Πόλεμος στην Ουκρανία: Κορυφώνεται η αγωνία – Οχυρώνονται στο Κίεβο, ανηλεείς μάχες σε πολλά μέτωπα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κορυφώνεται η αγωνία – Οχυρώνονται στο Κίεβο, ανηλεείς μάχες σε πολλά μέτωπα
Εικόνα από το Κίεβο κατά την εισβολή της Ρωσίας 2021 Ricard Garcia Vilanova/AP

Αδιάκοπα τα "χτυπήματα" των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Για τη "μητέρα των μαχών" προετοιμάζονται στο Κίεβο, στήνοντας οδοφράγματα ενώ σκληρές μάχες δίνονται σε πολλές περιοχές της χώρας, με τους Ουκρανούς να κρατάνε γερή αντίσταση.

Χωρίς τέλος φαίνεται να είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος διανύει πλέον την δεύτερη εβδομάδα και η κατάσταση, σύμφωνα με τα τεκταινόμενα την Πέμπτη (03/03), δεν οδεύει προς αποκλιμάκωση.

Το σφυροκόπημα των ρωσικών δυνάμεων σε διάφορες περιοχές συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, όπως και η σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών. Ερωτηματικό αποτελεί το μέχρι πότε, καθώς καταγράφονται ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα. Το Κίεβο βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από το Χάρκοβο, που έχει δεχθεί σφοδρούς βομβαρδισμούς ή τη Μαριούπολη, η οποία έχει περικυκλωθεί και δεν έχει ούτε ρεύμα ούτε νερό.

Το στρατηγικό λιμάνι της Χερσώνας στη Μαύρη Θάλασσα βρίσκεται εξ ολοκλήρου στον έλεγχο των Ρώσων, οι οποίοι έκαναν ένα βήμα πιο κοντά στην πραγμάτωση του σεναρίου που τους θέλει να επιδιώκουν την αποκοπή της Ουκρανίας από τη θάλασσα. Ένας άλλος βασικός στόχος για τις ρωσικές δυνάμεις είναι το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, που είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης.

Την ίδια ώρα ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων Μόσχας – Κιέβου ολοκληρώθηκε μεν με συμφωνία αλλά μόνο για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και επίκειται τρίτος στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των νεκρών αμάχων συνεχίζει να αυξάνεται, όπως και οι πολίτες που φεύγουν από τη χώρα για να σωθούν. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου.

Σε διπλωματικό επίπεδο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε επικοινωνία που είχε με τον Εμανουέλ Μακρόν επεσήμανε ότι το Κίεβο αρνείται να αποδεχτεί τους όρους της Ρωσίας και διεμήνυσε ότι θα συνεχίσει τον πόλεμο. “Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη” ήταν το σχόλιο του Γάλλου προέδρου.

Λίγη ώρα αργότερα, ο Πούτιν σε τηλεοπτική του ομιλία ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία εξελίσσονται σύμφωνα με το σχέδιο. Κατηγόρησε επίσης τις ουκρανικής δυνάμεις ότι χρησιμοποιούν αμάχους ως “ανθρώπινες ασπίδες”.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από την πλευρά του, κάλεσε τον Πούτιν σε απευθείας διαπραγματεύσεις λέγοντας ότι είναι “ο μόνος τρόπος για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος”. Κάλεσε, επίσης, τη Δύση να αυξήσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την χώρα του, προειδοποιώντας ότι η υπόλοιπη Ευρώπη θα απειληθεί εάν επιτραπεί στη Ρωσία να προχωρήσει.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα