Πύραυλος στην Πολωνία: “Ουκρανικής προέλευσης” λένε τώρα οι ΗΠΑ

Πύραυλος στην Πολωνία: “Ουκρανικής προέλευσης” λένε τώρα οι ΗΠΑ
Το πολωνικό χωριό Przewodow όπου χτυπήθηκε από πύραυλο την Τρίτη 2022 Michal Dyjuk/AP Photo

Σε θρίλερ εξελίχθηκε η αναζήτηση της προέλευσης των πυραύλων που έπληξαν τα σύνορα της Πολωνίας με την Ουκρανία σκοτώνοντας δύο ανθρώπους. "Απίθανο να προέρχονται από τη Ρωσία", δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ολοένα και πληθαίνουν τα σενάρια για την προέλευση των αδέσποτων πυραύλων που έπεσαν την Τρίτη στο χωριό Przewodów της επαρχίας Λούμπλιν στην Πολωνία, κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, καθώς δεν υπάρχει αδιάσειστη ακόμα απόδειξη για το ποιος τους εκτόξευσε.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ αναφέρουν πως με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν περιέλθει σε γνώση τους, ο πύραυλος ο οποίος κατέπεσε χθες Τρίτη σε χωριό της νοτιοανατολικής Πολωνίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο άνθρωποι ήταν αντιαεροπορικός κι εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για την κατάρριψη ρωσικού εισερχόμενου πυραύλου, ανέφερε μέσω Twitter ρεπόρτερ του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press.

Φωτογραφία αρχείου AP Photo

Από το Μπαλί όπου βρίσκεται ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε τους ηγέτες της G7, της ΕΕ και δυτικών δυνάμεων με τους οποίους συζήτησε στην έκτακτη συνεδρίαση νωρίτερα σήμερα πως υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο πύραυλος ο οποίος κατέπεσε στο χωριό Σεβόντοφ της νοτιοανατολικής Πολωνίας ήταν αντιαεροπορικός και εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να καταρριφθεί ρωσικός εισερχόμενος πύραυλος, κατά πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου, που δεν κατονομάζει τις πηγές του.

Έκτακτη συνεδρίαση ηγετών της G7, της ΕΕ και δυτικών δυνάμεων 2022 Doug Mills/The New York Times via AP, Pool


Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Μπάιντεν είπε, ερωτηθείς αν οι εκρήξεις στην Πολωνία οφείλονταν σε πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τη Ρωσία, πως «υπάρχουν προκαταρκτικές πληροφορίες που το θέτουν υπό αμφισβήτηση. Δεν θέλω να πω κάτι προτού ολοκληρώσουμε την έρευνα, αλλά είναι απίθανο, με δεδομένη την τροχιά, (ο πύραυλος) να βλήθηκε από τη Ρωσία -πάντως θα το δούμε».

Ωστόσο, κατά τις πληροφορίες του dpa, ο κ. Μπάιντεν είπε στους ομολόγους του πως επρόκειτο για πύραυλο που εκτοξεύθηκε από ουκρανική συστοιχία συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-300.

Νωρίτερα, το πολωνικό ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε πως επρόκειτο για πύραυλο «ρωσικής κατασκευής», ωστόσο ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα τόνισε πως δεν υπάρχει καμία «αδιάσειστη απόδειξη» για το ποιος τον εκτόξευσε.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία χρησιμοποιούν οπλικά συστήματα σοβιετικού σχεδιασμού στον πόλεμο που διεξάγουν από την 24η Φεβρουαρίου.

Οι ΗΠΑ και το NATO θα διενεργήσουν πλήρη έρευνα προτού ενεργήσουν, πρόσθεσε νωρίτερα ο κ. Μπάιντεν.

“Το περιστατικό ήταν απόπειρα πρόκλησης στρατιωτικής σύγκρουσης ΝΑΤΟ-Ρωσίας”

Για απόπειρα πρόκλησης άμεσης σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ έκανε λόγο ο επικεφαλής της μόνιμης αποστολής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, αναφορικά με τα πυραυλικά χτυπήματα που σημειώθηκαν στην Πολωνία.

“Υπάρχει μια απόπειρα να προκληθεί άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, η οποία θα έχει επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο”, έγραψε ο Ντμίτρι Πολιάνσκι στον λογαριασμό του στο Telegram.

Σε αυξημένη ετοιμότητα οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας

Η κυβέρνηση της Πολωνίας εξετάζει το ενδεχόμενο να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό διαβούλευσης του ΝΑΤΟ, επικαλούμενη το άρθρο 4 της συνθήκης.

Όταν ένα κράτος μέλος της Συμμαχίας θεωρεί ότι απειλείται μπορεί να ζητήσει από τους εταίρους του να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για να εξεταστεί η σοβαρότητα της απειλής και το πώς αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί. Οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα.

Ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης Πιοτρ Μίλερ δήλωσε σήμερα ότι εξετάζεται κατά πόσο είναι αναγκαίο ένα αίτημα της Βαρσοβίας για διαβουλεύσεις με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, βάσει του μηχανισμού που προβλέπει το άρθρο 4, στον απόηχο της φονικής έκρηξης σε χωριό κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι τμήμα των ενόπλων δυνάμεων της Πολωνίας έχει τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα