Ποιος είναι ο δράστης της επίθεσης στο Λονδίνο

Ποιος είναι ο δράστης της επίθεσης στο Λονδίνο
Αστυνομικοί κάνουν έρευνα στο σημείο της επίθεσης AP

Οι αρχές έχουν καταλήξει στο πρόσωπο το οποίο πιθανότατα είναι ο δράστης της επίθεσης στο Στρίθαμ του Νότιου Λονδίνου την Κυριακή.

Ο δράστης της επίθεσης στο Στρίθαμ του νότιου Λονδίνου, για τον οποίο οι αστυνομικές αρχές διενεργούν έρευνα, είναι νεαρός που αποφυλακίστηκε πρόσφατα μετά την καταδίκη του για παράπτωμα που συνδέεται με την τρομοκρατία.

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται πιθανόν για τον Σουντές Αμάν – η αστυνομία δεν έχει επιβεβαιώσει το όνομα – ο οποίος είχε φυλακιστεί το 2018, σε ηλικία 18 ετών τότε, με την κατηγορία διακίνησης τρομοκρατικού υλικού και συλλογής πληροφοριών προς χρήση σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

Το διάστημα της σύλληψής του ήταν φοιτητής και είχε ανεβάσει σε εφαρμογή μηνυμάτων σε κινητό ένα περιοδικό της Αλ Κάιντα, στο οποίο έγραφε «το Ισλαμικό κράτος είναι εδώ και θα μείνει», όπως και βίντεο με αποκεφαλισμούς προς την κοπέλα του. Η σύλληψή του είχε γίνει από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας, μετά από έρευνα για τις διαδικτυακές του δραστηριότητες.

Τη χρονιά που καταδικάστηκε ο Αμάν, ο τότε επικεφαλής της διοίκησης της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Μητροπολιτικής Αστυνομίας είχε δηλώσει ότι ο καταδικασθείς είχε επιδείξει «έντονο ενδιαφέρον για τη βία και τον μαρτυρικό θάνατο». Η τότε εισαγγελέας στη δίκη του, είχε υποστηρίξει πως το ενδιαφέρον του κατηγορούμενου για τον ισλαμικό εξτρεμισμό και το Νταές δεν ήταν απλά ένας ανώριμος ενθουσιασμός, αντίθετα ενείχε ειλικρινείς ιδεολογικές πεποιθήσεις, που τον παρακινούσαν να συλλέγει και να διαδίδει τέτοιου είδους υλικό.

Ειδικοί της αστυνομίας ερευνούν αυτοκίνητο στο Λονδίνο AP

Παρέμβαση Τζόνσον

Εν τω μεταξύ, περαιτέρω σχεδιασμούς για «ουσιαστικές αλλαγές» στο σύστημα που σχετίζεται με όλους όσοι έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατικά αδικήματα, προανήγγειλε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Μετά τα φρικτά γεγονότα του Δεκεμβρίου – στη Γέφυρα του Λονδίνου – ενεργήσαμε γρήγορα για να εισάγουμε ένα νέο πακέτο μέτρων, τα οποία θα ενισχύσουν κάθε στοιχείο απάντησής μας στην τρομοκρατία, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων ποινών φυλάκισης και περισσότερων χρημάτων για την αστυνομία. Αύριο θα ανακοινώσουμε επιπλέον σχέδια για ουσιαστικές αλλαγές στο σύστημα αντιμετώπισης αυτών που έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατικά παραπτώματα», αναφέρεται συγκεκριμένα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα