Πώς η επίθεση στο Κρεμλίνο δίνει μια ευκαιρία στον Πούτιν να κρατηθεί “όρθιος”

Πώς η επίθεση στο Κρεμλίνο δίνει μια ευκαιρία στον Πούτιν να κρατηθεί “όρθιος”
Βλαντίμιρ Πούτιν Artem Geodakyan, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Εκ πρώτης όψεως, η επίθεση στο Κρεμλίνο μοιάζει σαν μια ακόμη ήττα για τη Ρωσία. Ωστόσο, αναλυτές "βλέπουν" μια μεγάλη ευκαιρία για τον Πούτιν. Τα σουρεαλιστικά ερωτήματα για τη Μόσχα και ο "γεροξεκούτης" Μπορέλ δια στόματος Μεντβέντεφ.

Η επίθεση με drone στο Κρεμλίνο, στην προεδρική κατοικία του Πούτιν, ήρθε να αναταράξει το ήδη διαταραγμένο σκηνικό που έχει προκαλέσει τους τελευταίους μήνες η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μετά την επίθεση, το Κρεμλίνο εξέδωσε μια σειρά από ανακοινώσεις. Αρχικά, διαβεβαίωνε για τον Ρώσο πρόεδρο ότι δεν τραυματίστηκε, αν και ήταν -όπως ανακοίνωσε- μια “εσκεμμένη απόπειρα της Ουκρανίας να τον δολοφονήσει”.

Σειρά πήραν οι απειλές για αντίποινα σε βάρος του Κιέβου όπου και όποτε κριθεί σκόπιμο”, ενώ το “παιχνίδι” ολοκληρώθηκε -προς στιγμήν- με τη Ρωσία να υποδεικνύει ως ηθικό αυτουργό τις ΗΠΑ.

Την εμπρηστική ρητορική της Μόσχας κατά των ΗΠΑ ήρθαν να πυροδοτήσουν και οι αιχμηρές δηλώσεις του πρώην προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Στο στόχαστρό του αυτή τη φορά βρέθηκε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, τον οποίο και αποκάλεσε “αυθάδη γεροξεκούτη”.

Αφορμή για τους παραπάνω χαρακτηρισμούς στάθηκε η έκκληση του Μπορέλ προς τη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει την επίθεση στο Κρεμλίνο ως μια δικαιολογία για κλιμάκωση του πολέμου.

Οι ΗΠΑ εμφανίστηκαν κατηγορηματικές ως προς την εμπλοκή τους, χαρακτηρίζοντας τους εν λόγω ρωσικούς ισχυρισμούς “γελοίους”.

Θα σας έλεγα ότι ο κ. Πεσκόφ λέει ψέματα. Θέλω να πω, είναι προφανώς ένας γελοίος ισχυρισμός. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν καμία σχέση με αυτό. Δεν ξέρουμε καν τι συνέβη“, δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, συντονιστής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για τις στρατηγικές επικοινωνίες. “Αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν κανέναν ρόλο σε αυτό”.

Τα “σουρεαλιστικά” ερωτήματα που προκύπτουν για τη Ρωσία

Αν η ίδια η επίθεση ήταν σουρεαλιστική, αναλυτές δηλώνουν στο CNN ότι τα ερωτήματα σχετικά με το πώς συνέβη -και τι θα μπορούσε να ακολουθήσει- είναι ακόμη πιο φανταστικά.

Πριν από μήνες, οι ρωσικές αρχές τοποθέτησαν εγκαταστάσεις αεράμυνας στο υπουργείο Άμυνας και σε διοικητικά κτίρια σε όλη τη Μόσχα. Το Κρεμλίνο είναι ένα από τα πιο αυστηρά φυλασσόμενα κυβερνητικά συγκροτήματα στον κόσμο. Τα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία προστατεύονται επίσης.

Αν αυτά ήταν μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την Ουκρανία, πώς διέφυγαν τον εντοπισμό; Μήπως η άμυνα της Μόσχας απέτυχε;

Ακόμη πιο ενοχλητικό για το Κρεμλίνο είναι και το πώς τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έφτασαν τόσο κοντά στο Κρεμλίνο;

Η ευκαιρία του Πούτιν

Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης -ως επί το πλείστον- εμμένουν στην ακριβή διατύπωση της δήλωσης του Κρεμλίνου σχετικά με την επίθεση, καθώς και στη μετάδοση εικόνων που δείχνουν ότι τα πράγματα είναι “πίσω στην κανονικότητα” και ότι ο πρόεδρος εργάζεται σκληρά.

Όλα τα παραπάνω, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, είναι σημάδια ότι οι Ρώσοι προπαγανδιστές δυσκολεύονται να βρουν το σωστό “μήνυμα” για να εξηγήσουν πώς ο πρόεδρός τους παραλίγο να “δολοφονηθεί”.

Θα πραγματοποιήσει η ίδια η Ρωσία την επίθεση; Το 1999, λίγους μήνες πριν ο Βλαντίμιρ Πούτιν εκλεγεί για πρώτη φορά πρόεδρος, η Ρωσία χτυπήθηκε από ένα κύμα βομβιστικών επιθέσεων σε διαμερίσματα που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους και το οποίο ο τότε πρωθυπουργός Πούτιν επικαλέστηκε για να δικαιολογήσει την έναρξη του δεύτερου πολέμου της Τσετσενίας.

Η σκληρή προσέγγισή του τον βοήθησε να κερδίσει την προεδρία, αλλά οι υποψίες εξακολουθούν να παραμένουν σχετικά με το ποιος πραγματικά βρισκόταν πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις.

Με τις προφανείς επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κανείς δεν έχασε τη ζωή του και η περιβόητη ασφάλεια του Κρεμλίνου έμοιαζε αδύναμη, αλλά δίνει στο Κρεμλίνο την ευκαιρία να συσπειρώσει τους Ρώσους να υποστηρίξουν τον Πούτιν εναντίον εκείνων που θα τον έβλαπταν.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι επιθέσεις μπορεί να αξιοποιηθούν από τη Ρωσία για να εξαπολύσει ακόμη πιο άγριες επιθέσεις στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων “τρομοκρατικών” επιθέσεων.

Ψάχνει κι άλλη αφορμή ο Πούτιν;

Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της η Ρωσία -και η Σοβιετική Ένωση πριν από αυτήν- έχει χρησιμοποιήσει επιχειρήσεις με “ψεύτικες σημαίες”, πραγματοποιώντας επιθετικές ενέργειες ενώ κατηγορούσε τους εχθρούς της, σενάριο που τέθηκε “επί τάπητος” και για την επίθεση στο Κρεμλίνο.

Ωστόσο, για περισσότερο από ένα χρόνο, ο Πούτιν κατηγορεί την Ουκρανία, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το ερώτημα που προκύπτει -σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές- είναι αν χρειάζεται άλλη μια δικαιολογία για να προσπαθήσει να σκοτώσει τον Ζελένσκι.

“Δεν υπάρχουν άλλες επιλογές εκτός από τη φυσική εξόντωση του Ζελένσκι και της κλίκας του. Δεν χρειάζεται καν να υπογράψει την πράξη άνευ όρων συνθηκολόγησης. Ούτε ο Χίτλερ, όπως γνωρίζετε, την υπέγραψε“, ήταν η -για ακόμη μια φορά- εμπρηστική δήλωση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Η χρονική στιγμή όλων αυτών των γεγονότων, μπορεί να είναι ένα από τα μόνα πράγματα που βγάζουν νόημα. Στις 9 Μαΐου, η Ρωσία θα γιορτάσει την “Ημέρα της Νίκης”, σε ανάμνηση της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Φέτος, με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να επιτίθενται προφανώς στο Κρεμλίνο, μπορεί να είναι πιο δύσκολο από το συνηθισμένο να νιώθει κανείς νικητής.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα