Μέση Ανατολή: Νέα νύχτα τρόμου με εκατέρωθεν απειλές – Αυξάνονται οι νεκροί

Μέση Ανατολή: Νέα νύχτα τρόμου με εκατέρωθεν απειλές – Αυξάνονται οι νεκροί
Twitter

Ακόμα δύο νεκροί στη Γάζα από αεροπορικές επιδρομές των Ισραηλινών. Συγκλονίζει η στιγμή από τον βομβαρδισμό κτιρίου. Προειδοποιητικές σειρήνες και ρουκέτες στο Τελ Αβίβ.

Ανεβαίνει ο απολογισμός των νεκρών στη Γάζα από τις αεροπορικές επιδρομές των Ισραηλινών που συνεχίζουν να σκορπούν τον τρόμο και τον θάνατο στην Παλαιστίνη.

Ακόμη τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε διάστημα μερικών ωρών, με αποτέλεσμα οι νεκροί στη Γάζα να ανέρχονται σε τουλάχιστον 30, ενώ αυξάνονται οι διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση.

Λίγο νωρίτερα, ένα κτίριο 13 ορόφων κατέρρευσε στη Λωρίδα της Γάζας, αφού επλήγη κατά τους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Οι ένοικοι του πολυώροφου κτιρίου, καθώς και όσοι κατοικούσαν γύρω από αυτό, κλήθηκαν να εκκενώσουν την περιοχή, περίπου μία ώρα πριν από τον βομβαρδισμό.

Απάντησε με 130 ρουκέτες η Χαμάς

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδας), προειδοποιητικές σειρήνες ήχησαν το απόγευμα της Τρίτης στο Τελ Αβίβ, καθώς η Χαμάς έχει δηλώσει από νωρίς ότι θα χτυπήσει το Ισραήλ αν συνεχίσει να βομβαρδίζει τη Γάζα.

Η Χαμάς εξαπέλυσε περίπου 130 ρουκέτες προς το Τελ Αβίβ, αρκετές εκ των οποίων εξουδετερώθηκαν, όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, ενώ μία φέρεται να έχει χτυπήσει κτίριο της Χολόν.

Σε αυτούς τους βομβαρδισμούς τρεις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, ενώ,  κατόπιν εντολής, έκλεισε το Διεθνές Αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν.

Νετανιάχου: Θα πληρώσουν βαρύ τίμημα

Μετά τα παραπάνω εκατέρωθεν χτυπήματα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε απόψε ότι οι παλαιστινιακές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας «θα πληρώσουν πολύ βαρύ τίμημα».

«Βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα μιας βαριάς εκστρατείας», είπε ο Νετανιάχου, έχοντας στο πλευρό του τον υπουργό Άμυνας Μπένι Γκαντζ. «Η Χαμάς και ο Ισλαμικός Τζιχάντ πλήρωσαν (…) και θα πληρώσουν πολύ βαρύ τίμημα για την επιθετικότητά τους… το αίμα τους χύνεται», πρόσθεσε.

Ο Γκαντζ από την πλευρά του προειδοποίησε ότι τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι παρά «μόνο η αρχή» και κτίρια «θα συνεχίσουν να σωριάζονται» στον θύλακα.

«Υπάρχουν ακόμη πολλοί στόχοι στο στόχαστρο, δεν είναι παρά η αρχή» είπε ο υπουργός.

Χαμάς: Αν θέλουν κλιμάκωση, είμαστε έτοιμοι

Η Χαμάς «είναι έτοιμη» να αντιμετωπίσει μια κλιμάκωση των ισραηλινών πληγμάτων στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε απόψε ο ηγέτης της, σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Αν (το Ισραήλ) θέλει την κλιμάκωση, η αντίσταση είναι έτοιμη και αν (το Ισραήλ) θέλει να σταματήσει, είμαστε επίσης έτοιμοι», είπε ο Ισμαήλ Χανίγιε, καλώντας τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας να αποσυρθούν από την Πλατεία των Τεμενών, στην Ιερουσαλήμ, που τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει το θέατρο βίαιων συγκρούσεων μεταξύ Ισραηλινών αστυνομικών και Παλαιστίνιων διαδηλωτών.

Ζητά αποκλιμάκωση ο ΟΗΕ

Η κλιμάκωση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων «πρέπει να σταματήσει αμέσως» υπογράμμισε απόψε, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, δηλώνοντας ότι «ανησυχεί σοβαρά» για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να ελέγξουν την προσφυγή τους στη βία», τόνισε ο Γκουτέρες. «Η τυφλή εκτόξευση ρουκετών και βλημάτων όλμων προς κατοικημένες περιοχές του Ισραήλ είναι απαράδεκτη», πρόσθεσε.

«Τα Ηνωμένα Έθνη εργάζονται με όλες τις πλευρές για να αποκλιμακώσουν την κατάσταση», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Τουλάχιστον 26 Παλαιστίνιοι και δύο Ισραηλινές έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας και το νότιο Ισραήλ, στη χειρότερη κλιμάκωση της βίας των τελευταίων ετών, που ξεκίνησε από τις ταραχές στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Παράλληλα, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) κάλεσε σήμερα όλες τις πλευρές στη σύρραξη μεταξύ του Ισραήλ και της διοικούμενης από τη Χαμάς Γάζας να αποκλιμακώσουν τη βία, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 30 ανθρώπους, υπενθυμίζοντάς τους το δίκαιο του πολέμου.

Ο περιφερειακός διευθυντής για τη Μέση Ανατολή της ICRC, Φαμπρίτσιο Καρμπόνι, επισήμανε, σε μια ανακοίνωση που εστάλη στο Reuters, ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαγορεύει τις αδιάκριτες επιθέσεις εναντίον αμάχων, οποιαδήποτε επίθεση πρέπει να είναι αναλογική και όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις πρέπει να λαμβάνονται προκειμένου να αποφευχθούν απώλειες αμάχων.

Ζήτησε μια «ταχεία, ασφαλή και ανεμπόδιστη μετακίνηση των ασθενοφόρων» και για το προσωπικό και τους εθελοντές τόσο της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου όσο και του συλλόγου Magen David Adom στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα