METLEN – Όμιλος Καράτζη: Επένδυση 170 εκατ. ευρώ για μία από τις μεγαλύτερες μονάδες αποθήκευσης ενέργειας στην Ευρώπη
Διαβάζεται σε 8'
Η νέα εγκατάσταση στις Νέες Καρυές Λάρισας ενισχύει την ευελιξία του ηλεκτρικού συστήματος και τη δυνατότητα αξιοποίησης της πράσινης ενέργειας. Στρατηγικής σημασίας οι επενδύσεις στην αποθήκευση, τα δίκτυα και τις διασυνδέσεις, σύμφωνα με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο.
- 15 Οκτωβρίου 2026 08:14
Σε λειτουργία τέθηκε μία από τις μεγαλύτερες αυτόνομες μονάδες αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, στις Νέες Καρυές Λάρισας, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ευελιξίας και της ανθεκτικότητας του ηλεκτρικού συστήματος. Πρόκειται για επένδυση ύψους 170 εκατ. ευρώ, η οποία υλοποιήθηκε από το επιχειρηματικό σχήμα της METLEN και του Ομίλου Καράτζη και εγκαινιάστηκε χθες, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η νέα εγκατάσταση διαθέτει ισχύ 330 MW και συνολική χωρητικότητα 790 MWh, αποτελώντας έργο μεγάλης κλίμακας για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς ενέργειας. Η λειτουργία της βασίζεται σε όρους αγοράς, χωρίς λειτουργική ή επενδυτική ενίσχυση, ενώ βασικός της ρόλος είναι η αποθήκευση της πλεονάζουσας ηλεκτρικής ενέργειας και η επιστροφή της στο σύστημα όταν αυξάνεται η ζήτηση ή όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Με τον τρόπο αυτό, η μονάδα συμβάλλει στην καλύτερη αξιοποίηση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, περιορίζοντας τις απώλειες από την παραγωγή που δεν μπορεί να απορροφηθεί άμεσα από το δίκτυο. Παράλληλα, ενισχύει τις δυνατότητες διαχείρισης της προσφοράς και της ζήτησης, σε μια περίοδο κατά την οποία η αυξανόμενη συμμετοχή των ΑΠΕ καθιστά αναγκαία την ανάπτυξη υποδομών αποθήκευσης.
Ευάγγελος Μυτιληναίος: Η ενεργειακή ασφάλεια αποκτά στρατηγική σημασία
Στη σημασία, μάλιστα, της ενεργειακής αυτονομίας και της ανθεκτικότητας των ενεργειακών συστημάτων αναφέρθηκε ο εκτελεστικός πρόεδρος της METLEN, Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά την τελετή εγκαινίων της μονάδας, υπογραμμίζοντας ότι οι προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής μεταβάλλονται υπό το βάρος των διεθνών εξελίξεων.
«Σήμερα διαμορφώνεται μια νέα πραγματικότητα, στην οποία η ενεργειακή ασφάλεια και ανθεκτικότητα αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι η δυνατότητα μιας χώρας να καλύπτει μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών της αναγκών από εγχώριους πόρους περιορίζει την έκθεσή της στις διεθνείς διακυμάνσεις των τιμών και στις γεωπολιτικές αναταράξεις.
Όπως εξήγησε, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές δεν συμπίπτει πάντοτε χρονικά με τη ζήτηση. Κατά συνέπεια, όσο αυξάνεται το μερίδιο των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, τόσο εντονότερη γίνεται η ανάγκη για υποδομές που θα επιτρέπουν την αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας και την αξιοποίησή της σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.
«Όσο αυξάνεται η συμμετοχή τους στο σύστημα, τόσο μεγαλύτερη αξία έχει η αποθήκευση ενέργειας. Μαζί με τα δίκτυα και τις διασυνδέσεις δημιουργεί προϋποθέσεις για ένα σύστημα με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η ανταγωνιστική ενέργεια προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή βιομηχανία
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Μυτιληναίος στη σύνδεση της ενεργειακής στρατηγικής με την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Όπως υπογράμμισε, η Ευρώπη καλείται να προχωρήσει ταυτόχρονα στην ενεργειακή μετάβαση, την επαναβιομηχάνιση και την ενίσχυση της στρατηγικής και παραγωγικής της αυτονομίας, στόχοι που προϋποθέτουν σημαντικού ύψους επενδύσεις.
Ωστόσο, όπως ανέφερε, η υλοποίηση αυτών των στόχων δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη μόνο και μόνο επειδή έχουν τεθεί συγκεκριμένες πολιτικές προτεραιότητες. Οι επιχειρηματικές αποφάσεις λαμβάνονται με βάση τις οικονομικές συνθήκες που θα διαμορφωθούν μετά την ολοκλήρωση μιας επένδυσης, με το κόστος και την προβλεψιμότητα της ενέργειας να αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες.
Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε ότι η Ευρώπη, εφόσον επιδιώκει να ενισχύσει τη βιομηχανική της βάση, οφείλει να διασφαλίσει πρόσβαση σε ανταγωνιστική και προβλέψιμη ενέργεια. Η ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης, η αναβάθμιση των δικτύων και η ενίσχυση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων αποτελούν, όπως σημείωσε, βασικές προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση ενός πιο ευέλικτου και ανθεκτικού ενεργειακού συστήματος.
Παράλληλα, ανέδειξε την ανάγκη να αντιμετωπίζεται το ενεργειακό κόστος σε άμεση συνάρτηση με τη βιομηχανική παραγωγή, καθώς η διαθεσιμότητα οικονομικά προσιτής ενέργειας επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τη δυνατότητα προσέλκυσης νέων επενδύσεων.
«Η ενεργειακή μετάβαση είναι μέρος μιας ευρύτερης ενεργειακής στρατηγικής», τόνισε, επισημαίνοντας ότι η ενεργειακή ασφάλεια απαιτεί εγχώριες υποδομές και παραγωγικές δυνατότητες, ενώ η ενίσχυση της βιομηχανίας προϋποθέτει ανταγωνιστικό ενεργειακό κόστος.
Επενδύσεις με αποτύπωμα στη Θεσσαλία
Ο εκτελεστικός πρόεδρος της METLEN αναφέρθηκε, επίσης, στη συμβολή των επενδύσεων του Ομίλου στην περιφερειακή ανάπτυξη, με ιδιαίτερη αναφορά στη Θεσσαλία. Όπως σημείωσε, η παρουσία της εταιρείας στη Λάρισα και στον Βόλο συνδέεται με τη δημιουργία παραγωγικής δραστηριότητας και θέσεων εργασίας, ενισχύοντας τον οικονομικό ρόλο της περιοχής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η METLEN συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων εργοδοτών στη Θεσσαλία, γεγονός που αποτυπώνει τη σημασία των βιομηχανικών και ενεργειακών επενδύσεων για την τοπική οικονομία.
Η ανάπτυξη έργων υποδομής στην περιφέρεια, όπως ανέφερε, εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική που συνδέει την ενεργειακή μετάβαση με τη βιομηχανική ανάπτυξη, την απασχόληση και την ενίσχυση των εξαγωγικών δυνατοτήτων της χώρας.
Αντώνης Καράτζης: Επενδύσεις με μακροπρόθεσμη αξία
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Καράτζη, Αντώνης Καράτζης, ανέδειξε τον καθοριστικό ρόλο της αποθήκευσης στην ομαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος, επισημαίνοντας ότι η δυνατότητα διατήρησης της ενέργειας και διοχέτευσής της στο δίκτυο τη στιγμή που υπάρχει ανάγκη αποτελεί κρίσιμο στοιχείο της νέας ενεργειακής πραγματικότητας.
Όπως σημείωσε, ο Όμιλος επενδύει σε έργα με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, τα οποία δημιουργούν προστιθέμενη αξία για την οικονομία. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με τη METLEN, χαρακτηρίζοντάς την έναν ελληνικό όμιλο με αποδεδειγμένη δυνατότητα υλοποίησης σύνθετων ενεργειακών έργων.
Η συνεργασία των δύο επιχειρηματικών ομίλων αποτυπώνεται στην υλοποίηση μιας επένδυσης που ενισχύει τις υποδομές αποθήκευσης της χώρας και αναδεικνύει τον αυξανόμενο ρόλο των μπαταριών στη διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας.
Προοπτικές για νέες επενδύσεις
Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της μονάδας στις Νέες Καρυές εντάσσεται σε ένα ευρύτερο περιβάλλον μετασχηματισμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπου η αυξημένη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών καθιστά την αποθήκευση βασικό εργαλείο για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του συστήματος.
Παράλληλα, η συγκεκριμένη επένδυση αφήνει ανοιχτό το πεδίο για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ της METLEN και του Ομίλου Καράτζη. Όπως επισημάνθηκε, υπάρχει προοπτική συνέχισης των επενδύσεων, με τη δυνατότητα διεύρυνσης της δραστηριότητας σε μεγαλύτερη κλίμακα, εφόσον διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες.
Το όριο των 500 MW και ο στόχος για αποθήκευση 7 GW
Στο επίκεντρο της συζήτησης για την επόμενη ημέρα της αποθήκευσης ενέργειας βρίσκεται και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την ανάπτυξη των αυτόνομων μονάδων μπαταριών. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος έθεσε το ζήτημα των περιορισμών στη συγκέντρωση ισχύος, εκφράζοντας επιφυλάξεις για το κατά πόσο το ισχύον καθεστώς διευκολύνει την ταχεία ανάπτυξη νέων έργων και την επίτευξη του εθνικού στόχου για εγκατεστημένη ισχύ αποθήκευσης 7 GW.
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο περιθώριο της εκδήλωσης για τα εγκαίνια της μονάδας στις Νέες Καρυές, το όριο των 500 MW που αφορά τη συγκέντρωση ισχύος σε αυτόνομες μπαταρίες αποτελεί παράγοντα που περιορίζει τις δυνατότητες επέκτασης των μεγάλων επενδυτικών σχημάτων. Όπως υποστήριξε, χωρίς τον συγκεκριμένο περιορισμό, η METLEN θα μπορούσε να αναπτύξει χαρτοφυλάκιο έργων αποθήκευσης συνολικής ισχύος έως και 2 GW, μέγεθος που καταδεικνύει τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης του κλάδου.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση αποσκοπεί στον περιορισμό της υπερβολικής συγκέντρωσης ισχύος και εμπορικής επιρροής σε λίγους μεγάλους συμμετέχοντες στην αγορά. Στο ίδιο πλαίσιο, προβλέπονται περιορισμοί και για τους Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦοΣΕ), οι οποίοι αναλαμβάνουν την εκπροσώπηση και την εμπορική διαχείριση μονάδων παραγωγής και αποθήκευσης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν στη συζήτηση, οι σχετικοί περιορισμοί έχουν χρονικό ορίζοντα έως το 2029.
Από την πλευρά της αγοράς, ωστόσο, διατυπώνεται ο προβληματισμός ότι τέτοιου είδους όρια ενδέχεται να επιβραδύνουν την ανάπτυξη έργων μεγάλης κλίμακας, ακόμη και όταν υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια, τεχνογνωσία και η δυνατότητα υλοποίησης σύνθετων ενεργειακών υποδομών. Το ζήτημα αποκτά, μάλιστα, ιδιαίτερη βαρύτητα σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα επιδιώκει να ενισχύσει σημαντικά την αποθηκευτική της δυναμικότητα, ώστε να αξιοποιεί αποτελεσματικότερα την αυξανόμενη παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές.
Στο πλαίσιο αυτό, η πορεία άλλων αγορών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αποτελεί σημείο αναφοράς για τις εξελίξεις. Η Βουλγαρία, όπως αναφέρεται, έχει αναπτύξει χαρτοφυλάκιο έργων μπαταριών ισχύος άνω των 5 GW, γεγονός που αναδεικνύει την ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται ο συγκεκριμένος κλάδος στην ευρύτερη περιοχή.
Η συζήτηση για το όριο των 500 MW επαναφέρει, επομένως, ένα ευρύτερο ερώτημα για την ενεργειακή πολιτική, για το πώς, δηλαδή, μπορεί να διασφαλιστεί ο ανταγωνισμός στην αγορά, χωρίς να περιορίζεται η δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων που είναι απαραίτητες για την ευελιξία, την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα του ηλεκτρικού συστήματος. Η απάντηση στο ζήτημα αυτό αναμένεται να επηρεάσει τόσο την ταχύτητα ανάπτυξης της αποθήκευσης όσο και την επίτευξη των εθνικών ενεργειακών στόχων.