“Πολύ σημαντική ανακάλυψη”: Εντοπίστηκαν τρία υποθαλάσσια ηφαίστεια, πιθανώς ενεργά, στη Σικελία

“Πολύ σημαντική ανακάλυψη”: Εντοπίστηκαν τρία υποθαλάσσια ηφαίστεια, πιθανώς ενεργά, στη Σικελία
Εθνικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας και Πειραματικής Γεωφυσικής

Πλάτος τουλάχιστον 6 χιλιόμετρα έχουν τα ηφαίστεια που ανακαλύφθηκαν στο βυθό της θάλασσας της Σικελίας ενώ υψώνονται περισσότερο από 150 μέτρα πάνω από τον πυθμένα.

Σε μια “πολύ σημαντική ανακάλυψη“, όπως χαρακτηρίστηκε, προχώρησαν ερευνητές από πολλά πανεπιστήμια απ’ όλο τον κόσμο μετά από αποστολή διάρκειας μιας εβδομάδας στην Ιταλία. Η ανακάλυψη αφορά τρία υποθαλάσσια ηφαίστεια, τα οποία εντοπίστηκαν στα ανοιχτά της νοτιοδυτικής ακτής της Σικελίας και ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν είναι ενεργά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ηφαίστεια έχουν πλάτος τουλάχιστον 6 χιλιόμετρα και υψώνονται περισσότερο από 150 μέτρα πάνω από τον βυθό της θάλασσας. Ενώνονται με μια σειρά άλλων ηφαιστειακών κώνων που ανακαλύφθηκαν το 2019 στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ματσάρα ντελ Βάλλο στη σικελική επαρχία Τράπανι και την Σκιάτσα, μια πόλη στην επαρχία Αγκριτζέντο.

Ο Dario Civile, ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας και Πειραματικής Γεωφυσικής (OGS) που συμμετείχε στην αποστολή, είπε: «Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική ανακάλυψη, επειδή ρίχνει φως στον ανεξερεύνητο βυθό. Στην Μεσόγειο παιρνούν πλοία εδώ και χιλιετίες, ωστόσο, παραδόξως, γνωρίζουμε πολύ λίγα για τον βυθό της».

Οι ερευνητές πήραν δείγματα πετρωμάτων, συμπεριλαμβανομένων κοιτασμάτων λάβας, τα οποία θα αναλυθούν τους επόμενους μήνες.

Ο Civile είπε: «Έχουμε παρατηρήσει υδροθερμική δραστηριότητα στην περιοχή, αλλά είναι ακόμη νωρίς να καταλάβουμε εάν αυτά τα ηφαίστεια είναι ενεργά. Πρέπει πρώτα να αναλύσουμε τα πετρώματα τους».

Δείγματα από τα υποθαλάσσια ηφαίστεια που ανακαλύφθηκαν στη Σικελία Εθνικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας και Πειραματικής Γεωφυσικής

 

Αν και οι υποθαλάσσιες εκρήξεις συχνά περνούν απαρατήρητες, περισσότερα από 1 εκατ. ηφαίστεια πιστεύεται ότι είναι υποθαλάσσια και αποτελούν την πηγή του 80% της ηφαιστειακής δραστηριότητας σε όλο τον κόσμο.

Ο Civile είπε ότι, στο παρελθόν, υποθαλάσσια ηφαίστεια στη συγκεκριμένη περιοχή είχαν εκραγεί μια φορά με την εμφάνιση μικρών νησιών. Μερικές φορές έβγαιναν από το νερό και λίγο μετά εξαφανίζονταν στη θάλασσα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα