Ουκρανία: Ισόβια καταδίκη στον πρώτο Ρώσο στρατιώτη που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου

Ουκρανία: Ισόβια καταδίκη στον πρώτο Ρώσο στρατιώτη που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου
AP / @Natacha Pisarenko

Ομολόγησε την ενοχή του για τη δολοφονία ενός άοπλου 62χρονου Ουκρανού πολίτη ο Βάντιμ Σισιμαρίν. Ισχυρίστηκε ότι δέχτηκε εντολές.

Δικαστήριο στην Ουκρανία επέβαλε ισόβια κάθειρξη σε Ρώσο διοικητή αρμάτων μάχης για τη δολοφονία ενός αμάχου στην πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου μετά τη ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία.

Ο αιχμάλωτος στρατιώτης και λοχίας Βάντιμ Σισιμαρίν καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Ολεξάντρ Σελίποβ, 62 ετών, στο βορειοανατολικό χωριό Τσουπάκιβκα στις 28 Φεβρουαρίου.

Παραδέχτηκε ότι πυροβόλησε τον Σέλιποφ, αλλά είπε ότι ενεργούσε κατόπιν εντολής και ζήτησε συγχώρεση από τη χήρα του.

Οι εισαγγελείς της Ουκρανίας δήλωσαν ότι ο στρατιώτης ήταν μεταξύ τεσσάρων άλλων Ρώσων στρατιωτικών που πυροβόλησαν και έκλεψαν ένα ιδιόκτητο αυτοκίνητο για να διαφύγουν, αφού το στράτευμα τους είχε γίνει στόχος των ουκρανικών δυνάμεων.

Όταν έφτασαν στην Τσουπάκιβκα, η οποία βρίσκεται περίπου 200 μίλια ανατολικά του Κιέβου, είδαν έναν άνδρα να κάνει ποδήλατο και να μιλά στο τηλέφωνό του.

Όπως είπαν, ο Σισιμαρίν έλαβε εντολή από άλλο στρατιώτη να σκοτώσει τον πολίτη για να τον αποτρέψει από το να σημάνει συναγερμό πως βρίσκονταν στο χωριό.

Έπειτα σκότωσε τον άμαχο, λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι του, αφού τον πυροβόλησε αρκετές φορές στο κεφάλι από το ανοιχτό παράθυρο του αυτοκινήτου.

«Με διέταξαν να πυροβολήσω. Πυροβόλησα έναν. Έπεσε. Και συνεχίσαμε», είπε χαρακτηριστικά στην ομολογία του.

Ο δικηγόρος υπεράσπισης του στρατιώτη, που ονομάζεται Βίκτορ Οβσιαννίκοβ, είπε στο δικαστήριο ότι ο εντολέας του είχε αρχικά αρνηθεί να πυροβολήσει, αλλά του δόθηκε η εντολή δύο φορές και έτσι πραγματοποίησε τον πυροβολισμό από φόβο για τη δική του ασφάλεια.

Ο Ρώσος στρατιώτης δικάστηκε σύμφωνα με τον ουκρανικό ποινικό κώδικα που αφορά τους νόμους και τα έθιμα του πολέμου.

Η δίκη έρχεται αφότου η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία για θηριωδίες και βαρβαρότητα εναντίον αμάχων κατά τη διάρκεια της εισβολής, προσθέτοντας ότι έχει εντοπίσει περισσότερα από 10.000 πιθανά εγκλήματα πολέμου. Ωστόσο, η Ρωσία αρνήθηκε ότι τα στρατεύματά της έπληξαν αμάχους.

Αυτή η δίκη στην ουκρανική πρωτεύουσα θεωρείται ως η ευκαιρία της Ουκρανίας να αποδείξει, ότι ένας Ρώσος στρατιώτης σκότωσε έναν άμαχο πολίτη χωρίς να λαμβάνει υπόψη τους κανόνες του πολέμου.

Πολλές άλλες υποθέσεις διερευνώνται από την Ουκρανία για εγκλήματα πολέμου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version