Πακιστάν: Επτά νεκροί από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους

Πακιστάν: Επτά νεκροί από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους

Τουλάχιστον επτά αντάρτες νεκροί σε επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Βόρειο Ουαζιριστάν.

Δύο πύραυλοι που ερρίφθησαν από αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον επτά ανταρτών τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην περιοχή όπου ζει η φυλή Παστούν στο βορειοδυτικό Πακιστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Κατά την επίθεση που σημειώθηκε στο χωριό Νταργκάχ Μαντί καταστράφηκε ένα σπίτι.

Η τοποθεσία αυτή απέχει 10 χλμ. από την Μιρανσάχ, την μεγαλύτερη πόλη του Βορείου Ουαζιριστάν, περιοχή όπου ζουν οι φυλές και είναι γνωστή ως το μεγαλύτερο προπύργιο του δίκτυο Χακάνι το οποίο πραγματοποιεί συχνά επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν από τα ορεινά κρησφύγετά τους στο Πακιστάν. Η περιοχή είναι επίσης σημαντική βάση των πακιστανών ταλιμπάν, των συμμάχων τους της Αλ Κάιντα όπως και των αφγανών ταλιμπάν που πολεμούν το καθεστώς της Καμπούλ και το ΝΑΤΟ από την άλλη πλευρά των συνόρων.

"Ήταν πυρά από μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Επτά αντάρτες σκοτώθηκαν και ο απολογισμός μπορεί να αυξηθεί", δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας ασφαλείας στην Μιρανσάχ. Άλλος αξιωματούχος στην Πεσάουαρ, την πρωτεύουσα της περιοχής, επιβεβαίωσε την επίθεση και τον αριθμό των θυμάτων.

Οι επιθέσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Πακιστάν που άρχισαν το 2004 και κλιμακώθηκαν από το 2008 θεωρούνται από την Ουάσινγκτον σημαντικές για την εξουδετέρωση των ισλαμιστών εχθρών της που έχουν οχυρωθεί στις απρόσβατες περιοχές των φυλών του Πακιστάν. Τα τελευταία χρόνια οι πύραυλοι καταστρέφουν απομακρυσμένα σπίτια ή οχήματα που χρησιμοποιούν οι αντάρτες και σπανίως πλήττουν άλλους στόχους, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Οι αμερικανικές αυτές επιχειρήσεις προκαλούν ωστόσο την έντονη δυσαρέσκεια του Πακιστάν αλλά οι ΗΠΑ θεωρούν ότι είναι ένα ζωτικής σημασίας όπλο στον πόλεμο κατά των ταλιμπάν και των μαχητών της Αλ Κάιντα στις περιοχές που ζουν οι φυλές, στη μεθόριο του Αφγανιστάν. Φέτος έχουν πραγματοποιηθεί 20 επιθέσεις, το 2012 έγιναν 48 και το 2011 ήταν 73, σύμφωνα με στοιχεία του New America Foundation.

Είναι δύσκολο να αποτιμηθούν οι συνέπειες των επιθέσεων αυτών σε μαχητές και πολίτες, καθώς ανεξάρτητοι παρατηρητές και δημοσιογράφοι δεν έχουν πρόσβαση στις περιοχές όπου κυρίως πραγματοποιούνται οι επιθέσεις.

Στις αρχές Αυγούστου ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι που επισκέφθηκε το Πακιστάν δήλωσε ότι οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά των ισλαμιστών στην αφγανική μεθόριο ενδέχεται σύντομα να σταματήσουν, σε μια προσπάθεια ικανοποίησης αιτήματος του Ισλαμαμπάντ για τη βελτίωση των σχέσεών του με τις ΗΠΑ.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network