Παγκόσμια Τράπεζα: Τουλάχιστον τρία χρόνια θα διαρκέσει το σοκ από τις αυξήσεις σε τρόφιμα και καύσιμα

Παγκόσμια Τράπεζα: Τουλάχιστον τρία χρόνια θα διαρκέσει το σοκ από τις αυξήσεις σε τρόφιμα και καύσιμα
Στα "ύψη" οι τιμές των τροφίμων istock

Το μεγαλύτερο σοκ στις αγορές εμπορευμάτων από τη δεκαετία του 1970 αντιμετωπίζει ο κόσμος σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Τι αναφέρει στην έκθεσή της.

Το σοκ από την άνοδο στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, που συνδέεται με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τουλάχιστον τα τέλη του 2024 και αυξάνει τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα στην πιο πρόσφατη έκθεσή της για τις προοπτικές της αγοράς εμπορευμάτων (Commodities Market Outlook).

Στην πρώτη συνολική ανάλυσή της για τον αντίκτυπο του πολέμου στις αγορές εμπορευμάτων, η Παγκόσμια Τράπεζα, που παρέχει δάνεια και επιχορηγήσεις σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, ανέφερε πως ο κόσμος αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο σοκ στις αγορές εμπορευμάτων από τη δεκαετία του 1970.

Επιδεινώνεται, αναφέρει, από τους περιορισμούς στο εμπόριο τροφίμων, καυσίμων και λιπασμάτων που επιτείνουν τις ήδη αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις σε όλον τον κόσμο.

"Στα ύψη" οι τιμές των τροφίμων ap

«Οι διαμορφωτές πολιτικής θα πρέπει να εκμεταλλευθούν κάθε ευκαιρία προκειμένου να αυξήσουν την οικονομική μεγέθυνση στη χώρα τους και να αποφύγουν ενέργειες που πλήττουν την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο Ίντερμιτ Τζιλ, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Δίκαιη Ανάπτυξη, τον Χρηματοπιστωτικό Τομέα και τους Θεσμούς.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο εξαγωγέας φυσικού αερίου και λιπασμάτων και ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου. Μαζί με την Ουκρανία, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, το 19% των εξαγωγών καλαμποκιού και στο 80% των εξαγωγών ηλιελαίου.

Εργοστάσιο παραγωγής ηλιελαίου στην Ουκρανία AP

Η παραγωγή και εξαγωγή αυτών και άλλων εμπορευμάτων έχει διαταραχθεί αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ως αποτέλεσμα, η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει πως οι τιμές της ενέργειας θα αυξηθούν πάνω από 50% το 2022 προτού μετριαστούν το 2023 και 2024, ενώ οι τιμές μη ενεργειακών εμπορευμάτων, περιλαμβανομένων εκείνων της γεωργίας και των μετάλλων, θα αυξηθούν σχεδόν 20% το 2022 προτού αρχίσουν να μειώνονται.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο AP

Η τράπεζα ανέφερε πως οι τιμές των εμπορευμάτων θα υποχωρήσουν ελαφρά μόνο και θα παραμείνουν πολύ πάνω από τον πλέον πρόσφατο μέσο όρο πέντε ετών μεσοπρόθεσμα.

«Σε περίπτωση παρατεταμένου πολέμου, ή επιπρόσθετων (δυτικών) κυρώσεων στη Ρωσία, οι τιμές θα μπορούσαν να είναι ακόμη υψηλότερες και πιο ασταθείς απ΄ ό,τι προβλέπεται τώρα», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την απόκριση της πολιτικής στην κρίση, η Παγκόσμια Τράπεζα ξεχωρίζει τις φορολογικές ελαφρύνσεις και τις επιδοτήσεις που, όπως αναφέρει, τείνουν να επιτείνουν τις ελλείψεις στην προσφορά και τις αυξήσεις των τιμών, καλώντας αντ’ αυτού για προγράμματα σχολικών γευμάτων, καθώς και μεταβιβάσεις μετρητών και προγράμματα δημόσιας απασχόλησης για ευάλωτες ομάδες.

Μεγάλες οικονομικές και ανθρωπιστικές επιπτώσεις

Η αύξηση των τιμών «αρχίζει να έχει πολύ μεγάλες οικονομικές και ανθρωπιστικές επιπτώσεις», δήλωσε στο BBC ο Peter Nagle, ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης.

Είπε ότι «τα νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο αισθάνονται την κρίση στο κόστος ζωής».

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τα φτωχότερα νοικοκυριά, καθώς ξοδεύουν μεγαλύτερο μερίδιο του εισοδήματος σε τρόφιμα και ενέργεια, επομένως είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτή την απότομη αύξηση των τιμών», πρόσθεσε.

Μεγαλύτερες οι επιπτώσεις της κρίσης στις φτωχότερες χώρες AP

Στη συνέχεια, ο οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας είπε ότι άλλες χώρες μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση της έλλειψης εφοδιασμού που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ουκρανίας μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο, μια προβλεπόμενη αύξηση των τιμών των λιπασμάτων κατά 69% φέτος σημαίνει ότι «υπάρχει πραγματικός κίνδυνος καθώς οι αγρότες αρχίζουν να χρησιμοποιούν λιγότερα λιπάσματα, οι γεωργικές αποδόσεις θα μειωθούν».

Για τα εμπορεύματα συνολικά, η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας ανέφερε: «Ενώ οι τιμές γενικά αναμένεται να κορυφωθούν το 2022, θα παραμείνουν πολύ υψηλότερες από ότι προβλεπόταν προηγουμένως».

Πρόσθεσε ότι «οι προοπτικές για τις αγορές εμπορευμάτων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία» και τη διακοπή που προκαλεί στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα