Πόλεμος στην Ουκρανία: Η αντεπίθεση του Κιέβου ξεκίνησε σιωπηρά – Μπορεί να “σπάσει” η ρωσική άμυνα;

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η αντεπίθεση του Κιέβου ξεκίνησε σιωπηρά – Μπορεί να “σπάσει” η ρωσική άμυνα;
Ουκρανοί στρατιώτες στο Μπαχμούτ 2023 Libkos, File/AP Photo

Σθεναρή αντίσταση από την πλευρά της Ρωσίας συναντούν οι ουκρανικές δυνάμεις, από τις οποίες ο πρόεδρος Ζελένσκι ζήτησε να προετοιμαστούν για τον πιο "σκληρό αγώνα".

Έπειτα από εβδομάδες προετοιμασίας και ενώ η χώρα εξακολουθεί να βιώνει τη χειρότερη οικολογική καταστροφή που έχει σημειωθεί ποτέ στην Ευρώπη από ανθρώπινο χέρι μετά την καταστροφή του φράγματος του Καχόβκα, ο ουκρανικός στρατός εξαπέλυσε σιωπηρά την αντεπίθεσή του, με στόχο να “σπάσει” τη ρωσική άμυνα και με την ελπίδα να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη.

Όμως όσο κι αν η αντεπίθεση της Ουκρανίας αυξάνεται, η ρωσική αντίσταση παραμένει μάλλον άκαμπτη.

Οι μηχανοκίνητες ταξιαρχίες της Ουκρανίας έχουν διπλασιάσει τις επιθέσεις τους γύρω από το Μπαχμούτ στην περιοχή του Ντονέτσκ και τη γειτονική Ζαπορίζια, αλλά φαίνεται να αντιμετωπίζουν σθεναρή ρωσική αντίσταση με τις δύο πλευρές να ισχυρίζονται ότι έχουν προκαλέσει μεγάλες απώλειες τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Καθώς η αντεπίθεσή τους αυξάνεται, οι Ουκρανοί λένε ότι έχουν προχωρήσει έως και 1.600 μέτρα γύρω από το Μπαχμούτ, την πόλη που οι ρωσικές δυνάμεις μόλις πρόσφατα κατέλαβαν μετά από μήνες σκληρού πολέμου.

Την επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων αναγνώρισαν ακόμα και οι Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ με στενούς δεσμούς με το υπουργείο Άμυνας της χώρας, αναφέροντας πως οι Ουκρανοί σημειώσαν στην περιοχή εκείνη κάποια επιτυχία, όσο κι αν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σε δηλώσεις του την Παρασκευή, ανέφερε πως “ο ουκρανικός στρατός δεν πέτυχε τους στόχους του σε κανένα τομέα” και πως “ο εχθρός δεν είχε επιτυχία σε καμία από τις μάχες“.

Η κατάσταση όμως στη Ζαπορίζια είναι πιο σύνθετη.

“Οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μια περιορισμένη, αλλά σημαντική επίθεση στη δυτική περιοχή της Ζαπορίζια τη νύχτα της 7ης προς 8η Ιουνίου”, αναφέρει σε ενημέρωσή του το Ινστιτούτο για την Μελέτη του Πολέμου (ISW). “Οι ρωσικές δυνάμεις προφανώς αμύνθηκαν εναντίον αυτής της επίθεσης με δογματικά ορθό τρόπο και φέρεται να είχαν ανακτήσει τις αρχικές τους θέσεις από τις 8 Ιουνίου”, πρόσθεσε.

Η δεξαμενή σκέψης που εδρεύει στην Ουάσιγκτον ανέφερε ότι γεωγραφικά πλάνα υποδηλώνουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανότατα διέρρηξαν μια πρώτη γραμμή άμυνας μεταξύ Robotyne και Verbove, περίπου 15 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της ουκρανικής στρατηγικής πόλης Όρεκοφ.

Όμως οι Ρώσοι φαίνεται ότι απώθησαν τις ουκρανικές δυνάμεις για να διεκδικήσουν και πάλι τις αρχικές τους θέσεις.

Σκληρές μάχες πραγματοποιούνται επίσης γύρω από τη Velyka Novosilka, κοντά στα σύνορα των περιοχών Ζαπορίζια και Ντονέτσκ.

“Σιωπή” από την ουκρανική ηγεσία για την αντεπίθεση

Σιγή ιχθύος ωστόσο διατηρούν σε μεγάλο βαθμό οι Ουκρανοί αξιωματούχοι αναφορικά με την αντεπίθεση, την ίδια στιγμή που ο Ουκρανός πρόεδρος, παρά το ότι δεν αναγνωρίζει επίσημα ότι η αντεπίθεση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, είπε στη νυχτερινή τηλεοπτική του ομιλία την Πέμπτη ότι είναι «σε συνεχή επικοινωνία με τον στρατό μας».

Και πρόσθεσε: “Στο Ντονέτσκ πολύ σκληρές μάχες. Υπάρχει όμως αποτέλεσμα, και είμαι ευγνώμων σε όλους όσους εξασφαλίζουν αυτό το αποτέλεσμα! Μπαχμούτ, μπράβο. Βήμα βήμα”. Ο Πούτιν πάντως έσπευσε την Παρασκευή να ανακοινώσει ότι η ουκρανική αντεπίθεση έχει ξεκινήσει.

Όπως αναφέρει το Politico, οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης υπέρ του Κρεμλίνου δημοσίευσαν βίντεο από μια μεγάλη ουκρανική τεθωρακισμένη στήλη που δέχτηκε σφοδρή επίθεση την Πέμπτη. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού ενημέρωσε τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τις μάχες, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης επίθεσης από την 47η μηχανοποιημένη ταξιαρχία της Ουκρανίας, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, απωθήθηκε σε μια πολύωρη μάχη στη Ζαπορίζια.

Η περιοχή της Ζαπορίζια θεωρήθηκε από έμπειρους στρατιωτικούς παρατηρητές πριν από την αντεπίθεση ως ο πιο πιθανός κύριος στόχος των Ουκρανών, καθώς μια επιτυχημένη αντεπίθεση θα παρείχε τη μεγαλύτερη πιθανή ανταμοιβή – επιτρέποντας στις δυνάμεις του Κιέβου να πιέσουν προς το Berdiansk, τη Μελιτόπολη και το Tokmak, με στόχο να καταστρέψουν αυτό που αποκαλείται χερσαία γέφυρα που συνδέει την ηπειρωτική Ρωσία και τα εδάφη της νότιας Ουκρανίας που η Ρωσία καταλαμβάνει μέσω της Κριμαίας.

Σημειώνεται ότι πριν από μία εβδομάδα ο Ζελένσκι προετοίμασε τους Ουκρανούς για μια δύσκολη, μακρά περίοδο και προσπάθησε να μετριάσει τις προσδοκίες, λέγοντας ότι ο αγώνας στο πεδίο της μάχης θα πάρει λίγο χρόνο και θα έχει βαρύ κόστος.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα