Ουκρανία: Δραπετεύοντας από τις βόμβες στο Mykolayiv, κατευθυνόμενοι δυτικά

Ουκρανία: Δραπετεύοντας από τις βόμβες στο Mykolayiv, κατευθυνόμενοι δυτικά
Ουκρανοί πρόσφυγες Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Στην Palanca της Μολδαβίας, χιλιάδες Ουκρανοί καταφθάνουν για να ξεφύγουν από τον πόλεμο. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν δημιουργήσει ένα κέντρο υγείας στην Palanca, όπου προσφέρουν πρωτοβάθμια ψυχολογική υποστήριξη.

Στην Palanca της Μολδαβίας, στα σύνορα με την Ουκρανία, χιλιάδες Ουκρανοί καταφθάνουν καθημερινά για να ξεφύγουν από τις μάχες στο νότιο άκρο της Ουκρανίας. Από την έναρξη του πολέμου, περισσότεροι από 230.000 πρόσφυγες (από τις 8 Μαρτίου) έχουν φτάσει σε αυτή τη μικρή πόλη των 2,6 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Όσοι φθάνουν στην Palanca κατάγονται κυρίως από το Mykolayiv, μια αποκλεισμένη πόλη 130 χιλιόμετρα ανατολικά της Οδησσού, η οποία βομβαρδίζεται έντονα τις τελευταίες μέρες. Ολόκληρες οικογένειες – κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι – συχνά περιμένουν αρκετές ώρες σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός και με πολύ αέρα πριν τους επιτραπεί να διασχίσουν τα σύνορα. Οι εθελοντές τους καλωσορίζουν με τσάι και φαγητό, και μερικές σκηνές για να προστατευθούν από τον άνεμο.

Ουκρανοί πρόσφυγες Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Ουκρανοί πρόσφυγες Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Ο 32χρονος Sergei είναι από το Mykolayiv. Μετά από αρκετές ημέρες βομβαρδισμών, μετέφερε την έγκυο σύζυγό του και τον 6χρονο γιο του σε ασφαλές μέρος στην Πολωνία, πριν επιστρέψει στην Ουκρανία. Σήμερα, φεύγει από την Ουκρανία μέσω Μολδαβίας για να συναντήσει την οικογένειά του. Είναι ένας από τους λίγους άνδρες που του επιτρέπεται να εγκαταλείψει τη χώρα: υποβλήθηκε σε θεραπεία για ηπατίτιδα C στο Mykolayiv από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και αποστρατεύτηκε.

Ουκρανοί πρόσφυγες Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Ουκρανοί πρόσφυγες Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν δημιουργήσει ένα κέντρο υγείας στην Palanca και προσφέρουν πρωτοβάθμια ψυχολογική υποστήριξη. Μόλις περάσουν τα σύνορα, η πλειονότητα των Ουκρανών προσφύγων εγκαταλείπουν τη χώρα, με κατεύθυνση τη Ρουμανία, την Πολωνία και άλλους προορισμούς στην Ευρώπη.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στην Ουκρανία και στις γειτονικές χώρες, Πολωνία, Μολδαβία, Ουγγαρία, και Σλοβακία, ενώ βρίσκονται σε συνεχή επαφή και με τις ομάδες τους στη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Επικοινωνούν συνεχώς με νοσοκομεία σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας για τις ανάγκες που προκύπτουν. Πολλές από τις δομές αυτές χρειάζονται απεγνωσμένα προμήθειες για τη φροντίδα τραυματιών πολέμου και την παροχή συνεχούς περίθαλψης σε ασθενείς με χρόνιες ασθένειες και άλλες παθήσεις. Ήδη οι πρώτες διεθνείς προμήθειες έχουν φτάσει στη χώρα και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κιτ χειρουργικής επέμβασης, κιτ τραύματος, είδη πρώτης ανάγκης για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Αίθουσες Επειγόντων Περιστατικών και χειρουργικές αίθουσες, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών εργαλείων, εξοπλισμού, φαρμάκων και άλλου υλικού. Παράλληλα, έχουν φτάσει στην Ουκρανία δύο ιατρικές κινητές μονάδες από τη Σάμο και συνεχώς αποστέλλονται ιατροφαρμακευτικές προμήθειες ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν.

Μάθε περισσότερα για τις δράσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εδώ.

Υποστήριξε τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα κάνοντας μια δωρεά στο Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης, το οποίο τους επιτρέπει να ενεργούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα στα επείγοντα, ιδιαίτερα σε περίπτωση ενόπλων συγκρούσεων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα