Πινακίδα ΙΧ στο Πεκίνο. Πιο δύσκολο και απ' το να πιάσεις το λότο

Πινακίδα ΙΧ στο Πεκίνο. Πιο δύσκολο και απ' το να πιάσεις το λότο

Αυστηροποιείται το πλαίσιο για την απόκτηση πινακίδας από τους κατοίκους του Πεκίνου. Μαύρη αγορά και πλάγιοι τρόποι για να μπορείς να χρησιμοποιείς αυτοκίνητο

Στο Πεκίνο των 13 εκατομμυρίων ψυχών, όπου μέχρι πριν από λίγα χρόνια η πλειοψηφία των κατοίκων του κυκλοφορούσε με ποδήλατο, υπάρχουν πλέον περισσότερα από 5,2 εκατομμύρια  αυτοκίνητα, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα και το κυκλοφοριακό χάος.

Ήδη από το 2011, η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα πιλοτικό σχήμα στην κινεζική πρωτεύουσα, προκειμένου να περιορίσει τον αριθμό των νέων αυτοκινήτων που βγαίνουν στους δρόμους. Κάθε μήνα κληρώνει 20.000 πινακίδες και τα ονόματα των χαμένων περνούν αυτόματα στην κλήρωση του επόμενου μήνα. Οι κληρωθέντες, από την άλλη, αποκτώντας πινακίδες μπορούν πλέον να προβούν στην αγορά του πρώτου τους αυτοκινήτου.

Με τη νέα χρονιά ωστόσο τα πράγματα θα γίνουν πιο σκληρά, καθώς η λοταρία θα γίνεται μήνα πάρα μήνα.

Κάποιοι αναζητούν πλάγιες οδούς, ενώ κάποιοι άλλοι, μέχρι να έρθει η σειρά τους, έχουν "φάει" τα χρήματα τα οποία είχαν μαζέψει για το πρώτο τους αυτοκίνητο. Οι λιγότερο τυχεροί μπορεί να χρειασθεί να περιμένουν ακόμη και δύο χρόνια, καθώς η πιθανότητα να κληρωθεί κάποιος είναι μία στις 53. Για τους πλούσιους τα πράγματα είναι πιο απλά καθώς μπορούν να αγοράσουν μια πινακίδα στη μαύρη αγορά, καταβάλλοντας 150.000 γουάν (κάπου 19.000 ευρώ).

Πάρτε μια πινακίδα κυκλοφορίας από μια γειτονική επαρχία

Ορισμένοι οδηγοί του Πεκίνο δαπανούν 1.500 γιουάν ( 250 δολάρια )  για να αποκτήσουν μια πινακίδα από την πόλη της Zhuozhou στην επαρχία  Hebei , περίπου μία ώρα οδικώς από το Πεκίνο. Το μειονέκτημα είναι ότι πρέπει να μένουν μακριά από τους κεντρικούς δρόμους του Πεκίνο κατά τις ώρες αιχμής.

Νοικιάστε μια πινακίδα

Μερικοί ιδιοκτήτες αυτοκινήτων στο Πεκίνο επιλέγουν να νοικιάσουν πινακίδες από αντιπροσωπείες αυτοκινήτων. Οι οδηγοί πληρώνουν ένα μηνιαίο τίμημα περίπου 1.500 γιουάν. Τον περασμένο Αύγουστο μια γυναίκα βρέθηκε να έχει στην κατοχή της περισσότερες από χίλιες πινακίδες.

Αγοράστε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο

Κάποιοι έμποροι αυτοκινήτων, πωλούν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα με προσαύξηση 30% για όσους θέλουν τον αριθμό κυκλοφορίας του πρώην ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου. Αυτό το σύστημα ωστόσο είναι παράνομο καθώς οι πινακίδες του αυτοκινήτου είναι  εγγεγραμμένη στο όνομα του πρώην ιδιοκτήτη.

Σε πιθανότητα αυτοκινητιστικού ατυχήματος ή κάποιας παραβίασης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας το πρόστιμο είναι υψηλό.

(Πηγή: qz.com)

SHARE:

24Media Network