POLL: Πρέπει η ΕΕ να παράσχει επιπλέον στρατιωτική και οικονομική στήριξη στην Ουκρανία;

Διαβάζεται σε 3'
Πυρομαχικά
Πυρομαχικά ISTOCK

Απαντήστε στην εβδομαδιαία ερώτηση του NEWS 24/7 για τα θέματα της Ευρώπης που αφορούν την καθημερινότητά μας.

Οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ συνεδρίασαν την Τρίτη στις Βρυξέλλες, θέτοντας επί τάπητος την κατάσταση σε Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Δυτικά Βαλκάνια και Αφρική.

Ένα από τα ακανθώδη ζητήματα είναι οι υποσχέσεις του μπλοκ για στρατιωτική και οικονομική στήριξη προς την Ουκρανία. Διπλωμάτες εκφράζουν όλο και περισσότερο την ανησυχία τους ότι ο στόχος να παραδοθούν 1 εκατομμύριο σφαίρες στο Κίεβο -όπως είχε συμφωνηθεί- εντός 12 μηνών κινδυνεύει να μην υλοποιηθεί, ενώ οι δεσμεύσεις για οικονομική βοήθεια βρίσκονται, επίσης, στον αέρα.

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι 300.000 σφαίρες έχουν παραδοθεί από τις 9 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο ενός προγράμματος για την αποστολή βλημάτων από τα εθνικά αποθέματα των χωρών – μελών. Αριθμός που απέχει παρασάγγας από αυτόν που υποσχέθηκε το μπλοκ προ μηνών. «Θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος μέχρι τα μέσα Μαρτίου» δήλωσε στο Politico, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ένας διπλωμάτης.

Μέχρι στιγμής, έχει επιτευχθεί μόνο το 30% του στόχου και, με βάση τον όγκο των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα, δεν αναμένονται υψηλές πτήσεις στην παραγωγή.

Ορισμένα κράτη – μέλη, μάλιστα, ήταν απρόθυμα να αποκαλύψουν λεπτομέρειες για τις προμήθειες και η ΕΕ μπορεί να τους ζητήσει να μοιραστούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προγραμματισμένες παραδόσεις, προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα.

Πέραν τούτου, η προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία -ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ για τέσσερα χρόνια- από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη έχει «κολλήσει» στις συζητήσεις. Ταυτόχρονα, δε, η Ουγγαρία εξακολουθεί να μπλοκάρει -λόγω κυρώσεων σε μια τράπεζα της χώρας- βοήθεια ύψους 500 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των υφιστάμενων κονδυλίων του Μηχανισμού.

Ενώ από την πρώτη στιγμή της ρωσικής εισβολής η ΕΕ στηρίζει την Ουκρανία, το τελευταίο διάστημα οι χώρες – μέλη διχάζονται ως προς την παροχή περαιτέρω χρηματοδότησης και ως προς τον τρόπο που θα αποζημιωθούν για τις παραδόσεις όπλων. Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που είχε εκπονηθεί, η αποστολή πυρομαχικών θα προέρχονταν σε πρώτη φάση από τα υφιστάμενα αποθέματα των κρατών.

«Δεν έχουμε μιλήσει πρόσφατα για το ποσό αυτό» δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης ερωτηθείς για τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ που σχεδιάζει να δώσει η ΕΕ για τη στήριξη του ουκρανικού στρατού, μέσω της δημιουργίας ειδικού ταμείου.

Κατά τη διάρκεια, εξάλλου, συνάντησης των ηγετών της ΕΕ στα τέλη Οκτωβρίου, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς τη δέσμευση περισσότερης χρηματοδότησης, εν μέσω ευρύτερης συζήτησης για το πώς θα δαπανηθεί πιο αποτελεσματικά ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός του μπλοκ, που «τρέχει» έως το 2027.

Βάσει των παραπάνω, θεωρείτε πως πρέπει η ΕΕ να παράσχει επιπλέον στρατιωτική υποστήριξη και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία;

Απαντήστε παρακάτω:

Πρέπει η ΕΕ να παράσχει επιπλέον στρατιωτική και οικονομική στήριξη στην Ουκρανία;

ΨΗΦΙΣΕ

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα