Πέντε νεκροί μετανάστες στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μάγχη

Διαβάζεται σε 2'
Αστυνομικοί στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην πόλη Wimereux
Αστυνομικοί στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην πόλη Wimereux AP

Λίγες ώρες μετά την ψήφιση του νόμου της κυβέρνησης Σούνακ για απελάσεις αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα, τουλάχιστον πέντε μετανάστες βρέθηκαν νεκροί στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μάγχη

Τουλάχιστον πέντε μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μάγχη από μια περιοχή κοντά στη γαλλική πόλη Wimereux την Τρίτη (23/4), ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η γαλλική ακτοφυλακή, σύμφωνα με το Reuters, επιβεβαίωσε ότι σε επιχείρηση διάσωσης της αστυνομίας βρέθηκαν πολλά “άψυχα σώματα” μετά από αποτυχημένη προσπάθεια να διασχίσουν τη Μάγχη.

Εκπρόσωπος της ακτοφυλακής δήλωσε ότι οι πράκτορές της εξακολουθούσαν να επιχειρούν στη θάλασσα μετά από ένα “πολυάσχολο”, όπως το χαρακτήρισε ο αξιωματούχος, πρωινό, με αρκετές προσπάθειες διέλευσης.

Ψηφίστηκε ο νόμος για απελάσεις μεταναστών από τη Ρουάντα

Οι απόπειρες των μεταναστών να φτάσουν στη Βρετανία πραγματοποιήθηκαν λίγες ώρες μετά την ψήφιση από την Άνω Βουλή της Βρετανίας νομοθεσίας το βράδυ της Δευτέρας που θα επιτρέπει στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να στέλνει τους αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα αντί να παραμείνουν στη Βρετανία για επεξεργασία του αιτήματός τους.

Η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ έχει θέσει ως στόχο την διακοπή των μεταναστευτικών ροών, και ισχυρίζεται ότι το σχέδιό της θα λειτουργήσει αποτρεπτικά. Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλοι επικριτές επισημαίνουν ότι πρόκειται για απάνθρωπο σχέδιο.

Η εφημερίδα La Voix du Nord ανέφερε ότι περίπου 100 μετανάστες είχαν διασωθεί νωρίς την Τρίτη, ενώ τρία ελικόπτερα και πολλές βάρκες διάσωσης συμμετείχαν στην επιχείρηση.

Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες -πολλοί από τους οποίους προσπαθούν να ξεφύγουν από τους πολέμους και τη φτώχεια στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία- έχουν φθάσει στη Βρετανία τα τελευταία χρόνια διασχίζοντας τη Μάγχη με μικρές βάρκες σε επικίνδυνα ταξίδια που οργανώνονται από συμμορίες διακινητών ανθρώπων.

Η Μάγχη είναι ένας από τους πιο πολυσύχναστους θαλάσσιους δρόμους στον κόσμο και τα ρεύματα είναι ισχυρά, καθιστώντας τη διέλευση με μικρές βάρκες επικίνδυνη.

Οι διακινητές συνήθως υπερφορτώνουν τις βάρκες, αφήνοντάς τες να επιπλέουν με δυσκολία και κινδυνεύοντας να καταστραφούν από τα κύματα καθώς προσπαθούν να φτάσουν στις βρετανικές ακτές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα