Πέδρο Σάντσεθ: Ορκίστηκε πρωθυπουργός της Ισπανίας

Πέδρο Σάντσεθ: Ορκίστηκε πρωθυπουργός της Ισπανίας
Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Π. Σάντσεθ twitter

Νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας ανέλαβε και επίσημα ο Πέδρο Σάντσεθ που ορκίστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου ενώπιον του βασιλιά Φιλίππου.

Ορκίστηκε πρωθυπουργός της Ισπανίας, ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE), Πέδρο Σάντσεθ, όπως προβλεπόταν μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής που οδήγησε χθες στην αποχώρηση του Μαριάνο Ραχόι.

Η ορκωμοσία του Σάντσεθ έγινε πριν λίγη ώρα ενώπιον του βασιλιά Φιλίππου του Στ’ στο ανάκτορο της Ζαρζουέλα.

Ο 46χρονος καθηγητής οικονομικών, γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός που δεν εξελέγη απευθείας από τον ισπανικό λαό και δεν είναι βουλευτής, ενώ θα σχηματίσει κυβέρνηση με τη στήριξη των Podemos και του Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Ο επικεφαλής του PSOE δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τα μέλη της κυβέρνησής του, η οποία θα αναλάβει καθήκοντα τις επόμενες ημέρες μόλις δημοσιευθούν στην εφημερίδα της κυβερνήσεως τα ονόματα των νέων υπουργών.

Αφού ηγήθηκε του Σοσιαλιστικού Κόμματος σε δύο μεγάλες ήττες το 2015 και το 2016, ο Σάντσεθ κατάφερε χθες να ανατρέψει τον 63χρονο Ραχόι, που βρισκόταν στην πρωθυπουργία από το 2011. Στις 25 Μαΐου, μία ημέρα μετά την καταδίκη πολλών μελών του Λαϊκού Κόμματος (PP) για διαφθορά, κατέθεσε πρόταση μομφής εναντίον του Ισπανού πρωθυπουργού.

Πέδρο Σάντσεθ AP

Ο Σάντσεθ θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να κυβερνήσει με τους 84 Σοσιαλιστές βουλευτές που διαθέτει, αφού συγκέντρωσε μια ετερόκλητη πλειοψηφία, από τους Podemos ως τους Καταλανούς αυτονομιστές και τους βάσκους εθνικιστές. Όλοι οι σύμμαχοί του στην πρόταση μομφής κατά του Ραχόι υπογράμμισαν ότι η στήριξη που παρείχαν στους Σοσιαλιστές δεν είναι λευκή επιταγή.

Το Podemos ζητεί επιμόνως να συμμετάσχει στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον Φερνάντο Βαγεσπίν, πολιτικό επιστήμονα του αυτόνομου πανεπιστημίου της Μαδρίτης, ο Σάντσεθ δεν θα μπορεί να ψηφίσει παρά τα μέτρα «για τα οποία θα μπορεί να συγκεντρώνει εύκολα την πλειοψηφία».

«Το καλύτερο θα ήταν οι εκλογές, από τις οποίες θα εκλεγόταν», υπογραμμίζει η Αγχελίνες Γκαρθία, νοικοκυρά 56 ετών. Ο Σάντσεθ θα αναλάβει την κυβέρνηση «από την πίσω πόρτα», σχολιάζει ο Ραφαέλ Ερνάντο, επικεφαλής των συντηρητικών βουλευτών. Έχει ήδη δεμένα τα χέρια, αφού δεσμεύθηκε στο PNV ότι θα τηρήσει τον προϋπολογισμό που ψήφισε η κυβέρνηση Ραχόι, ενώ στους Καταλανούς αυτονομιστές έχει υποσχεθεί να προσπαθήσει «να ρίξει γέφυρες διαλόγου» με την περιφερειακή κυβέρνηση του Κιμ Τόρα.

Τα κόμματα που τον στήριξαν θα του ζητάνε τον λογαριασμό, προβλέπει ο Πέδρο Φερνάντεθ, ένας 68χρονος συνταξιούχος. «Και όταν δεν κάνει αυτό που του ζητούν, θα του υπενθυμίζουν ότι εκείνα τον έφεραν στην εξουσία. Και σε πέντε ή έξι μήνες είτε θα γίνουν εκλογές είτε θα τον ανατρέψουν».

Πρώτη επαφή με τη νέα κυβέρνηση στην Καταλονία

Ορκίστηκε σήμερα στη Βαρκελώνη και η νέα αυτονομιστική κυβέρνηση της Καταλονίας. Με την ανάληψη των καθηκόντων της, αίρεται η κηδεμονία που έχει επιβάλλει η Μαδρίτη σε αυτή την περιοχή της Ισπανίας μετά την απόπειρά της να αποσχιστεί.

O νέος επικεφαλής της κυβέρνησης Κιμ Τόρα δήλωσε ότι επιθυμεί να αρχίσει συνομιλίες με τον Πέδρο Σάντσεθ. Ο αυτονομιστής ηγέτης, μέλος της σκληρής πτέρυγας του κινήματός του και προσκείμενος στον αποπεμφθέντα πρόεδρο Κάρλες Πουτζντεμόν, περιστοιχιζόταν κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας από 13 συμβούλους που θα σχηματίσουν την κυβέρνησή του, σύμφωνα με το AFP.

Ο νέος αρχηγός της καταλανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι έχει στόχο να επιτύχει την ανεξαρτησία της Καταλονίας και ότι θέλει να ξεκινήσει συνομιλίες με τον νέο πρωθυπουργό της Ισπανίας προκειμένου να τερματιστεί η αντιπαράθεση που υπάρχει μεταξύ της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης. “Αυτή η κυβέρνηση δεσμεύεται να κινηθεί προς την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους με τη μορφή μιας δημοκρατίας”, δήλωσε ο Κιμ Τόρα αφότου οι εθνικιστές ανέκτησαν τον έλεγχο της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας και το νέο υπουργικό συμβούλιο ορκίστηκε, τερματίζοντας αυτόματα επτά μήνες άμεσου ελέγχου από τη Μαδρίτη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα