Ουκρανία: Οι Ρώσοι προελαύνουν προς το κέντρο του Σεβεροντονέτσκ

Ουκρανία: Οι Ρώσοι προελαύνουν προς το κέντρο του Σεβεροντονέτσκ
Βομβαρδισμένο κτίριο στην ανατολική Ουκρανία ap

Δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς καθώς τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν προς το κέντρο του Σεβεροντονέτσκ. Συνεχίζονται οι μάχες.

Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν προς το κέντρο του Σεβεροντονέτσκ, μιας πόλης στην ανατολική Ουκρανία που βομβαρδίζεται εδώ και εβδομάδες και όπου πλέον μαίνονται σφοδρές μάχες στους δρόμους, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ Σέρχιι Γκαϊντάι.

“Οι Ρώσοι προχωρούν προς το κέντρο του Σεβεροντονέτσκ. Οι μάχες συνεχίζονται, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη”, επεσήμανε στο Telegram ο Γκαϊντάι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο άμαχοι τραυματίστηκαν σήμερα όταν το αυτοκίνητό τους έγινε στόχος, όμως πλέον βρίσκονται “σε ασφαλές σημείο”, ωστόσο τρεις γιατροί αγνοούνται.

“Οι κρίσιμες υποδομές του Σεβεροντονέτσκ έχουν καταστραφεί, το 60% των κατοικιών δεν μπορεί να αποκατασταθεί“, πρόσθεσε ο Γκαϊντάι.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ προειδοποίησε ότι ο δρόμος που συνδέει το Σεβεροντονέτσκ με τη δίδυμη πόλη του Λισιτσάνσκ και στη συνέχεια με την Μπαχμούτ, που βρίσκεται πιο νότια, είναι πολύ “επικίνδυνος” ώστε να μπορούν να απομακρυνθούν οι άμαχοι ή να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια.

Χθες Κυριακή ο Γκαϊντάι είχε επισημάνει ότι βρισκόταν σε εξέλιξη ρωσική επίθεση στη Σεβεροντονέτσκ, με μάχες να μαίνονται στους δρόμους της πόλης, ενώ είχε προσθέσει ότι η κατάσταση στη Λισιτσάνσκ έχει “επιδεινωθεί κατά πολύ”.

Η Σεβεροντονέτσκ, μια πόλη με 100.000 κατοίκους πριν τον πόλεμο, βομβαρδίζεται εδώ και εβδομάδες από το ρωσικό πυροβολικό και τους αυτονομιστές αντάρτες. Δεκάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί εκεί.

Η Σεβεροντονέτσκ και η Λισιτσάνσκ βρίσκονται περισσότερα από 80 χιλιόμετρα ανατολικά του Κραματόρσκ, το οποίο έγινε το διοικητικό κέντρο του ουκρανικού Ντονμπάς, αφού οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατέλαβαν το ανατολικό τμήμα της κοιλάδας το 2014.

Λαβρόφ: Απόλυτη προτεραιότητα η απελευθέρωση του Ντονμπάς

Ο έλεγχος του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία αποτελεί «απόλυτη προτεραιότητα» για τη Ρωσία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του.

Ο κ. Λαβρόφ αναφέρθηκε στη συνέχεια στη ρωσική προέλαση στις περιοχές της ανατολικής ουκρανίας ως «απελευθέρωση».

Ο κ. Λαβρόφ είπε στο TF1 ότι ο έλεγχος των περιοχών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, που αναγνωρίζονται από τη Ρωσική Ομοσπονδία ως ανεξάρτητα κράτη, αποτελεί άνευ όρων προτεραιότητα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακτούν έδαφος στην Χερσώνα

Η Ουκρανία ανακτά έδαφος στην περιφέρεια της Χερσώνας, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρώσων από την αρχή της εισβολής στη χώρα, την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να απευθυνθεί στους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες σε μια έκτακτη σύνοδο αφιερωμένη στη χώρα του.

“Χερσώνα, κράτα γερά, είμαστε κοντά!”, αναφέρει το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην σελίδα του στο Facebook.

Στην ενημέρωσή του για την κατάσταση στο πεδίο, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, ο ουκρανικός στρατός σημειώνει ότι προελαύνει στην περιφέρεια της Χερσώνας, από την πλευρά των χωριών Αντριγίβκα, Λοζόβε και Μπιλοχίρκα.

Στην ενημέρωσή του σήμερα το πρωί δεν διευκρινίζει περαιτέρω σχετικά με την Χερσώνα, αλλά σημειώνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έφεραν ειδικές δυνάμεις στην Μικολάγιφ, την γειτονική πόλη, “σχεδιάζοντας να διεξαγάγουν επιθετικές ενέργειες για να ανακαταλάβουν θέσεις που έχασαν”.

Η ρωσική πλευρά δεν έχει προς το παρόν κάνει κανένα σχόλιο όσον αφορά τις δηλώσεις του Κιέβου που κάνουν λόγο για “τη δημιουργία αμυντικών γραμμών” από τα ρωσικά στρατεύματα γύρω από την Χερσώνα.

Η αντεπίθεση αυτή των ουκρανικών δυνάμεων στην Χερσώνα γίνεται την ώρα που οι νέες αρχές της πόλης, που έχουν διοριστεί από το Κρεμλίνο, έχουν ήδη εκφράσει την βούλησή τους να συνδεθούν με τη Ρωσία, η οποία ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει στους κατοίκους να κάνουν αίτηση για ρωσικό διαβατήριο μέσω “μιας απλοποιημένης διαδικασίας”.

Αν η Χερσώνα ξαναπεράσει στον έλεγχο του Κιέβου θα πρόκειται για μια πρόοδο με μεγάλο συμβολισμό, από τη στιγμή που η περιοχή αυτή έχει καταληφθεί τελείως από τον ρωσικό στρατό μετά την έναρξη της επίθεσής του στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Σε αυτό προσθέτει βάρος και το γεγονός ότι η Χερσώνα βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο στη νότια Ουκρανία, κοντά στις εκβολές του Δνείπερου στην Μαύρη Θάλασσα.

Η Χερσώνα αρχίζει εξαγωγή σιτηρών στη Ρωσία, σύμφωνα με το TASS

Στο μεταξύ το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε σήμερα επικαλούμενο υψηλόβαθμο τοπικό αξιωματούχο ότι η περιφέρεια της Χερσώνας άρχισε να εξάγει σιτηρά της περσινής σοδειάς στη Ρωσία.

“Έχουμε χώρο να αποθηκεύσουμε (τη νέα σοδειά) αν και έχουμε πολλά σιτηρά εδώ. Ο κόσμος τα εξάγει τώρα εν μέρει, έχοντας συμφωνήσει με αυτούς που τα αγοράζουν από τη ρωσική πλευρά”, δήλωσε ο Κίριλ Στρεμούσοφ, αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικο-πολιτικής διοίκησης που έχει διοριστεί στην Χερσώνα από το Κρεμλίνο.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι κλέβει τα σιτηρά της από εδάφη που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις από τότε που εισέβαλαν στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι απευθύνεται στους ηγέτες της ΕΕ

Εξάλλου σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος αναμένεται να απευθυνθεί στους ηγέτες της ΕΕ κατά την έναρξη της συνόδου τους μέσω τηλεδιάσκεψης από το Κίεβο. Στην ημερήσια διάταξή της βρίσκεται η επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία.

Η απεύθυνση του Ζελένσκι στο ευρωπαϊκό συμβούλιο γίνεται την επομένη της χθεσινής επίσκεψής του, που καλύφθηκε σε εύρος από τα μέσα ενημέρωσης, στο Χάρκοβο, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Είναι η πρώτη του έξοδος από το Κίεβο μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

“Θα υπερασπιστούμε το έδαφός μας ως το τέλος. Δεν έχουν καμία ελπίδα”, σημείωσε χθες ο Ζελένσκι από το Χάρκοβο, όπου συνάντησε στρατιωτικούς στο πεδίο και επισκέφτηκε τα ερείπια κτιρίων που έχουν καταστραφεί.

Η Ρωσία προετοιμάζει μεγάλη επίθεση στο Σλοβιάνσκ

Τέλος, το γενικό επιτελείο των ουκρανικών δυνάμεων επεσήμανε στην πρωινή του ενημέρωση για την κατάσταση επί του πεδίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται για μια ευρείας κλίμακας επίθεση γύρω από το Σλοβιάνσκ, την βάση των ουκρανικών αμυντικών δυνάμεων στο Ντονμπάς.

Οι ρωσικές δυνάμεις μεταφέρουν νέες μονάδες καθώς ετοιμάζονται να επιτεθούν στην Σλοβιάνσκ από την υπό ρωσικό έλεγχο Ιζιούμ, πόλη που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων προς το βορρά, και την πρόσφατα καταληφθείσα μικρή πόλη Λίμαν, διευκρινίζει το γενικό επιτελείο στην καθημερινή ενημέρωσή του.

Η Σλοβιάνσκ και η Κραματόρσκ, η οποία βρίσκεται νότια της πρώτης, αποτελούν την μεγαλύτερη αστική περιοχή στο Ντονμπάς που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κιέβου. Η Σλοβιάνσκ είναι επίσης η βάση των ουκρανικών δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Μια κατάληψη των δίδυμων πόλεων από τις ρωσικές δυνάμεις θα συνιστούσε σημαντική καμπή στον πόλεμο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα