ΠΓΔΜ: Διαβουλεύσεις Ζάεφ με την αντιπολίτευση για την υπηκοότητα

Ο Ζόραν Ζάεφ στο βήμα της Βουλής της πΓΔΜ
Ο Ζόραν Ζάεφ στο βήμα της Βουλής της πΓΔΜ AP

Σε λίγη ώρα ξεκινά στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων η διαδικασία εξέτασης των τελευταίων τροπολογιών για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών - Η αναβολή, οι ζυμώσεις και ο "μαγικός" αριθμός των 80 βουλευτών που ψάχνει ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Η ώρα έναρξης της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, στην οποία εξετάζονται οι τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος που κατέθεσε η κυβέρνηση της πΓΔΜ και ο συνοδευτικός εφαρμοστικός Νόμος του Συντάγματος, μετατέθηκε για τις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας) από τις 13:00 τοπική ώρα που είχε προγραμματιστεί αρχικά.

Η μετάθεση της ώρας έναρξης της συνεδρίασης οφείλεται σε διαβουλεύσεις που έχει ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ με ορισμένους βουλευτές της αντιπολίτευσης, προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξή τους και την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας των δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές) στις ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν στη Βουλή.

Ο Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας σήμερα σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ανέφερε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με το αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα «BESA» του Μπιλιάλ Κασάμι (διαθέτει δύο βουλευτές) για την εξεύρεση μίας τεχνικής διατύπωσης σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη του Συνταγματικού Νόμου για την υπηκοότητα, η οποία θα επιτρέψει τη στήριξη των συνταγματικών τροπολογιών από το «BESA» και την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας δύο τρίτων.

«Αυτό που ζητά το "BESA" είναι μέσα από τη διατύπωση για την υπηκοότητα, "μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας", να μην δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στη χώρα θα γίνουν Μακεδόνες. Αυτή είναι η ουσία. Εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές για την εξεύρεση λύσης… Εργαζόμαστε για την εξεύρεση μίας λύσης σε ότι αφορά την τεχνική διατύπωση, με ποιόν τρόπο η υπηκοότητα θα είναι "μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας" χωρίς οι Αλβανοί και οι άλλες εθνοτικές ομάδες να είναι Μακεδόνες», είπε ο Ζάεφ.

Ανέφερε, ακόμα, ότι η ύπαρξη ή μη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δύο τρίτων για την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών θα φανεί κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών, η πρώτη εκ των οποίων ίσως διεξαχθεί ακόμη και σήμερα.

Εξέφρασε, επίσης, την προσδοκία ότι ο βουλευτής της σλαβικής αντιπολίτευσης Πάντσο Μίνοφ (σ.σ. ανήκει στο μικρό GROM και εξελέγη με τα ψηφοδέλτια του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE) θα ψηφίσει υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών. Ο Μίνοφ δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των 80 βουλευτών που είχαν ψηφίσει υπέρ της έναρξης της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος, στην κρίσιμη ψηφοφορία της 19ης Οκτωβρίου 2018.

«Η ευθύνη ανήκει εν τέλει στους βουλευτές. Πιστεύω ότι θα συγκεντρωθεί πλειοψηφία δύο τρίτων για την υιοθέτηση των συνταγματικών τροπολογιών» είπε ο Ζάεφ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αν είμαστε δημιουργικοί θα βρεθεί λύση».

Τέλος,ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι αν δεν υπάρξει πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή θα συγκαλέσει την Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος «Σοσιλαδημοκρατική Ένωση» (SDSM) και θα αναλάβει την ευθύνη.

Οι ψηφοφορίες για τις συνταγματικές τροπολογίες

Η κάθε μία από τέσσερις τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση της πΓΔΜ θα τεθεί σε ψηφοφορία ξεχωριστά, όταν ολοκληρωθεί η σχετική εξέτασή της και στη συνέχεια θα υπάρξει ακόμη μία ψηφοφορία για όλες μαζί, καθώς και μία ψηφοφορία για τον εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος. Για την έγκρισή τους, σε όλες τις περιπτώσεις, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων.

Σε χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στον τ/σ “SITEL”, ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμα η απαιτούμενη ενισχυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120) για την έγκριση των συνταγματικών τροπολογιών βάσει των προβλεπόμενων από την Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Ζάεφ σημείωσε, ακόμα, ότι η ύπαρξη ή μη πλειοψηφίας δύο τρίτων θα φανεί κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας, εξέφρασε ωστόσο την αισιοδοξία ότι η όλη διαδικασία γύρω από την Συμφωνία των Πρεσπών θα ολοκληρωθεί τόσο στην πΓΔΜ όσο και στην Ελλάδα επειδή, όπως είπε, και οι δύο χώρες θέλουν να βάλουν τέλος σε αυτήν τη διαφορά που διαρκεί ήδη τρεις δεκαετίες.

Στην συνέντευξή του στον τ/σ “SITEL” ο Ζάεφ αναφέρθηκε, επίσης, σε ορισμένα θέματα της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Σημείωσε ότι αρχικά διεξάγεται ψηφοφορία για κάθε τροπολογία, στην οποία απαιτείται απλή πλειοψηφία (61 βουλευτές). Ακολουθεί γενική συζήτηση, έπειτα συζήτηση επί των κειμένων και στην συνέχεια κάθε τροπολογία ψηφίζεται χωριστά με πλειοψηφία δύο τρίτων. Ακολουθεί μία ακόμα ψηφοφορία, όπου όλες οι τροπολογίες ψηφίζονται μαζί με πλειοψηφία δύο τρίτων. Στην συνέχεια ξεκινά η συζήτηση επί της πρότασης Συνταγματικού Νόμου, για τον οποίο απαιτείται επίσης πλειοψηφία δύο τρίτων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σκοπιανό, Σκόπια
SHARE: