Κρίση στην Ουκρανία: Ο Τζόνσον δεν “βρίσκει” λογική στις κινήσεις του Πούτιν

Κρίση στην Ουκρανία: Ο Τζόνσον δεν “βρίσκει” λογική στις κινήσεις του Πούτιν
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον Daniel Leal/Pool via AP

"Ανεπαρκείς" χαρακτήρισε ο Μπόρις Τζόνσον τις απειλές κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός δεν "βρίσκει" λογική στις κινήσεις του Πούτιν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να μην σκέφτεται λογικά άρα η απειλή κυρώσεων ίσως να μην είναι αρκετή για να αποθαρρύνει μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις ίσως να μην είναι αρκετές για να αποθαρρύνουν κάποιον που ενεργεί παράλογα, δήλωσε ο Τζόνσον στο BBC και “πρέπει να αποδεχθούμε αυτή τη στιγμή ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν πιθανώς να μην σκέπτεται λογικά γι’ αυτό και να μην βλέπει την καταστροφή που έπεται”.

“Το χειρότερο σενάριο θα μπορούσε να συμβεί ήδη από την επόμενη εβδομάδα”

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι δεν είναι “σοβαρή για τη διπλωματία”, ενώ προειδοποίησε ότι “το χειρότερο σενάριο θα μπορούσε να συμβεί ήδη από την επόμενη εβδομάδα”.

Μάλιστα, χαρακτήρισε “εξαιρετικά αποθαρρυντική” την ομιλία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη διάσκεψη.

“Αυτή είναι μια από τις πιο επικίνδυνες στιγμές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια που έχουμε βιώσει από τις αρχές του 20ού αιώνα. Και πρέπει να δείξουμε άνευ προηγουμένου ενότητα”, είπε η Τρας.

“Υπήρχαν πολλοί που θα ήθελαν να σκεφτούν αισιόδοξα την κατάσταση, αλλά νομίζω ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο σενάριο και αυτό το χειρότερο σενάριο θα μπορούσε να συμβεί ήδη από την επόμενη εβδομάδα”.

Σε άλλο σημείο, εξέφρασε την ξεκάθαρη στήριξη της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και των εταίρων στην Ουκρανία.

“Πρέπει να είμαστε δυνατοί γιατί αυτό είναι το μόνο πράγμα που καταλαβαίνει η Ρωσία. Και νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ισχυροί υποστηρίζοντας την Ουκρανία και όχι να ξεπουλάμε την Ουκρανία με παραχωρήσεις στην κυριαρχία”, πρόσθεσε.

“Η Ουκρανία χρειάζεται την υποστήριξή μας στα Ηνωμένα Έθνη και στον ΟΑΣΕ και χρειάζονται επίσης την οικονομική μας υποστήριξη γιατί υπάρχει πραγματική απειλή οικονομικής αποσταθεροποίησης. Χρειάζονται την αμυντική μας υποστήριξη και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να παρέχει αυτή την υποστήριξη, στηρίζοντας πλάι-πλάι με την Ουκρανία”, τόνισε.

“Μπλόκο” στις αυξήσεις κεφαλαίων των ρωσικών εταιρειών

Την Τρίτη η Βρετανία δήλωσε ότι μπορεί να μπλοκάρει την δυνατότητα ρωσικών εταιρειών να αυξάνουν το κεφάλαιό τους στο Λονδίνο και ψήφισε νομοθεσία για την διεύρυνση των κυρώσεων εις βάρος ρωσικών επιχειρήσεων και προσώπων σε περίπτωση που η Μόσχα εισβάλλει στη Ουκρανία.

“Θα επιβάλουμε κυρώσεις εις βάρος Ρώσων και ρωσικών εταιρειών στρατηγικής σημασίας για το ρωσικό κράτος και θα καταστήσουμε αδύνατον για αυτούς να αυξάνουν το κεφάλαιό τους στις χρηματαγορές του Λονδίνου“.

Η Ευρώπη θα πρέπει επίσης να απεξαρτηθεί από τις ρωσικές προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου ώστε να σταματήσει να κινδυνεύει να εκβιάζεται, πρότεινε ο Τζόνσον και προέβλεψε ότι αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία θα πληρώσει βαρύ στρατιωτικό τίμημα.

“Φοβάμαι ότι ένας ‘κεραυνοβόλος πόλεμος’ θα έχει ως αποτέλεσμα να ακολουθήσει μια μακρά και φρικτή περίοδος αντιποίνων, εκδίκησης και εξέγερσης. Και οι Ρώσοι γονείς θα θρηνήσουν την απώλεια νεαρών Ρώσων στρατιωτών”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα