Πόλεμος στην Ουκρανία: Για πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες κάνει λόγο ο ΟΗΕ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Για πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες κάνει λόγο ο ΟΗΕ
Ουκρανοί πολίτες στην Πολωνία (AP Photo/Visar Kryeziu)

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που εξέδωσε ο ΟΗΕ, μέσα σε μια εβδομάδα πάνω από ένα εκατομμύριο Ουκρανοί εγκατέλειψαν τη χώρα τους. "Προστατέψτε τους αμάχους", κάλεσε ο αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του ΟΗΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) είχε καταγράψει ακριβώς 1.002.860 πρόσφυγες στην σχετική ιστοσελίδα της στις 10:00 ώρα Ελλάδος, ήτοι 128.834 περισσότερους από προηγούμενη καταμέτρηση που είχε δώσει χθες, Τετάρτη, το μεσημέρι στη δημοσιότητα.

“Σε επτά μέρες μόνο, είδαμε την έξοδο ενός εκατομμυρίου προσφύγων από την Ουκρανία προς τις γειτονικές χώρες”, ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο Φιλίπο Γκράντι, ο Υπάτος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στη διάρκεια της νύχτας.

“Για εκατομμύρια άλλους, στο εσωτερικό της Ουκρανίας, έχει έρθει η ώρα να σιγήσουν τα όπλα για να μπορέσει να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια και να σωθούν ζωές”, σημείωνε.

Οι αρχές και ο ΟΗΕ αναμένουν ότι το κύμα των προσφύγων θα μεγαλώσει κι άλλο, καθώς ο ρωσικός στρατός δείχνει να επικεντρώνει τις προσπάθειές του σε μεγάλες ουκρανικές πόλεις.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 4 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να θελήσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.

Περισσότεροι από 37 εκατομμύρια άνθρωποι κατοικούν στην Ουκρανία στα εδάφη που ελέγχει το Κίεβο –στα οποία δεν περιλαμβάνεται η Κριμαία που έχει προσαρτηθεί από τη Ρωσία και οι ζώνες που τελούν υπό τον έλεγχο αυτονομιστών.

“Για όνομα του Θεού, προστατέψτε τους αμάχους”

“Για όνομα του Θεού, προστατέψτε τους αμάχους” στην Ουκρανία και “αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας”, κάλεσε σήμερα ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια, Μάρτιν Γκρίφιθς απευθυνόμενος στις αντιμαχόμενες πλευρές και κυρίως στους Ρώσους.

“Τώρα που έχουμε τους όρους να κάνουμε τη δουλειά μας, έχουμε ανάγκη οι αντιμαχόμενες πλευρές να μας επιτρέψουν να το κάνουμε και να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου”, τόνισε ο Γκρίφιθς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο AFP, υπογραμμίζοντας ότι χάρη στη γενναιοδωρία των δωρητών του ΟΗΕ συγκεντρώθηκαν μέσα σε δύο ημέρες 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια από το 1,7 δισεκ. που είχε ζητήσει ο οργανισμός ως έκτακτη βοήθεια.

Ο Γκρίφιθς εξέφρασε εξάλλου την “ανησυχία” του καθώς η βία “αυξάνεται ολοένα και περισσότερο” και οι μάχες επικεντρώνονται στα αστικά κέντρα.

“Είναι πιθανόν να υπάρχουν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου διότι υπάρχουν επιθέσεις σε πολιτικές υποδομές, κάτι που απαγορεύεται, και υπάρχουν οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα στις μετακινήσεις τους, γεγονός που τους εμποδίζει να παρέχουν βοήθεια, κάτι που επίσης απαγορεύεται”, τόνισε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας.

Επαναλαμβάνοντας την έκκληση για εκεχειρία που απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Γκρίφιθς υπογράμμισε ότι οι ομάδες παρέμειναν στην Ουκρανία, αν και μετακινήθηκαν.

“Είμαστε συνηθισμένοι να εργαζόμαστε σε εμπόλεμες χώρες, σε περιόδους βίας και για αυτό χρειαζόμαστε προστασία για τους εργαζόμενους μας”, τόνισε.

“Συνεργαζόμαστε και με τις δύο πλευρές, περιλαμβανομένης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, από την αρχή αυτής της επιχείρησης (…) προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας μπορεί να γίνει με ασφάλεια”, επεσήμανε ο Γκρίφιθς.

Οι δύο πλευρές έδωσαν εγγυήσεις, διαβεβαίωσε.

“Όμως οι εγγυήσεις είναι ένα πράγμα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια διαδικασία”, εξήγησε. “Πρέπει κάθε μια από τις πλευρές να μας πει πού μπορεί να πάει ένα κονβόι, από ποιον δρόμο, τι ώρα, με ποια βοήθεια και πόσοι άνθρωποι μπορούν να περάσουν από το σημείο Α στο σημείο Β και να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια”, κατέληξε.

Στην Πολωνία ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων

Η Πολωνία, η οποία έχει εκφράσει την ακλόνητη υποστήριξή της στην Ουκρανία, έχει υποδεχθεί μακράν τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, οι οποίοι συρρέουν στο έδαφός της από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Συνολικά αυτοί ανέρχονται σε 505.582, σύμφωνα με την καταμέτρηση της UNHCR, ήτοι 50,4% του συνολικού τους αριθμού.

Σύμφωνα με την πολωνική συνοριοφυλακή, 575.100 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Πολωνία, εκ των οποίων 95.000 μόνον χθες, Τετάρτη. Επίσης σήμερα ως τις 08:00 ώρα Ελλάδος, ο αριθμός τους ανερχόταν σε 27.100.

Πριν από αυτήν την κρίση, η Πολωνία φιλοξενούσε περίπου 1,5 εκατομμύριο Ουκρανούς, η πλειονότητα των οποίων είχε μεταβεί για να εργαστεί σε αυτήν την χώρα μέλος της ΕΕ.

Ουκρανοί πολίτες στην Πολωνία (AP Photo/Markus Schreiber)

Η Ουγγαρία έχει υποδεχθεί 139.686 πρόσφυγες, ήτοι σχεδόν 14% του συνολικού αριθμού, σύμφωνα με την UNHCR.

Η χώρα αυτή έχει πέντε μεθοριακούς σταθμούς με την Ουκρανία και μεθοριακές πόλεις, όπως η Ζαχόνι, έχουν μετατρέψει δημόσια κτίρια σε κέντρα παροχής βοήθειας, όπου Ούγγροι πολίτες προσφέρουν τρόφιμα ή βοήθεια.

Ο αριθμός των προσφύγων αυξήθηκε στη Μολδαβία και ανήλθε σε 97.827, ήτοι 9,8% του συνολικού τους αριθμού. Στην προηγούμενη καταμέτρηση ανέρχονταν σε 79.000.

Περίπου 72.200 άνθρωποι από την Ουκρανία κατέφυγαν στην Σλοβακία, δηλαδή το 7,2% του συνολικού αριθμού, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Στη Ρουμανία έχουν φτάσει 51.261 πρόσφυγες, σύμφωνα με την UNHCR. Πρόκειται για το 5,1% του συνολικού αριθμού τους.

Εκεί έχουν δημιουργηθεί δύο καταυλισμοί, ένας στο Σίγκετου Μαρμάτιι και ο άλλος στο Σιρέτ.

Η UNHCR διευκρινίζει τέλος ότι 88.147 άνθρωποι (8,8% του συνολικού αριθμού προσφύγων) συνέχισαν το ταξίδι τους αφού διέσχισαν τα σύνορα της Ουκρανίας προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα