Ουκρανία: Έκρυθμη η κατάσταση στα σύνορα – Πληροφορίες για εισβολή της Ρωσίας την Τρίτη

Ουκρανία: Έκρυθμη η κατάσταση στα σύνορα – Πληροφορίες για εισβολή της Ρωσίας την Τρίτη
Ουκρανός στρατιώτης AP Photo/Oleksandr Ratushniak

Τεταμένο το κλίμα στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας. Νέες πληροφορίες κάνουν λόγο για ρωσική επίθεση στις 22 Φεβρουαρίου. Μπαράζ προειδοποιήσεων από ΗΠΑ και Βρετανία, ενώ Ρωσία και Λευκορωσία παρατείνουν τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση ανατολικά της Ουκρανίας, όπου από το βράδυ του Σαββάτου (19/02) έως και το πρωί της Κυριακής (20/02) σημειώνονταν συνεχείς εκρήξεις σε κεντρικούς, βόρειους και δυτικούς τομείς της Ντάνιετσκ, ενώ το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι εξακολουθούν να σημειώνονται σφοδροί βομβαρδισμοί.

Την ίδια στιγμή, η αγωνία κορυφώνεται, καθώς ΗΠΑ και Βρετανία διατείνονται πως θα πραγματοποιηθεί άμεσα ρωσική εισβολή, ενώ η ΕΡΤ μετέδωσε πληροφορίες που κάνουν λόγο για επικείμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία την ερχόμενη Τρίτη 22 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται, πως την προηγούμενη βδομάδα παρόμοιες πληροφορίες ανέφεραν πως η ρωσική επίθεση θα εκδηλωνόταν την περασμένη Τετάρτη, κάτι το οποίο, ευτυχώς, δεν επιβεβαιώθηκε, ενώ υπάρχει η ελπίδα να συμβεί και σε αυτή την περίπτωση το ίδιο.

“Οι πληροφορίες και τα δεδομένα δεν είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικά καθώς η στρατιωτική διοίκηση της περιοχής ανακοίνωσε νωρίτερα ότι 134 στρατιωτικές μονάδες της ρωσικής ομοσπονδίας – κυρίως τεθωρακισμένα οχήματα – έχουν παραταχθεί στα δύο αυτόνομα κρατίδια του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ κινούμενα προς τα σύνορα προς την Ουκρανία, ενώ υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που διακινούνται όχι μόνο μεταξύ ημών των δημοσιογράφων, αλλά και σε ένα πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο ότι η ρωσική επίθεση θα πραγματοποιηθεί στις 22 Φεβρουαρίου”, ανέφερε χαρακτηριστικά ανταποκριτής της ΕΡΤ από την Ουκρανία.

Ρωσία – Λευκορωσία: Παρατείνονται οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία θα παρατείνουν τις κοινές στρατιωτικές τους ασκήσεις που ήταν προγραμματισμένο να λήξουν σήμερα στη βόρεια Ουκρανία.

Η παράταση αποφασίστηκε εξαιτίας της αυξημένης στρατιωτικής δραστηριότητας κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας και της κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει ότι η Ρωσία έχει έως και 30.000 στρατιώτες στη Λευκορωσία, τους οποίους και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως δυνάμεις εισβολής για να επιτεθεί στην Ουκρανία παρότι η Μόσχα διαψεύδει ότι έχει τέτοια πρόθεση.

Κουλέμπα: Ήρθε η ώρα να εφαρμοστούν κυρώσεις στη Μόσχα

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σήμερα, Κυριακή (20/02), ότι ήρθε η ώρα η Δύση να εφαρμόσει τουλάχιστον τμήμα των κυρώσεων που έχει προετοιμάσει εις βάρος της Ρωσίας.

“Πρέπει να σταματήσουν τη Ρωσία αυτή τη στιγμή. Βλέπουμε πως εξελίσσονται τα γεγονότα”, είπε.

Η δήλωση του Κουλέμπα ακολούθησε την ανακοίνωση της Ρωσίας και της Λευκορωσίας για παράταση των στρατιωτικών τους ασκήσεων κοντά στα ουκρανικά σύνορα με τους δυτικούς ηγέτες να προειδοποιούν για επικείμενη ρωσική εισβολή ενώ οι συγκρούσεις εντείνονται στην ανατολική Ουκρανία.

“Ηρθε η ώρα να δράσουμε. Λέω επισήμως ότι υπάρχουν όλοι οι λόγοι για την εφαρμογή τουλάχιστον τμήματος των κυρώσεων που έχουν προετοιμαστεί εις βάρος της Ρωσίας τώρα”, είπε ο Κουλέμπα σε τηλεοπτική του ενημέρωση από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Χιλιάδες παραβιάσεις της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία

Το Σάββατο (19/02) καταγράφηκαν σχεδόν 2.000 παραβιάσεις της εκεχειρίας στο Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία από τους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή.

Επίσης, περισσότερες από 1.500 εκρήξεις σημειώθηκαν την Παρασκευή (18/02) στις δύο περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας όπου η ουκρανική κυβέρνηση και οι αυτονομιστές μάχονται από το 2014, ανέφερε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι καταγράφεται ραγδαία αύξηση των βομβαρδισμών.

Οι αυτοαποκαλούμενες “Λαϊκές Δημοκρατίες” του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ είναι στο επίκεντρο της έντασης μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης.

Τζόνσον: Ετοιμαζόμαστε για τον μεγαλύτερο πόλεμο στην Ευρώπη μετά το 1945

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία μπορεί να επιδιώξουν να αποκόψουν την πρόσβαση ρωσικών εταιριών σε αμερικανικά δολάρια και βρετανικές λίρες εάν το Κρεμλίνο δώσει εντολή για εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στο BBC, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά πως:

“Το σχέδιο που εξετάζουμε είναι για κάτι που θα μπορούσε πραγματικά να είναι ο μεγαλύτερος πόλεμος στην Ευρώπη από το 1945, από την άποψη και μόνο της κλίμακας”.

Ο Τζόνσον είπε ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας στην περίπτωση εισβολής θα είναι πολύ πιο εκτεταμένες από όσα έχουν υπονοηθεί δημοσίως και πρόσθεσε: “Ο κόσμος χρειάζεται να καταλάβει το κόστος σε ανθρώπινες ζωής που μπορεί να έχει ως επακόλουθο”.

Αργότερα, η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι δεν είναι “σοβαρή για τη διπλωματία”, ενώ προειδοποίησε ότι “το χειρότερο σενάριο θα μπορούσε να συμβεί ήδη από την επόμενη εβδομάδα”.

Μάλιστα, χαρακτήρισε “εξαιρετικά αποθαρρυντική” την ομιλία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη διάσκεψη.

“Αυτή είναι μια από τις πιο επικίνδυνες στιγμές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια που έχουμε βιώσει από τις αρχές του 20ού αιώνα. Και πρέπει να δείξουμε άνευ προηγουμένου ενότητα”, είπε η Τρας.

“Υπήρχαν πολλοί που θα ήθελαν να σκεφτούν αισιόδοξα την κατάσταση, αλλά νομίζω ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο σενάριο και αυτό το χειρότερο σενάριο θα μπορούσε να συμβεί ήδη από την επόμενη εβδομάδα”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα