ουγγαρία έχουν κλείσει και λειτουργούν μόνο για την παράδοση φαγητού σε πακέτο από τον Νοέμβριο, ενώ επίσης έχει επιβληθεί νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.

Μόλις περισσότεροι από 300.000 Ούγγροι –εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας και οι πιο ευάλωτοι μεταξύ των ηλικιωμένων– έχουν μέχρι στιγμής εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση των εμβολίων κατά της COVID-19 των Pfizer/BioNTech ή της Moderna. Η Ουγγαρία άρχισε επίσης να χορηγεί αυτήν την εβδομάδα το εμβόλιο των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα