Πολωνία: Εξουδετερώνουν τη μεγαλύτερη βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Πολωνία: Εξουδετερώνουν τη μεγαλύτερη βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Φωτό αρχείου AP Photo/Sekcja Prasowa 8.Flotylla Obrony Wybrzeża

Μεγάλη επιχείρηση από το πολεμικό ναυτικό της Πολωνίας. Πάνω από 750 κάτοικοι έφυγαν από τα σπίτια τους στην πόλη Σβινοούιστσε. Τι ήταν η σεισμική βόμβα "Tallboy".

Επιχείρηση διάρκειας πέντε ημερών ξεκίνησαν βατραχάνθρωποι του πολεμικού ναυτικού, προκειμένου να εξουδετερώσουν τη μεγαλύτερη βόμβα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που δεν έχει εκραγεί και έχει βρεθεί στην Πολωνία, αναγκάζοντας περισσότερους από 750 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Με το προσωνύμιο η “σεισμική βόμβα”, η Tallboy χρησιμοποιείτο από τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Βρετανίας (RAF) και ζυγίζει σχεδόν 5.400 κιλά, με 2.400 κιλά εκρηκτικών, ανέφερε το πολεμικό.

Η βόμβα εντοπίστηκε στη Διώρυγα Πιαστ, που συνδέει τη Βαλτική Θάλασσα με τον ποταμό Όντερ και την είχε ρίξει η RAF το 1945 σε μια επίθεση εναντίον του γερμανικού καταδρομικού Lutzow.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το σημείο που βρέθηκε είναι κοντά στην πόλη Σβινοούιστσε, στη βόρεια Πολωνία, όπου άνοιξε τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου το 2016.

Δεν θα γίνουν παραδόσεις κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εξουδετέρωσης της βόμβας”, δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου της διαχειρίστριας εταιρείας του σταθμού Gaz-System, προσθέτοντας πως η χρονική στιγμή της εξουδετέρωσης της βόμβας έχει συμφωνηθεί μεταξύ της εταιρείας, του πολεμικού ναυτικού και των τοπικών αρχών.

Σήμερα, 751 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την περιοχή, μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ.

Φεύγουμε για αυτήν την εβδομάδα. Φοβόμαστε. Τα παιδιά θα πρέπει να πάνε σχολείο και θα πρέπει να περνάνε από εκεί κάθε ημέρα, επομένως φοβόμαστε λιγάκι”, είπε ένας ντόπιος, ο Ράντοσλαβ, στο TVN24.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα