Ουκρανία: Στο Κραματόρσκ στρέφονται οι ρωσικές δυνάμεις – Για “γενοκτονία” κάνει λόγο ο δήμαρχος του Κιέβου

Ουκρανία: Στο Κραματόρσκ στρέφονται οι ρωσικές δυνάμεις – Για “γενοκτονία” κάνει λόγο ο δήμαρχος του Κιέβου
Βομβαρδισμοί στην Ουκρανία AP

Μετά τη σφαγή στη Μπούτσα, οι ρωσικές δυνάμεις πλέον στρέφουν τα όπλα τους προς το Κραματόρσκ. Η Ουκρανία "βλέπει" επιδείνωση της κατάστασης. Για "γενοκτονία των Ουκρανών", κάνει λόγο ο δήμαρχος του Κιέβου.

Βομβαρδισμοί έπληξαν στη διάρκεια της περασμένης νύκτας το Κραματόρσκ, μεγάλη πόλη που ελέγχεται από το Κίεβο στην ανατολική Ουκρανία και απειλείται από μια επίθεση ρωσικών στρατευμάτων.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, πιθανόν πύραυλοι ή ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς κατέστρεψαν γύρω στις 03:00 (τοπική ώρα) στο κέντρο της πόλης ένα σχολείο το οποίο βρισκόταν δίπλα σε κτίριο της αστυνομίας.

Νωρίς το πρωί ένας κρατήρας διαμέτρου περίπου δέκα μέτρων ήταν ορατός μέσα στην αυλή του σχολείου, που έχει εν μέρει καταρρεύσει. Πολλοί υαλοπίνακες παραθύρων στη γύρω περιοχή έχουν σπάσει, όμως δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των κατοίκων της συνοικίας, καθώς το σχολείο φαίνεται πως ήταν άδειο. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί επίσημος απολογισμός.

Αφότου η Ρωσία απέσυρε τα στρατεύματά της από την περιοχή του Κιέβου και τις κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας και ανακοίνωσε πως θέλει “να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην απελευθέρωση του Ντονμπάς”, η ουκρανική αυτή περιοχή ζει με το φόβο μιας μείζονος ρωσικής επίθεσης.

Ενδείξεις για επιδείνωση της κατάστασης

Η ουκρανική κυβέρνηση δήλωσε πως περιμένει μια επιδείνωση της κατάστασης σ’ αυτή την περιοχή, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να περικυκλώσουν τον ουκρανικό στρατό, ο οποίος είναι ανεπτυγμένος από το 2014 σε μια γραμμή μετώπου κατά μήκος του Ντονέτσκ στα νότια και του Λουγκάνσκ στα ανατολικά – τις πρωτεύουσες των δύο αποσχισθεισών φιλορωσικών «δημοκρατιών» με το ίδιο όνομα-, η οποία προχωρεί πλέον μέχρι το Ιζιούμ στα βορειοδυτικά.

Ντε φάκτο περιφερειακή πρωτεύουσα από τον Οκτώβριο του 2014 του εδάφους που εξακολουθεί να ελέγχεται από το Κίεβο σ’ αυτό το τμήμα της χώρας, το Κραματόρσκ βρίσκεται στο κέντρο αυτού του καζανιού και μπορεί να βρεθεί περικυκλωμένο.

Χιλιάδες κάτοικοι διέφυγαν τις τελευταίες ημέρες από την πόλη φοβούμενοι αυτή την περικύκλωση. Σύμφωνα με την ουκρανική σιδηροδρομική εταιρεία, 3.100 άνθρωποι απομακρύνθηκαν χθες, Δευτέρα, αλλά τα δρομολόγια των τρένων διακόπηκαν σήμερα το πρωί εξαιτίας των νυκτερινών βομβαρδισμών, καθώς οι σιδηροδρομικές γραμμές πρέπει να επιθεωρηθούν.

Η Μόσχα υποστηρίζει πως οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες σκηνοθέτησαν δήθεν φόνους αμάχων

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε σήμερα πως οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες σκηνοθέτησαν δήθεν φόνους αμάχων σε ουκρανικές πόλεις σε μια απόπειρα να διαδώσουν την προπαγάνδα τους στα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

«Στρατιώτες του 72ου Ουκρανικού Κέντρου Ψυχολογικών Επιχειρήσεων διεξήγαγαν άλλη μια σκηνοθετημένη κινηματογράφηση αμάχων που υποτίθεται ότι σκοτώθηκαν από τις βίαιες ενέργειες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων» στις 4 Απριλίου σε ένα χωριό σε απόσταση 23 χλμ. βορειοδυτικά του Κιέβου, ανακοίνωσε το υπουργείο.

«Παρόμοια περιστατικά οργανώνονται τώρα από τις ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες στο Σούμι, το Κονοτόπ και άλλες πόλεις», πρόσθεσε.

Ζελένσκι: “Οι σφαγές στη Μπούτσα έδειξαν ότι ο όρος ‘αποναζιστικοποίηση’ αφορά περισσότερο τη Ρωσία”

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ρωσία είναι η μόνη επιλογή για την χώρα του, αν και η πιθανότητα διεξαγωγής συνομιλιών είναι πλέον δοκιμασία.

Ωστόσο, σε δηλώσεις του στην ουκρανική τηλεόραση παραδέχθηκε ότι το πιθανό είναι ο ίδιος και ο Βλαντίμιρ Πούτιν να μην έχουν προσωπική συνάντηση.

Το θέμα δεν είναι αν θα διεξαχθούν ή όχι διαπραγματεύσεις, το θέμα είναι πόσο ισχυρός θα είσαι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Οι σφαγές στην πόλη Μπούτσα έδειξαν ότι ο όρος «αποναζιστικοποίηση» αφορά περισσότερο την Ρωσία παρά την Ουκρανία, είπε.

Βολοντίμιρ Ζελένσκι AP

Η Ουκρανία θα αναζητήσει εγκληματίες πολέμου και οι εισαγγελείς άλλων χωρών θα ασχοληθούν μαζί τους, προειδοποίησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σχετικά με την ξένη βοήθεια προς την Ουκρανία είπε: «Χρειαζόμαστε σοβαρούς παίκτες που θα είναι έτοιμοι για τα πάντα».

Η Ρωσία μπορεί «να επιστρέψει σε δύο χρόνια», προειδοποίησε ο ουκρανός πρόεδρος, κατά συνέπεια, «χρειαζόμαστε ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας».

«Θα γίνουμε σαν ένα “μεγάλο Ισραήλ”, με την ασφάλεια να αποτελεί προτεραιότητα για τα επόμενα 10 χρόνια», είπε.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι η κυριαρχία της Ουκρανίας είναι πολύ σημαντική. Η επιστροφή στην κατάσταση πριν από την ρωσική εισβολή θα είναι «η νίκη μας», είπε.

Να κόψει όλους τους εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, ζητά από την Ευρώπη ο δήμαρχος του Κιέβου

Ο δήμαρχος του Κιέβου ζήτησε από τους Ευρωπαίους πολιτικούς να κόψουν όλους τους εμπορικούς δεσμούς με τη Μόσχα, λέγοντας ότι όλες οι πληρωμές προς τη Ρωσία είναι «ματωμένα χρήματα» που τροφοδοτούν αυτό που χαρακτήρισε «γενοκτονία των Ουκρανών».

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη σχεδιάζουν νέες κυρώσεις μετά τον εντοπισμό νεκρών αμάχων σε ανακαταληφθείσες πόλεις-δορυφόρους του Κιέβου, καθώς και ενός ρηχού ομαδικού τάφου στην Μπούτσα, αλλά οι ρωσικές εξαγωγές αερίου προς την Ευρώπη συνεχίζονται.

Η Μόσχα απέρριψε τις αναφορές για δολοφονίες αμάχων στην Μπούτσα ως «ψευδείς» που στόχο έχουν να δυσφημίσουν τη Ρωσία.

«Κάθε ευρώ, κάθε σεντ που λαμβάνετε από τη Ρωσία ή που στέλνετε στη Ρωσία είναι ματωμένο, είναι ματωμένα χρήματα και το αίμα αυτών των χρημάτων είναι ουκρανικό, το αίμα του ουκρανικού λαού», δήλωσε ο Βιτάλι Κλίτσκο, ντυμένος με στρατιωτικά ρούχα, μέσω βιντεοσύνδεσης σε διάσκεψη δημάρχων στη Γενεύη.

«Δεν μπορείς να είσαι ολίγον έγκυος. Αυτή τη στιγμή ο πόλεμος είναι άσπρο και μαύρο. Είστε υπέρ της ειρήνης και στηρίζετε την Ουκρανία ή στηρίζετε τους επιτιθέμενους, τη Ρωσία;», πρόσθεσε στο μήνυμά του προς τους πολιτικούς.

Στην ίδια ομιλία, περιέγραψε τη «γενοκτονία των Ουκρανών» ύστερα από επίσκεψη σε πόλεις- δορυφόρους του Κιέβου, όπως η Μπούτσα, αυτή την εβδομάδα και ότι είδε πτώματα αμάχων, μεταξύ των οποίων και μιας μεγάλης γυναίκας. Ένα αυτοκίνητο με μια λευκή σημαία, επάνω στο οποίο ήταν γραμμένη η λέξη ‘παιδιά’, είχε δεχθεί πυρά και είχε αίμα στο εσωτερικό του, είπε, προσθέτοντας ότι οι αρχές αναζητούν πτώματα κατακτητών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα