Πέθανε η Λίσμπετ Πάλμε, χήρα του δολοφονημένου πρωθυπουργού Ούλωφ Πάλμε

Πέθανε η Λίσμπετ Πάλμε, χήρα του δολοφονημένου πρωθυπουργού Ούλωφ Πάλμε
Η Λισμπέτ Πάλμε και ο σύζυγός της Ούλωφ, πρωθυπουργός της Σουηδίας που δολοφονήθηκε το 1986 AP

Η σύζυγος του πρωθυπουργού της Σουηδίας, του οποίου ο φόνος δεν εξιχνιάστηκε ποτέ, απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών.

Η Λίσμπετ Πάλμε, η χήρα του πρωθυπουργού της Σουηδίας Ούλωφ Πάλμε που δολοφονήθηκε το 1986, η οποία είχε αναγνωρίσει επισήμως τον κύριο ύποπτο για τον φόνο, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να επιτύχει την τελεσίδικη καταδίκη του, απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών, ανακοίνωσε σήμερα η οικογένειά της.

Χαρισματικός σοσιαλδημοκράτης ηγέτης, ο Ούλωφ Πάλμε δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στις 28 Φεβρουαρίου 1986, σε ηλικία 59 ετών, σ’ ένα παγωμένο πεζοδρόμιο στο κέντρο της Στοκχόλμης ενώ επέστρεφε πεζή με τη γυναίκα του, χωρίς σωματοφύλακες, από τον κινηματογράφο.

Ένα μπουκέτο με λουλούδια στο σημείο όπου φαίνεται το σημάδι από τη λίμνη αίματος του Σουηδού πρωθυπουργού, την επομένη της δολοφονίας του Apimages

Ήταν 28 Φεβρουαρίου του 1986. Ο Ούλωφ Πάλμε, είχε επαναλάβει τον εκλογικό του θρίαμβο το Σεπτέμβρη του περασμένου έτους επανεκλεγόμενος στη θέση του πρωθυπουργού της Σουηδίας. Ο πολιτικός συνήθιζε να απολαμβάνει τους περιπάτους στην πόλη με τη σύζυγό του, χωρίς τη συνοδεία δυνάμεων της αστυνομίας. Έτσι και τη νύχτα εκείνη, όταν επιστρέφοντας πεζός στο σπίτι του από έναν κινηματογράφο με τη σύζυγό του Λίσμπετ στον κεντρικό δρόμο Σβεαβέγκεν (Sveavägen) της Στοκχόλμης δέχτηκε τη μοιραία επίθεση.

Αστυνομικό βαν κοντά στο σημείο της δολοφονίας του Σουηδού πρωθυπουργού Ούλωφ Πάλμε, στη διασταύρωση των οδών Τουννελγκάταν και Σβεαβέγκεν, την επομένη του εγκλήματος. Το σκοτεινό σημείο στο κέντρο της φωτογραφίας είναι το σημείο όπου έπεσε νεκρός ο πρωθυπουργό Apimages

Το ζευγάρι έπεσε θύμα επίθεσης από έναν δολοφόνο. Ο Πάλμε πυροβολήθηκε δύο φορές στο στομάχι, και η σύζυγός του στην πλάτη. Σύμφωνα με μάρτυρες, ο δολοφόνος επιτέθηκε στον Ούλοφ Πάλμε από πίσω και έβαλε το χέρι του στον ώμο του πριν πυροβολήσει.

Ένας οδηγός ταξί που βρισκόταν στο σημείο χρησιμοποίησε το ραδιοσιμπί του προκειμένου να ειδοποιήσει τις αρχές. Την ώρα εκείνη, δυο νέες κοπέλες που βρίσκονταν σε αυτοκίνητο κοντά στη σκηνή του εγκλήματος, προσπάθησαν να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στον πρωθυπουργό.

Μπροστά τους φωτογράφους, ο Σουηδός πολιτικός πανηγυρίζει την επανεκλογή του στις βουλευτικές εκλογές, 15 Σεπτεμβρίου 1985 Apimages

Ο Ούλωφ Πάλμε ήταν ήδη νεκρός, πριν το ασθενοφόρο προλάβει να τον οδηγήσει στο νοσοκομείο. Ο δολοφόνος δραπέτευσε προς τα ανατολικά της Σοκχόλμης στη διασταύρωση Τουννελγκάταν και εξαφανίστηκε.

Η ανεξιχνίαστη δολοφονία

Η δολοφονία του Πάλμε παραμένει ανεξιχνίαστη και μια σειρά από θεωρίες συνωμοσίας περιβάλλουν το φόνο. Μπορεί να πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στην σουηδική, αλλά και την ευρωπαϊκή ιστορία, καθώς δολοφονήθηκε εν ψυχρώ επικεφαλής κυβέρνησης, ωστόσο ποτέ δεν μάθαμε τον δράστη, ούτε βέβαια τα κίνητρα της δολοφονίας.

Τεχνικοί της σουηδικής αστυνομίας στο σημείο της δολοφονίας του Ούλωφ Πάλμε, αναζητούν στοιχεία και ενδείξεις που ενδεχομένως θα οδηγήσουν στον δράστη. Ο δολοφόνος δεν εντοπίστηκε τελικά ποτέ Apimages

Το γεγονός ότι η δολοφονία του Ούλοφ Πάλμε παραμένει ανεξιχνίαστη 32 χρόνια μετά, έχει προκαλέσει συζήτηση ως προς την ευθύνη της Σουηδικής Αστυνομίας, τόσο σε ότι αφορά τις ενέργειές της αμέσως μετά το συμβάν όσο και τον τρόπο που χειρίστηκε την πορεία των ερευνών στη συνέχεια.

Γυναίκα αφήνει ένα λουλούδι στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο πρωθυπουργός Ούλωφ Πάλμε ASSOCIATED PRESS

Βασικός ύποπτος για το έγκλημα υπήρχε, ο Κρίστερ Πέτερσον, που καταδικάστηκε για το φόνο το 1989, όμως στη συνέχεια αθωώθηκε. Ο Σουηδός πέθανε το 2004.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα