Παλαιστίνη: Έλλειψη διαγνωστικών τεστ στη Γάζα ενώ τα κρούσματα αυξάνονται

Παλαιστίνη: Έλλειψη διαγνωστικών τεστ στη Γάζα ενώ τα κρούσματα αυξάνονται
Γυναίκα από την Παλαιστίνη διακοσμεί μία προστατευτική μάσκα για τον κορονοϊό AP

Σοβαρές ελλείψεις υλικού προκειμένου να πραγματοποιηθούν διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό στη Λωρίδα της Γάδας. Την ίδια στιγμή τα παλαιστινιακά εδάφη καταγραφουν αύξηση στα κρούσματα.

Το κίνημα Χαμάς, υπό τον έλεγχο του οποίου τελεί η Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν μπορεί πλέον να πραγματοποιεί διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό, λόγω έλλειψης του υλικού, τη στιγμή που τα παλαιστινιακά εδάφη καταγράφουν αύξηση των μολύνσεων.

Το υπουργείο Υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα απηύθυνε έκκληση για επείγουσα δράση “για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού” προκειμένου να ελεγχθεί ο πληθυσμός, αναφέροντας ότι το μόνο εργαστήριο του εδάφους αυτού που μπορεί να αναλύει δείγματα Covid-19 διέκοψε τις δραστηριότητές του “λόγω έλλειψης υλικού”

Σύμφωνα με τον Μπάσεμ Ναΐμ, ανώτερο αξιωματούχο της Χαμάς και πρώην υπουργό Υγείας, οι αρχές πραγματοποιούν συνήθως “μεταξύ 2.500 και 3.000 τεστ την ημέρα, έναντι κόστους μεταξύ 75.000 και 100.000 δολαρίων” (μεταξύ 62.000 και 82.000 ευρώ).

Υπό ισραηλινό αποκλεισμό, ο μικρός, υπερπληθής θύλακας των δύο εκατομμυρίων κατοίκων έκλεισε τα σύνορά του στην αρχή της πανδημίας και δέχτηκε περιορισμένο αριθμό ανθρώπων, οι οποίοι κλήθηκαν να απομονωθούν για τρεις εβδομάδες μέσα σε κέντρα.

Στα μέσα Αυγούστου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Γάζα είχε καταγράψει μόνο εκατό κρούσματα κορονοϊού. Αλλά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η υγειονομική κατάσταση επιδεινώθηκε..

Η Χαμάς ανακοίνωσε την Πέμπτη την επιβολή πλήρους καραντίνας τα Σαββατοκύριακα από τις 11 Δεκεμβρίου έως το τέλος του μήνα και το κλείσιμο των σχολείων, των πανεπιστημίων, των παιδικών σταθμών και των τζαμιών..

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, άλλο παλαιστινιακό έδαφος που χωρίζεται από τη Γάζα από το ισραηλινό έδαφος, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επαναφέρει γενικευμένη καραντίνα για μια εβδομάδα σε τέσσερις από τις έντεκα επαρχίες.

“Τα κυβερνεία της Ναμπλούς, της Χεβρώνας, της Βηθλεέμ και της Τουλκάρεμ θα κλείσουν εντελώς, από το βράδυ της Πέμπτης 10 Δεκεμβρίου για μια περίοδο επτά ημερών”, δήλωσε σήμερα ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ.

Όλες οι εμπορικές δραστηριότητες και οι υπηρεσίες θα κλείσουν εκτός από τα φαρμακεία, τα αρτοποιεία, τα σούπερ μάρκετ και τα παντοπωλεία.

Η απόφαση αυτή αποτελεί συνέχεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο και το βράδυ για δύο εβδομάδες σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη για την αντιμετώπιση μιας “ανησυχητικής εξάπλωσης” του ιού, και η οποία παρατείνεται έως τις 17 Δεκεμβρίου.

Συνολικά, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας έχει καταγράψει περισσότερα από 74.160 κρούσματα κορονοϊού, από τα οποία σχεδόν 700 ήταν θάνατοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Στη Γάζα, σχεδόν 25.600 ασθενείς έχουν καταγραφεί επίσημα, εκ των οποίων σχεδόν 150 κατέληξαν.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα