Ουκρανία: Θολό το τοπίο των συνομιλιών, ενώ το Azovstal πολιορκείται – Αγωνία για τους χιλιάδες αμάχους

Ουκρανία: Θολό το τοπίο των συνομιλιών, ενώ το Azovstal πολιορκείται – Αγωνία για τους χιλιάδες αμάχους
Βομβαρδισμοί στο Αzovstal ILYA PITALEV/Sputnik/AFP

Συνεχίζεται η πολιορκία στις εγκαταστάσεις του Azovstal, με τις ρωσικές δυνάμεις ωστόσο να μην επιτίθενται στους Ουκρανούς πολεμιστές που έχουν οχυρωθεί. Εκατοντάδες χιλιάδες παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη.

Στη χαλυβουργία Azovstal έχει στραφεί το “ενδιαφέρον” της Ρωσίας, με τον ουκρανικό στρατό να ανακοινώνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κάνει απόπειρες εισβολής.

Οι ρωσικές δυνάμεις πολιορκούν τις εγκαταστάσεις και τους τελευταίους Ουκρανούς πολεμιστές που έχουν οχυρωθεί, χωρίς ωστόσο να τους επιτίθενται, με τον Πούτιν να δίνει εντολή “να μην πέσει μύγα”.

Η παραπάνω εντολή δόθηκε από τον Πούτιν στον Ρώσο Υπουργό Άμυνας κατα την συνάντηση που είχαν, όπου ο Σεργκέι Σόιγκου ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ρωσίας οτι η Μαριούπολη βρίσκεται πια εξ ολοκλήρου σε ρωσικά χέρια.

“Θα πρέπει να σκεφτούμε (…) τη ζωή και την υγεία των στρατιωτών μας και των αξιωματικών μας, δεν θα πρέπει να διεισδύσουμε σε αυτές τις κατακόμβες και να συρθούμε κάτω από τη γη. Αποκλείστε όλη αυτήν την ζώνη κατά τρόπο που να μην μπορεί να περάσει ούτε μύγα”, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα σωθεί η ζωή αυτών που θα παραδοθούν. «Προτείνετε για άλλη μια φορά σε όλους αυτούς, που δεν έχουν καταθέσει τα όπλα, να το κάνουν, η ρωσική πλευρά τούς εγγυάται ότι θα σωθεί η ζωή τους και ότι θα αντιμετωπιστούν με αξιοπρέπεια», σημείωσε, λέγοντας ότι στους τραυματίες που θα παραδοθούν θα παρασχεθεί ιατρική βοήθεια.

Ο Ζελένσκι αποκλείει το ενδεχόμενο να βρεθεί στη Μόσχα για συνομιλίες με τη ρωσική ηγεσία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να πάει στη Μόσχα για απευθείας συνομιλίες με τη ρωσική ηγεσία για τον τερματισμό του πολέμου.

Εξ ονόματος της χώρας μου, θα ήμουν έτοιμος να επισκεφτώ οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη. Όμως, ασφαλώς όχι τώρα και σίγουρα όχι τη Μόσχα. Αυτό απλώς αποκλείεται“, φέρεται να είπε στο ρωσικό μέσο ενημέρωσης Mediazona. Η συνέντευξη αυτή αναδημοσιεύτηκε στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard.

“Παρ’ όλ’ αυτά, υπό διαφορετικές συνθήκες και με διαφορετική ηγεσία στη Μόσχα, τα πάντα θα ήταν πιθανά”, πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι είπε στη συνέντευξη ότι η πολιτική ηγεσία της Ρωσίας διέπραξε ένα “καταστροφικό λάθος” με την εισβολή στη χώρα του και εξαιτίας της ο ρωσικός λαός επωμίζεται τις ευθύνες των ηγετών του.

“Από τώρα και στο εξής πολλές χώρες δεν θα αναρωτιούνται αν κάποιος είναι καλός ή κακός Ρώσος. Όλοι οι Ρώσοι θα αντιμετωπίζονται άσχημα. Η Ρωσία το έκανε αυτό. Σε τελική ανάλυση, δεν με αφορά αλλά θα πρέπει να φοβίζει τον ρωσικό λαό”, κατέληξε.

Επιπλέον, διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Ρωσίας που θέλουν τη Μαριούπολη να βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο, λέγοντας ότι Ουκρανοί στρατιώτες παραμένουν σε ένα τμήμα της πόλης.

Παραμένει δύσκολη η απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη

Περίπου 120.000 άμαχοι εμποδίζονται να φύγουν από την πολιορκημένη Μαριούπολη, δήλωσε σήμερα ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία ελέγχει όντως το μεγαλύτερο μέρος αλλά σε ένα τμήμα της παραμένουν ακόμη Ουκρανοί στρατιώτες.

Οι εναπομείναντες Ουκρανοί στρατιώτες βρίσκονται στο χαλυβουργείο Αζοφστάλ, απ’ όπου προβάλλουν αντίσταση στη ρωσική πολιορκία.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία «προσέφερε όλες τις επιλογές» στη Ρωσία για την ανταλλαγή πολιτών και στρατιωτών από τη Μαριούπολη και περιμένει την απάντηση της Μόσχας.

Παράλληλα, τρία λεωφορεία γεμάτα με αμάχους που αναχώρησαν από το λιμάνι της Μαριούπολης, η οποία τελεί σχεδόν εξ ολοκλήρου υπό ρωσικό έλεγχο, έφθασαν σήμερα στη Ζαπορίζια, μεγάλη πόλη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Γυναίκες και παιδιά ήταν μέσα στα λεωφορεία, που δρομολογήθηκαν χάρη στο άνοιγμα ενός “ανθρωπιστικού διαδρόμου” έπειτα από μέρες κατά τη διάρκεια των οποίων αυτοί οι διάδρομοι ήταν αδύνατον να λειτουργήσουν λόγω των μαχών.

Τέσσερα λεωφορεία που προορίζονταν για τη μεταφορά αμάχων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους, κατάφεραν σήμερα το πρωί να φύγουν από τη Μαριούπολη αλλά δεν μπορούσε να ειπωθεί με σιγουριά ότι τα λεωφορεία που έφθασαν σήμερα το απόγευμα αποτελούσαν μέρος της αυτοκινητοπομπής αυτής.

Τα λεωφορεία πρέπει να διασχίσουν τα 200 χλμ. μεταξύ του πολιορκημένου λιμανιού και της Ζαπορίζια και μερικές φορές μπορεί να χρειάζονται αρκετές ημέρες λόγω των αναρίθμητων σημείων ελέγχου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα