ΗΠΑ: Πέθανε από κορονοϊό ο Κόλιν Πάουελ

ΗΠΑ: Πέθανε από κορονοϊό ο Κόλιν Πάουελ
Σε ηλικία 84 ετών, από επιπλοκές της Covid-19 έφυγε από την ζωή ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ Hillery Smith Garrison/AP

Χτυπημένος από τον κορονοϊό, σε ηλικία 84 ετών έφυγε από την ζωή ο πρώην υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ. Ήταν ο πρώτος μαύρος Αμερικανός σε αυτή την θέση

Σε ηλικία 84 ετών από επιπλοκές της Covid-19 έφυγε από την ζωή ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ.

“Ο στρατηγός Κόλιν Πάουελ, πρώην υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Ά1μυνας πέθανε σήμερα το πρωί μετά από επιπλοκές της Covid-19”, έγραψε στο Facebook η οικογένειά του. “Χάσαμε έναν αξιόλογο και αγαπημένο σύζυγο, πατέρα, παππού και έναν σπουδαίο Αμερικανό”, ανέφεραν, σημειώνοντας ότι ήταν πλήρως εμβολιασμένος.

Από τον πόλεμο του Βιετνάμ ως στρατιώτης, ο Πάουελ υπήρξε ο πρώτος μαύρος σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας προς το τέλος της προεδρίας Ρέιγκαν, ο νεότερος και πρώτος αφρο-αμερικανός επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων κατά την προεδρία Μπους.

Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στον απόηχο του Πολέμου του Κόλπου και κατά την δεκαετία του ’90 θεωρείτο ο πλέον επικρατέστερος υποψήφιος για να γίνει ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η φήμη του επρόκειτο να “λερωθεί” ανεπανόρθωτα, όταν ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μπους, προώθησε πλαστές πληροφορίες στα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου να επιχειρηματολογήσει για τον πόλεμο στο Ιράκ. Αργότερα, ο ίδιο θα έκανε λόγο για “κηλίδα” στην πορεία του.

Μπους: “Ένας σπουδαίος υπηρέτης του κράτους”

Φόρο τιμής στον Κόλιν Πάουελ απέτισε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, υπογραμμίζοντας ότι ήταν “ένας σπουδαίος υπηρέτης του κράτους”, “πολύ σεβαστός”.

“Πολλοί πρόεδροι βασίστηκαν στην κρίση και την εμπειρία του στρατηγού Πάουελ”, σημείωσε ο πρώην Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε ανακοίνωση. “Ήταν ιδιαίτερα σεβαστός στη χώρα και στο εξωτερικό”, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα