Οι 21 πλουσιότεροι άνθρωποι στη M. Ανατολή κέρδισαν από τον Μάρτιο τα διπλά από την αξία των ζημιών στη Βηρυτό

Οι 21 πλουσιότεροι άνθρωποι στη M. Ανατολή κέρδισαν από τον Μάρτιο τα διπλά από την αξία των ζημιών στη Βηρυτό
Βηρυτός. AP

Οι ανισότητες στη Μέση Ανατολή όχι μόνο δεν περιορίζονται αλλά στην εποχή του κορονοϊού αυξάνονται ακόμα περισσότερο. Τι αναφέρει έκθεση της Oxfam.

Η περιουσία των 21 πλουσιότερων ανθρώπων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, όλων τους ανδρών, αυξήθηκε κατά περίπου δέκα δισεκατομμύρια δολάρια από τον Μάρτιο, με άλλα λόγια κατά ποσό διπλάσιο από τα κεφάλαια που εκτιμάται ότι θα χρειαστούν για να ανοικοδομηθεί η Βηρυτός μετά την έκρηξη που κατέστρεψε ολόκληρες συνοικίες της, τονίζει σε έκθεσή της που δίνεται στη δημοσιότητα η Oxfam.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η μη κυβερνητική οργάνωση επισημαίνει ότι η πανδημία του κορονοϊού επιτείνει τις ανισότητες στην περιοχή, καθώς ακόμη 45 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να βυθιστούν στη φτώχεια. Αφότου η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται σε αυτήν τον Μάρτιο, «οι 21 πλουσιότεροι άνδρες στην περιφέρεια της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (ΜΕΒΑ) είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται κατά σχεδόν δέκα δισεκατομμύρια δολάρια», ή περίπου 8,5 δισεκ. ευρώ, τονίζει.

Το ποσό αυτό είναι «πενταπλάσιο των κεφαλαίων που ζητήθηκαν στην ανθρωπιστική έκκληση του ΟΗΕ για να καταπολεμηθεί η COVID-19 στην περιφέρεια ΜΕΒΑ», θυμίζει η ΜΚΟ. «Η πανδημία εξέθεσε τις βαθιές ανισότητες και τις τεράστιες αποτυχίες των οικονομικών μας συστημάτων, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους στην περιφέρεια χωρίς δουλειά, χωρίς ασφάλιση υγείας ή δυνατότητα περίθαλψης, χωρίς κανένα είδος κοινωνικής ασφάλισης», τόνισε ο Νάμπιλ Άμπντο, από τους βασικούς συμβούλους της Oxfam για την περιφέρεια. Η ΜΚΟ απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις της περιφέρειας να «δράσουν γρήγορα, να αυξήσουν τα έσοδά τους για να προστατεύσουν τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας», επιβάλλοντας φόρο στις μεγάλες περιουσίες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα