Ουκρανία: Στους 21 οι νεκροί από επίθεση σε πολυκατοικία – Νύχτα βομβαρδισμών στην Οδησσό

Ουκρανία: Στους 21 οι νεκροί από επίθεση σε πολυκατοικία – Νύχτα βομβαρδισμών στην Οδησσό
Πόλεμος στην Ουκρανία 2022 Efrem Lukatsky/AP Photo

Στο έλεος των βομβαρδισμών η Οδησσός. Δεκάδες νεκροί από πλήγματα της ρωσικής αεροπορίας. "Κράτος τρομοκράτη" χαρακτήρισε τη Ρωσία ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή (01/07) από πλήγματα της ρωσικής αεροπορίας, κατά τη διάρκεια της νύχτας, στην Οδησσό, στη νότια Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ουκρανική στρατιωτική διοίκηση του νοτίου μετώπου, μαχητικά τύπου Tupolev Tu-22, αυτά τα βομβαρδιστικά που χρονολογούνται από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και σχεδιάστηκαν ώστε να μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα, εκτόξευσαν πυραύλους Kh-22 εναντίον μιας πολυκατοικίας και τουριστικών εγκαταστάσεων.

Ο πιο πρόσφατος απολογισμός, που αναρτήθηκε στο Telegram από τις υπηρεσίες διάσωσης, κάνει λόγο για 16 νεκρούς και 38 τραυματίες (μεταξύ αυτών και 6 παιδιά) στην πολυκατοικία και για 5 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, στην τουριστική εγκατάσταση. Η ανάρτηση συνοδεύεται από φωτογραφίες ενός κατεστραμμένου κτιρίου.

Πόλεμος στην Ουκρανία 2022 Odesa Regional Prosecutor's Office via AP

Πόλεμος στην Ουκρανία 2022 Nina Lyashonok/AP Photo

Η εννεαόροφη πολυκατοικία βρίσκεται στην περιοχή Μπίλγκοροντ-Δνείστερου, περίπου 80 χιλιόμετρα νοτίως της Οδησσού, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της περιφερειακής διοίκησης, ο Σέρχι Μπρατσούκ.

“Πρόκειται για ένα στοχευμένο και σκόπιμο πλήγμα της Ρωσίας, ας είμαστε ειλικρινείς, μιας ρωσικής τρομοκρατίας εναντίον των πόλεων και των χωριών μας, του πληθυσμού μας, ενηλίκων και παιδιών”, είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποδεχόμενος στο Κίεβο τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στέρε.

Πόλεμος στην Ουκρανία 2022 Odesa Regional Prosecutor's Office via AP

Ουκρανία: Βοήθεια ύψους 1 δισ. ευρώ από τη Νορβηγία

Το Όσλο υποσχέθηκε σήμερα ότι θα παράσχει βοήθεια ύψους 10 δισεκ. κορωνών (περίπου 1 δισεκ. ευρώ) στην Ουκρανία, κυρίως για την αγορά εξοπλισμού.

“Καλώ τους εταίρους μας να παράσχουν στην Ουκρανία αμυντικά αντιπυραυλικά συστήματα το συντομότερο δυνατόν. Βοηθήστε μας να σώσουμε ζωές”, ήταν η έκκληση που απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία “κράτος τρομοκράτη“.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε για το θέμα, επανέλαβε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας δεν πλήττουν πολιτικούς στόχους στην Ουκρανία.

Η ρωσική πλευρά, που μιλά για άλλη μια φορά για παράπλευρες απώλειες, είναι απάνθρωπη και κυνική“, σχολίασε από το Βερολίνο ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Χέμπερτραϊτ.

Οι πύραυλοι Kh-22 που χρησιμοποιήθηκαν σήμερα, σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, είναι σοβιετικοί πύραυλοι πλεύσης, της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, που είχαν αναπτυχθεί για να πλήττουν πολεμικά πλοία. Τέτοιοι πύραυλοι έπληξαν επίσης το εμπορικό κέντρο της πόλης Κρεμεντσούκ, την περασμένη Δευτέρα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 19 άνθρωποι.

Ουκρανία: Στόχος των Ρώσων το Φιδονήσι – Έριξαν βόμβες φωσφόρου

Ο ουκρανικός στρατός κατηγόρησε απόψε τους Ρώσους ότι έπληξαν με βόμβες φωσφόρου το Φιδονήσι, στη Μαύρη Θάλασσα, απ’ όπου αποχώρησαν την Πέμπτη οι ρωσικές δυνάμεις.

“Γύρω στις 18.00 (σ.σ. τοπική ώρα) οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν δύο φορές αεροπορική επίθεση με βόμβες φωσφόρου στο Φιδονήσι”, ανέφερε μέσω του Telegram ο Ουκρανός διοικητής Βαλέρι Ζαλούζνι, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι “δεν σέβεται ούτε τις δικές της ανακοινώσεις“.

Χθες, ο ρωσικός στρατός ανέφερε ότι αποσύρεται από το νησάκι αυτό “σε ένδειξη καλής θέλησης”, αφού πέτυχε τους “στόχους” που είχε θέσει εκεί.

Το μοναδικό πράγμα στο οποίο ο εχθρός είναι συνεπής είναι η ‘ακρίβεια’ των πληγμάτων του“, ειρωνεύτηκε ο Ζαλούζνι.

Το μήνυμα συνοδεύεται από ένα βίντεο στο οποίο φαίνεται ένα αεροπλάνο να πετάει πάνω από το νησί και να ρίχνει τουλάχιστον δύο βόμβες που αφήνουν λεπτές, λευκές γραμμές στον ουρανό.

Οι βόμβες φωσφόρου είναι εμπρηστικά όπλα που απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται εναντίον πολιτικών στόχων, όχι όμως και εναντίον στρατιωτικών, με βάση μια σύμβαση που υπογράφηκε στη Γενεύη το 1980. Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι τις έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές τους τελευταίους μήνες και εναντίον αμάχων, κάτι που ο ρωσικός στρατός διαψεύδει κατηγορηματικά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα