Πόλεμος στην Ουκρανία: Μάχες στους δρόμους του Κιέβου – Εκρήξεις και πυροβολισμοί στην πρωτεύουσα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μάχες στους δρόμους του Κιέβου – Εκρήξεις και πυροβολισμοί στην πρωτεύουσα
Μάχες στους δρόμους του Κιέβου AP

Σειρήνες για αεροπορική επιδρομή ήχησαν στο Χάρκοβο. Συνεχίζονται οι μάχες στα περίχωρα και το κέντρο του Κιέβου. Έτοιμες να φυγαδεύσουν τον Ζελένσκι οι ΗΠΑ.

Σφοδρά πυρά από διάφορα σημεία της ουκρανικής πρωτεύουσας αναφέρθηκαν τις πρώτες ώρες σήμερα, μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε ο πρόεδρος της χώρας ο οποίος είπε ότι ανέμενε πως ο ρωσικός στρατός θα επιτίθετο στο Κίεβο στη διάρκεια της νύχτας.

“Μάχη στους δρόμους του Κιέβου. Παρακαλούμε μείνετε ψύχραιμοι και όσο πιο προσεκτικοί γίνεται”, αναφέρει ανάρτηση του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, το πρωί του Σαββάτου.

Νωρίτερα στη διάρκεια της νύχτας υπήρχαν πληροφορίες ότι τα ρωσικά στρατεύματα επιχείρησαν να επιτεθούν σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βορειοανατολικά της πόλης, στη δεξιά όχθη του ποταμού Δνείπερου. Μάχες αναφέρονται ακόμη στον βόρειο τομέα Όντολον.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους κατοίκους της πρωτεύουσας να υπερασπιστούν την πόλη. Ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στο Κίεβο από βορειοδυτική και βορειανατολική κατεύθυνση.

Σειρήνες πολέμου ήχησαν και για αεροπορική επιδρομή στο Χάρκοβο, την ίδια ώρα μάλιστα που το Κίεβο δηλώνει έτοιμο να συζητήσει για εκεχειρία.

Εκρήξεις από πυρά πυροβολικού είχαν ακουστεί γύρω στις 03:00 (ώρα Ελλάδος) στα περίχωρα του Κιέβου, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Εν τω μεταξύ το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinform μετέδωσε ότι στο στόχαστρο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων έχει μπει ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός CHP-6, στα βορειοανατολικά του Κιέβου, ενώ διεξάγονταν μάχες στην περιοχή Βασίλκιβ όπου νωρίτερα ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι κατέρριψε ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος Ιλιούσιν Il-76 που μετέφερε αλεξιπτωτιστές.

Πυροβολισμοί αναφέρθηκαν επίσης κοντά στον σταθμό Μπερεστέισκα του μετρό της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Μεγάλη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στη Λευκορωσία

Υπό τον φόβο για μία νέα επίθεση, αυτή τη φορά από τα εδάφη της Λευκορωσίας, δορυφορικές φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies δείχνουν νέα ανάπτυξη χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων και περίπου 150 μεταγωγικών ελικοπτέρων στη νότια Λευκορωσία, περίπου 32 χιλιόμετρα μακριά από τα ουκρανικά σύνορα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με την Maxar, στις δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την Παρασκευή διακρίνονται περισσότερα από 90 ελικόπτερα σταθμευμένα σε έναν δρόμο κοντά στην πόλη Χοϊνίκι της Λευκορωσίας, να σχηματίζουν μία «αλυσίδα» μήκους σχεδόν 8 χιλιομέτρων. Παράλληλα εμφανίζεται μία ισχυρή χερσαία δύναμη με εκατοντάδες οχήματα σε κοντινό σημείο.

Το πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies, η οποία παρακολουθεί τις τελευταίες εβδομάδες τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων.

Οι ΗΠΑ έτοιμες να φυγαδεύσουν τον Ζελένσκι από το Κίεβο

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εγκαταλείψει το Κίεβο, καθώς συνεχίζεται η ρωσική επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post.

Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην Washington Post ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να βοηθήσουν τον Ζελένσκι να αποφύγει τη σύλληψη ή τη δολοφονία από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής ο Ζελένσκι και άλλοι υψηλόβαθμοι ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι δεν είχαν εγκαταλείψει το Κίεβο.

Κατάρριψη δύο ρωσικών αεροσκαφών και ενός ρωσικού ελικοπτέρου

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως γύρω στα μεσάνυχτα κατέρριψε ένα ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο και ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Σουχόι Su-25 κοντά στην περιοχή Καλίνιβκα.

Νωρίτερα είχε γνωστοποιήσει ότι κατέρριψε ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος Ιλιούσιν Il-76 που μετέφερε αλεξιπτωτιστές, κοντά στην περιοχή Βασίλκιβ, περίπου 35 χιλιόμετρα μακριά από το Κίεβο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στους συμπατριώτες του, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, υπογραμμίζοντας ότι η νύχτα θα είναι πιο δύσκολη σε σύγκριση με τις προηγούμενες ώρες και εκτιμώντας ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν άμεσα να καταλάβουν το Κίεβο.

Γκουτέρες: Να δοθεί άλλη μια ευκαιρία στην ειρήνη

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε χθες Παρασκευή την επιστροφή των στρατιωτών στους στρατώνες τους, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τονίζοντας πως πρέπει «να δοθεί άλλη μια ευκαιρία στην ειρήνη» μετά το ρωσικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το σχέδιο ψηφίσματος που θα καταδίκαζε τις ενέργειες της Μόσχας.

«Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ» για να επιτύχουμε την ειρήνη, είπε σε μία σύντομη δήλωσή του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις.

Νωρίτερα η Ρωσία άσκησε βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα καταδίκαζε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Κίνα απέσχε από την ψηφοφορία, κάτι που ερμηνεύτηκε από χώρες της Δύσης ως μία «νίκη» στην προσπάθεια απομόνωσης της Μόσχας. Την ίδια στάση με της Κίνας επέλεξαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ινδία.

Τα υπόλοιπα 11 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ του σχεδίου ψηφίσματος, που αναμένεται τώρα να τεθεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα