Η “περίεργη” δήλωση Μπορίσοφ για Τουρκία και το “χαθήκαμε στη μετάφραση”

Η “περίεργη” δήλωση Μπορίσοφ για Τουρκία και το “χαθήκαμε στη μετάφραση”
Ο Μπόικο Μπορίσοφ AP

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας δήλωσε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ότι η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί από μόνη της και πως η Τουρκία παίζει σημαντικό ρόλο. Ο Μητσοτάκης εκτίμησε ότι αναφερόταν στο προσφυγικό.

Μία δήλωση του Μπόικο Μπορίσοφ υπέρ της Τουρκίας ήταν η μόνη “παραφωνία” στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να εκτιμά πάντως ότι… “χαθήκαμε στη μετάφραση” και ότι ο Βούλγαρος πρωθυπουργός αναφερόταν αποκλειστικά στο προσφυγικό και όχι στη στάση της ΕΕ έναντι της συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Μπορίσοφ μπαίνοντας στη Σύνοδο σήμερα δήλωσε: “Όλοι οι ηγέτες μίλησαν πολύ ήπια για την Τουρκία χθες βράδυ. Όλοι παρατήρησαν ότι η συμφωνία για το μεταναστευτικό πρέπει να συνεχιστεί και ότι η Τουρκία έχει ένα πολύ σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο. Κανένας δεν μιλά για κυρώσεις λόγω της εξαγωγής όπλων πια, το αντίθετο. Όταν υπάρχουν κυρώσεις, η Τουρκία στρέφεται στη Ρωσία για να εξοπλιστεί και δεν σταματάει. Είπα στους Έλληνες να βρουν εργαλεία για να βοηθήσουν τον εαυτό τους μόνοι τους, διότι τους υποστηρίζουμε με όλους τους τρόπους, αλλά η Τουρκία αυτή τη στιγμή παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή”.

Ο κ.Μητσοτάκης κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Μπορίσοφ στη συνέντευξη τύπου, είπε: “Χανόμαστε μερικές φορές λίγο στη μετάφραση επειδή μιλάει στα βουλγάρικα. Αυτό το οποίο συγκράτησα από αυτά που είπε ο Μπόικο -και τα είπε και μέσα στο Συμβούλιο μπροστά μου- είναι ότι στήριξε ανεπιφύλακτα την Ελλάδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα χωρίς κανένα αστερίσκο. Έκανε μία γενικότερη ανάλυση και για τα ζητήματα του προσφυγικού και τα σχόλια του αφορούσαν πιστεύω αυτή την ενότητα και όχι το πρώτο θέμα το οποίο συζητήσαμε”.

Ο πρωθυπουργός εξάλλου τόνισε ότι δεν υπήρξε κανείς ηγέτης στο δείπνο χθες που να πήρε το λόγο και να μην επανέλαβε την αμέριστη στήριξή του στην Αθήνα και στη Λευκωσία.

Σημείωσε ότι στο δείπνο και στη Σύνοδο έγινε συζήτηση και για το προσφυγικό, αλλά διαχώρισε τα δύο ζητήματα, καθώς το προσφυγικό όπως είπε αφορά τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας και δεν είναι διμερές θέμα, αν και έχει δημιουργήσει επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις.

Στο ζήτημα του προσφυγικού, πρόσθεσε, υπάρχει όλη η διάθεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση να βρει ένα modus vivendi και ένα τρόπο συνεργασίας με την Τουρκία, αλλά η Τουρκία πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί και αυτό που της αναλογεί είναι να ελέγχει τις προσφυγικές ροές, να εξαρθρώνει τα δίκτυα των διακινητών, να συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές.

“Ως προς το μείζον ζήτημα το οποίο θέσαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης) δεν υπήρξε καμία απολύτως απόκλιση από την κεντρική ελληνική θέση παρά μόνο αμέριστη υποστήριξη” τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι “η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά και δεν είναι σε καμία περίπτωση αντικείμενο συμψηφισμού με άλλες πολιτικές τις οποίες ασκεί η χώρα. Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ισχύουν στο ακέραιο. Εάν αυτό καταλήξει με υπαιτιότητα της Τουρκίας να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο προσφυγικό, θα τις διαχειριστούμε, αλλά μην περιμένει κανείς από την Ελλάδα να κάνει την παραμικρή έκπτωση στα ζητήματα αυτά επειδή μπορεί η Τουρκία αύριο να έρθει και να εκβιάσει τη χώρα μας με τις ροές των προσφύγων και μεταναστών. Θα το συζητήσουμε χωριστά, στα ζητήματα αυτά δεν χωρά κανείς συμψηφισμός”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα