Πώς γράφεται σωστά το g

Πώς γράφεται σωστά το g
Ποια έκδοση του g είναι η σωστή; John Hopkins University

Ψυχολόγοι από το John Hopkins University ερεύνησαν τον αντίκτυπο της χρήσης συσκευών για όσα γράφουμε και στις αναγνωστικές μας ικανότητες.

Kαθημερινά επικοινωνούμε γραπτώς με πλήθος κόσμου. Είτε είναι μέσω ενός παραδοσιακού SMS, είτε μέσω μιας εκ των δεκάδων εφαρμογών για μηνύματα, είτε με email.

Θα μου πείτε ‘στα ελληνικά’.

Σίγουρα. Εν τούτοις, για να ‘μπούμε’ στην όποια υπηρεσία επιλέγουμε για την επικοινωνία μας, χρησιμοποιούμε αγγλικά.

Συν του ότι από g ξεκινά το όνομα της -μακράν της δεύτερης- δημοφιλέστερης μηχανής αναζήτησης της Γης.

Οι ψυχολόγοι του John Hopkins University θέλησαν να δουν αν θυμόμαστε πώς γράφεται το g, αφότου το έχουμε δει σε όλες τις πιθανές γραμματοσειρές.

Στη μελέτη που έκαναν έδωσαν τέσσερις επιλογές ως προς το σωστό τρόπο γραφής και πού πάει η ‘ουρά’.

Τα 2/3 εκ των συμμετεχόντων, απέτυχαν να θυμηθούν τι είχαν μάθει στα παιδικά τους χρόνια. “Δεν ήξεραν πώς μοιάζει αυτό το γράμμα, παρ’ ότι μπορούν να το διαβάσουν” εξήγησε η εκ των συγγραφέων της εργασίας, Gali Ellenblum.

“Αυτό που πιστεύουμε ότι μπορεί να συμβαίνει είναι ότι μαθαίνουμε τα σχήματα των περισσότερων γραμμάτων, εν μέρει επειδή πρέπει να τα γράψουμε στο σχολείο. Η ‘ουρά’ του g είναι κάτι που δεν έχουμε μάθει ποτέ να γράφουμε. Επομένως μπορεί να μην έχουμε μάθει καλά το σχήμα του.

Γενικά, ωστόσο τα ευρήματά μας εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες η μαζική έκθεση παρέχει, και όχι, λεπτομερή, ακριβή, προσβάσιμη γνώση”.

Η μελέτη οδήγησε επίσης την έρευνα στο να αμφισβητήσει τον αντίκτυπο που έχει η λιγότερη γραφή και η χρήση περισσότερων συσκευών στις αναγνωστικές μας ικανότητες.

Τι γίνεται με τα παιδιά που μόλις μαθαίνουν να διαβάζουν; Έχουν περισσότερο πρόβλημα με αυτήν τη μορφή του g επειδή δεν έχουν αναγκαστεί να το προσέξουν και να το γράψουν;” αναρωτήθηκε ο Michael McCloske, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

Απάντησε μόνος πως “αυτό είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε πραγματικά. Τα ευρήματά μας μας δίνουν έναν ενδιαφέροντα τρόπο να δούμε ερωτήσεις σχετικά με τη σημασία της γραφής για την ανάγνωση”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα