Σφαγή στη Μπούτσα: Δορυφορικές εικόνες δείχνουν τον ομαδικό τάφο 14 μέτρων γύρω από εκκλησία

Σφαγή στη Μπούτσα: Δορυφορικές εικόνες δείχνουν τον ομαδικό τάφο 14 μέτρων γύρω από εκκλησία
Δορυφορική εικόνα του ομαδικού τάφου στην πόλη Μπούτσα Maxar/Twitter

Εικόνες φρίκης. Το θανατηφόρο πέρασμα των ρωσικών δυνάμεων από την πόλη Μπούτσα, είναι αδύνατο να κρυφτεί. Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ομαδικό τάφο γύρο από εκκλησία της πόλης.

Αποτροπιασμό και φρίκη έχουν προκαλέσει οι εικόνες από το σφυροκόπημα των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη Μπούτσα. Εκατοντάδες νεκρά σώματα αμάχων κείτονται στους κατεστραμμένους δρόμους της πόλης και η φρικαλεότητα αποτυπώνεται ακόμη και σε εικόνες δορυφόρου.

Η αμερικανική εταιρεία Maxar δημοσίευσε φωτογραφίες από δορυφόρο πάνω από την Μπούτσα. Σε αυτές αποτυπώνεται ένας ομαδικός τάφος μήκους περίπου 14 μέτρων, γύρω από εκκλησία της πόλης.

Η εταιρεία, η οποία συλλέγει και δημοσιεύει δορυφορικές εικόνες από την Ουκρανία, τόνισε ότι τα πρώτα σημάδια ανασκαφής για ομαδικό τάφο στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα και του Πιερβοζβάνοχο των Αγίων Πάντων έγιναν ορατά στις 10 Μαρτίου.

“Πιο πρόσφατη λήψη στις 31 Μαρτίου δείχνει τον (ομαδικό) τάφο, με μια τάφρο μήκους περίπου 14 μέτρων, στο νοτιοδυτικό τμήμα της περιοχής κοντά στην εκκλησία”, ανακοίνωσε η Maxar μέσω ανάρτησης στο twitter.

Αποκαρδιωτικές εικόνες με περισσότερους από 300 νεκρούς άμαχους στη Μπούτσα

Αντιμέτωποι με μια φρικιαστική πραγματικότητα ήρθαν οι -επιζήσαντες- κάτοικοι της πόλης Μπούτσα, με τις ρωσικές δυνάμεις να την καταστρέφουν ολοκληρωτικά και εκατοντάδες άμαχους να χάνουν βίαια τη ζωή τους.

Συγκεκριμένα, αναφορές ουκρανικών ΜΜΕ κάνουν λόγο για 340 πτώματα που έχουν περισυλλεγεί μετά τη σφαγή στη Μπούτσα.

Μέχρι αργά χθες, Κυριακή, είχαν περισυλλεγεί από 330 ως 340 πτώματα, σύμφωνα με την εφημερίδα Ukrayinska Pravda, η οποία επικαλείται ένα γραφείο τελετών. Οι έρευνες για περισσότερα θύματα συνεχίζονται, καθώς μερικά πτώματα είναι θαμμένα σε πίσω αυλές σπιτιών, προστίθεται στο δημοσίευμα.

Εικόνες με πτώματα κατοίκων, τα οποία ανακαλύφθηκαν μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την περιοχή, έχουν προκαλέσει διεθνή φρίκη και η Ουκρανία κατηγορεί για τη σφαγή τα ρωσικά στρατεύματα. Η Μόσχα αρνείται την κατηγορία. Η ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο έκανε λόγο για «σκηνοθεσία από το καθεστώς του Κιέβου για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης».

Πτώματα διάσπαρτα στους δρόμους της πόλης Μπούτσα AP Photo/Vadim Ghirda

Η ουκρανική εισαγγελία ανακοίνωσε πως θα διεξαχθούν ιατροδικαστικές εξετάσεις στις σορούς ώστε να γίνει κατανοητό το πλαίσιο στο οποίο διαπράχθηκαν τα εγκλήματα. Πρόκειται επίσης να ζητηθεί η συνδρομή ξένων ερευνητών.

Για γενοκτονία μιλούν Μαδρίτη και Βαρσοβία

Για «γενοκτονία» κάνει λόγο ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ αναφερόμενος στην σφαγή των αμάχων στην Μπούτσα.

«Θα κάνουμε παν δυνατόν ώστε εκείνοι που έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου να μην μείνουν ατιμώρητοι και για να προσαχθούν ενώπιον των δικαστηρίων, στην προκειμένη περίπτωση ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, για να λογοδοτήσουν για τα περιστατικά που θεωρούνται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και, γιατί να μην το πούμε, γενοκτονία».

Στην Βαρσοβία, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας ζήτησε την συγκρότηση διεθνούς επιτροπής έρευνας για «την γενοκτονία» που διαπράχθηκε από τον ρωσικό στρατό στις ουκρανικές πόλεις, ανάμεσά τους και η Μπούτσα.

«Τις πολυαίμακτες σφαγές που διαπράχθηκαν από τους Ρώσους, τους Ρώσους στρατιώτες, πρέπει να τις πούμε με το όνομά τους. Είναι γενοκτονία και πρέπει να δικαστεί», δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι. «Για τον λόγο αυτόν προτείνουμε την συγκρότηση διεθνούς επιτροπής έρευνας για το έγκλημα αυτό της γενοκτονίας».

Διεθνής κατακραυγή για τα εγκλήματα πολέμου στη Μπούτσα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε σήμερα Κυριακή (03/04) τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις για την διάπραξη θηριωδιών στην περιοχή Μπούτσα του Κιέβου, μετά τη δήλωση του δημάρχου της πόλης ότι 300 κάτοικοι της πόλης, σκοτώθηκαν στη διάρκεια της ρωσικής κατοχής που διήρκησε για ένα μήνα.

Στο μεταξύ φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, απεικονίζουν πτώματα διάσπαρτα στους δρόμους της Μπούτσας και καταστροφές σε όλη την πόλη.

“Σε κατάσταση σοκ από τις ειδήσεις για τις θηριωδίες από τις ρωσικές δυνάμεις, η ΕΕ βοηθάει την Ουκρανία στην τεκμηρίωση της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου” ανέφερε σε μία ανάρτησή του στο Twitter, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας ότι όλες οι υποθέσεις είναι αναγκαίο να διερευνηθούν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και υποστήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία βρίσκονται καθ’οδόν, ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στο τουίτερ, δηλώνοντας ταυτόχρονα σοκαρισμένος από «τις εικόνες θηριωδιών που διέπραξε ο ρωσικός στρατός στην απελευθερωμένη περιοχή του Κιέβου Μπούτσα».

«Η Ε.Ε. βοηθά την Ουκρανία και τις ΜΚΟ στη συλλογή των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων για δίωξη στα διεθνή δικαστήρια» προσέθεσε ο Σαρλ Μισέλ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα