Ποιος πολεμά ποιον; Ο Πούτιν εξαπολύει επίθεση στη Συρία υπέρ του Άσαντ και ο Ομπάμα εκπαιδεύει Σύρους μετριοπαθείς αντάρτες

default image

Την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση του Κρεμλίνου στη χώρα, το οποίο και έχει ταχθεί υπέρ της στήριξης Μπάσαρ αλ Άσαντ, η Ουάσιγκτον επιστρέφει με ανανεωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης Σύρων ανταρτών

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε πολλές αλλαγές στο πρόγραμμα εκπαίδευσης και εξοπλισμού μετριοπαθών Σύρων ανταρτών, το οποίο είχε ανασταλεί στα τέλη Σεπτεμβρίου λόγω της αναποτελεσματικότητάς του, ανακοίνωσε σήμερα στο Λονδίνο ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ.

“Έχουμε σκεφθεί διάφορες επιλογές για το μέλλον”, δήλωσε ο Άστον Κάρτερ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βρετανό ομόλογό του Μάικλ Φάλον. Ο Μπαράκ Ομπάμα “θα αναφερθεί πολύ σύντομα στις προτάσεις που ενέκρινε”, συνέχισε.

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε, υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του, ότι το πρόγραμμα θα “εστιαστεί εκ νέου προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά του”. Το Πεντάγωνο είχε δηλώσει στα τέλη Σεπτεμβρίου πως οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν μία “παύση” στο πρόγραμμα αυτό ώστε να το αναθεωρήσουν.

500 εκατ δολάρια χρηματοδότηση για τους αντάρτες

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης και εξοπλισμού σύρων μετριοπαθών ανταρτών, που ξεκίνησαν στις αρχές του έτους οι ΗΠΑ και έχει χρηματοδοτηθεί με 500 εκατομμύρια δολάρια, προέβλεπε την εκπαίδευση περίπου 5.000 σύρων ανταρτών τον χρόνο για να πολεμήσουν στη Συρία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Όμως οι απαρχές του ήταν καταστροφικές: δεν κατάφερε να εκπαιδεύσει παρά μόνο δύο ομάδες 54 και 70 μαχητών. Και τον Ιούλιο η πρώτη ομάδα δέχθηκε επίθεση από την Αλ-Νόσρα, το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα πως το πρόγραμμα πνέει τα λοίσθια: “Είμαι ο πρώτος που θα παραδεχθεί πως δεν λειτούργησε όπως έπρεπε”, δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα