Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Αντόλφο Σουάρες

Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Αντόλφο Σουάρες

Έφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος, που ανέλαβε την εξουσία στην Ισπανία, μετά τον θάνατο του Φράνκο. Αποκλήθηκε "καιροσκόπος" και "προδότης", αλλά τελικά κέρδισε την εκτίμηση των πολιτών

Ο Αντόλφο Σουάρες, ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας, ο οποίος ηγήθηκε της χώρας από το 1977 ως το 1981, σε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της πολιτικής της ιστορίας μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο, απεβίωσε την Κυριακή σε ηλικία 81 ετών, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Ο Σουάρες εισήχθη στο νοσοκομείο τη Δευτέρα με λοίμωξη του αναπνευστικού. Επί πολλά χρόνια έπασχε από Αλτσχάιμερ.

Θεωρείται μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες που συνέβαλαν στη δημοκρατική μετάβαση της χώρας μετά τον θάνατο του Φράνκο το 1975.

Μετά τον θάνατο του Φράνκο, ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος κάλεσε τον Σουάρες, τότε υπουργό του Φράνκο, και του ζήτησε να προσπαθήσει να ενώσει "τις δύο Ισπανίες".

Την εποχή εκείνη, κατηγορήθηκε ως καιροσκόπος από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, τους Σοσιαλιστές, κι ως προδότης από τους υποστηρικτές του Φράνκο.

Ωστόσο, οι περισσότεροι Ισπανοί σήμερα τον θεωρούν έναν μεγάλο πολιτικό που κατάφερε να εκδημοκρατίσει μία βαθιά διχασμένη χώρα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network