Ουκρανία: Οι πρώτες πληροφορίες για τους δύο Έλληνες που δολοφονήθηκαν

Ουκρανία: Οι πρώτες πληροφορίες για τους δύο Έλληνες που δολοφονήθηκαν
Στρατιωτικές ασκήσεις στην Ουκρανία AP

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το περιστατικό δεν έχει καμία σχέση με την ένταση που επικρατεί στα σύνορα με την Λευκορωσία, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένες οι ρωσικές δυνάμεις.

Στην ανακοίνωση του θανάτου δύο ομογενών και του βαρύ τραυματισμού άλλων δύο στο χωριό Γράνιτνα στην Ανατολική Ουκρανία προχώρησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, λίγη ώρα μετά την έκκληση προς τους Έλληνες πολίτες να φύγουν άμεσα από την Ουκρανία.

Ο δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο περιέγραψε μιλώντας στον Realfm 97,8 τι ακριβώς συνέβη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το περιστατικό δεν έχει καμία σχέση με την ένταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα σύνορα με τη Λευκορωσία, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένες οι ρωσικές δυνάμεις.

Πρόκειται για μια ενέργεια που στόχευε τους Έλληνες ομογενείς, μέλη της ελληνικής μειονότητας της Ουκρανίας.

“Υπήρχαν δύο παρέες σε ένα μαγαζί το απόγευμα. Τουλάχιστον η μια παρέα είχε πιει. Ενδεχομένως και η δεύτερη αλλά περιμένουμε τα αποτελέσματα των τοξικολογικών. Η παρέα των στρατιωτικών είχε κάποιου είδους αψιμαχία με τον καταστηματάρχη, και κάποια στιγμή επενέβησαν άτομα της δεύτερης παρέας μεταξύ των οποίων και άτομα ελληνικής καταγωγής, μέλη της ελληνική κοινότητας. Ακολούθησε σοβαρός καβγάς, κάποιος τους στρατιωτικούς έβγαλε όπλο και δυο άτομα σκοτώθηκαν”.

“Επειδή αυτή τη στιγμή ο ρωσικός μηχανισμός είναι σε σχηματισμό μάχης έξω από την Ουκρανία και ουσιαστικά ψάχνει αφορμή προκειμένου να επιτεθεί, θα ήταν αρκετά δυσάρεστο να γίνει μια παραπληροφόρηση για ζητήματα που αφορούν τους Έλληνες η αιτία”.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Εκφράζουμε την βαθύτατη θλίψη μας για τον αιφνίδιο θάνατο δύο ομογενών και τον βαρύ τραυματισμό άλλων δύο στο χωριό Γράνιτνα, το οποίο βρίσκεται πλησίον της γραμμής επαφής στην Ανατολική Ουκρανία», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Εκφράζουμε επίσης τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων, καθώς και ευχές για ταχεία ανάρρωση των τραυματισμένων» συνεχίζει.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει ζητήσει να μιλήσει τηλεφωνικώς με τον Ουκρανό ομόλογό του Dmytro Kuleba, προκειμένου να τονιστεί, εκ νέου, η ανάγκη προστασίας της Ελληνικής Κοινότητας στην Ουκρανία.

Το ΥΠΕΞ καλεί τους Έλληνες να αναχωρήσουν άμεσα από τη χώρα

Ανακοίνωση σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, με την οποία καλεί τους Έλληνες πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Συγκεκριμένα, το ελληνικό ΥΠΕΞ απευθύνεται τόσο στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία, καθώς και στους Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να μεταβούν στην Ουκρανία σήμερα (14/02).

Τα παραπάνω αποφασίστηκαν σε σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη των εν λόγω Υπουργείων.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας, και παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στη χώρα να αναχωρήσουν από τη χώρα άμεσα» σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, όπως σημειώνει «συνιστάται επίσης στους Έλληνες πολίτες που δεν έχουν αναχωρήσει ήδη, να δηλώσουν άμεσα τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην Ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο».

«Επισημαίνεται εν προκειμένω ότι το προσωπικό της Πρεσβείας Κιέβου έχει μειωθεί στο απαραίτητο» ενημερώνει το ΥΠΕΞ ενώ τονίζει πως θα ενισχυθεί το προσωπικό του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα